www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Uničenje tehnične zapuščine

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 7:09 pm    Naslov sporočila:  Uničenje tehnične zapuščine Odgovori s citatom

Tole oddajo je danes predvajala italijanska TV. Ta verzija je sicer bolj za poliglote, na TV je bilo vse v italijanščini. Ogledal sem si oddajo v celoti. Zadnjih 5 minut ne potrebuje nobenega komentarja. Gre za antene nekdanjega Radia Svoboda v Španiji (Pals, Katalonija).
Na spletu se dobi dosti posnetkov rušenja teh anten in komentarjev povezanih s tem. Grozno! Mad Brick wall

sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Me zanima, kdaj bodo Domžalskega tako porušili.
PRC515
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2012 9:42
Aktiv.: 1.08
Kraj: Žihlava

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče jim bo še žal. Da povem še mojo izkušnjo o uničevanju tehnične dediščine. Bilo je kmalu po osamosvojitvi, v Mariboru na Surovini so imeli za nekaj kamionov razbitih vojaških radijskih postaj, na kupu je bilo tudi veliko originalnih kosov iz druge svetovne vojne, ki jih je bivša JLA leta in leta čuvala po skladiščih. Nemogoče je bilo najti kakšen cel kos, vsak primerek posebaj je bil pod prešo. Kljub temu mi je uspelo nabrati veliko elektronk, nekaj tasterjev, itd....Potem je prišla na vrsto tehtnica, da vidimo koliko je to vredno. Ni bilo potrebno tehtati, povedali so samo, da z tega kupa ne morejo prodati niti enega dela, pogodba z ministrstvom za obrambo, da se mora vse uničiti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 06, 2014 10:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tehničnemu muzeju Bistra sem ponudil delujoč GGP, merilnik enakomernosti za tekstilce. Laboratorijski instrument, ki je meril pramen, stenj, in prejo. Mislite, da so odgovorili na mail? NE! Je pa to kos zgodovine (kapacitivno mejenje mase delujoč še ne elektronke. Proizvod Švicarske firme Zellweger, v vsaki, včasih pogostih, tekstilnih tovarnah pri nas navzoč.)
Toliko o skrbi za tehnično dediščino.

Ps. GGP je zamenjal UT2, tega pa UT3, za naprej pa ne vem. (UT pomeni Uster tester)
Uster pa je mesto v Švici. http://sk.wikipedia.org/wiki/Uster

vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 06, 2014 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem nosijo del "odgovornosti" za ohranjanje takšne dediščine posamezniki, ki v svojem prostem času marsikaj zbirajo in ohranjajo. Če se bodo eksponati ohranili pri njih, bodo morda nekoč na voljo tudi širši publiki - ker jih nikjer drugje ne bo moč videti.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Baginana
Član
Član

Pridružen-a: Pon 27 Jun 2011 21:25
Aktiv.: 0.46
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 12, 2014 8:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V medijih in javnosti je premalo prispevkov, literature in fotografij o tehnični dediščini. Če bi zbiratelje bili to pripravljeni deliti (pokazati) javnosti bolj pogosto, bi se morda institucije zganile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
foxtrotbravo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Sep 2014 14:14
Aktiv.: 0.15
Kraj: Zgornja Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 28, 2014 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer nekoliko izven konteksta, ali mogoče celo ne.

Stvar je taka:

Imam več starejših radijskih in TV sprejemnikov. (vse staro 45 in več let). Večina od tega delujoče in čimbolj v originalnem stanju (kar sem moral zamenjati, da je naprava spet začela delati, sem poskusil vgraditi originalen nov del ali vsaj podobnega po obliki - močno predimenzioniran današnji del).

No, prišlo je tako, da moram zbirko spraviti stran, razlogov tu ne bom navajal. Nekaj sem ponudil tudi na tem forumu, nekaj trgovcem v komisijskih trgovinah in raznih oglasnikih.

Resnega zanimanja nikjer, poslušal sem obljube iz katerih ni bilo nič, odgovarjal na e-pošto in ZS (katerim je sledila tišina), roba pa je še vsa pri meni.

Kaj delam narobe, ni primeren čas, ponujam prepoceni/predrago, ali naj samo po liniji najmanjšega odpora vse skupaj zmečem na prikolico, odpeljem na odpad in mirna Bosna?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 28, 2014 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zmeči na prikolico, slikaj, potem pa postavi rok do katerega se lahko interesenti zglasijo. Drugače pa na odpad, pa je.

Nikjer ne piše, da moraš to skladiščit doma.

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 28, 2014 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na bolha.com je rubrika /umetnine-starine/aparati/ . Napišeš ceno in če 10 dni ni odziva, malo znižaš, itd.
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70818.84

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2014 6:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2014 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

foxtrotbravo je napisal/a:
.......... odpeljem na odpad............

Shame on you ... lahko tudi k meni... Whistle

jmivsek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Avg 2013 12:41
Aktiv.: 3.24
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2014 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakega črnobelega televizorja na elektronke za liter vina se tudi jaz ne bi branil Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni