|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cncman Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Apr 2006 18:50 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Tor Apr 18, 2006 6:57 pm Naslov sporočila: Allpic programator težave z 13V |
|
|
Torej naredil sem ta programator:
http://digilander.libero.it/ddanijel/allpic.htm
In nikakor noče dati 13 V na MCLR pinu (2pin)
Izdelano je vse brezhibno in elementi so pravi v ic-prog pa ko dam hardvare test in vklopim MCLR pa nikakor noče dati napetosti 13V na MCLR pinu (2 pin pet polnega konektorja)
Kaj bi lahko bilo narobe? A je že kdo imel podoben problem s tem programatorjem?
Drugače na prvem pinu je 5V na tretjem in četrtem 0.74 ali 5 odvisno od tega a vklopim al izklopim peti pin je masa.
Torej drugi pin ne deluje in ne deluje tudi če hočem programirat 16F84A. Nastavitve v ic prog so prave imam tud gonilnik in sem že flashal z enim preprostim programatorejm.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Apr 18, 2006 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri najprej sam programator brez računalnika. Programator priključi na napajanje. Med maso (5) ter 3 pin DB9 konektorja pa priključi napajanje ca 5V.
Če je hardware vredo, moraš na izhodu 2 (CON1) dobiti 13V merjeno proti masi (5).
Če napetosti ni je nekaj narobe s programatorjem. Preveri, če je pravilno obrnjena dioda D2 in če sta transitorja T1 in T2 vredo in sta prava (eden je NPN drugi PNP). Nazadnje preveri, če je dioda D3 pravilno obrnjena in če je prava (zener dioda 13V)
_________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Tor Apr 18, 2006 8:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DMan Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.52 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Tor Apr 18, 2006 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta programator sem uporabljal tudi sam in sem tudi imel probleme z njim preden je pokazal prve znake življenja, ko sem ga uredil pa je deloval brez problema.
Na žalost nisem napisal si vseh sprememb tako da ti lahko povem samo iz tega kar vidim na vezju. In sicer odstranjen imam upor R7. Poleg tega pa imam na listih z načrti pripisano,da je potrebno IC Prog programu v nastavitvah negirati MCLR pin in da mora biti napajalna napetost >15V.
Upam da ti bo tole pomagalo drugače pa malo poomeri napetosti če se ti T2 odpre ko klikneš MCLR.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.89 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Tor Apr 18, 2006 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej poglej (pomeri) kako si zvezal tranzistorja T1 in T2 ki skrbita za vklop 13V. Zadevo lahko tudi simuliraš z priklopom 5V na pin3 od DB9 konektorja in pogledaš kaj se dogaja v točki T1-kolektor.
Meni sicer ni všeč da je 13V stabiliziranih zgolj z zener diodo, kdo ki jih uporablja pa naj pove ali so PICi kaj občutljivi na previsoko napetost.
LP, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Apr 18, 2006 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
PPG78 je napisal/a: |
Meni sicer ni všeč da je 13V stabiliziranih zgolj z zener diodo, kdo ki jih uporablja pa naj pove ali so PICi kaj občutljivi na previsoko napetost.
LP, Peter |
Tale izvedba tudi meni ni preveč všeč. Sicer pogostejše težave nastopijo pri prenizki VPP. Dopustna max napetost, ki jo dovoljuje proizvajalec je sicer 13.5V a sigurno prenese še kak volt več.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Apr 19, 2006 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako na oko bi trekel, da sta lahko zamenjana tranzistorja T1 in T2. Podobno ohišje, funkcija pa ne. Lahko je tudi kakšen upor napačne vrednosti.
Pin 3 na DB9 konektorju priključuj na napajanje in maso in istočasno z voltmetrom meri napetosti na komponentah okoli T2 in T2. Kjer ne bo spremembe v signalu je napaka. PIC seveda ne sme biti priključen.
Na priloženi sliki je narisano, kaj mislim. Debele žice so za test. Stikalo je bolj zaradi praktičnosti, ni nujno. Napetosti pomeri tam, kjer je znak X.
Po priročniku:
Absolute Maximum Ratings:
Voltage on MCLR with respect to VSS (Note 2) ...................................0 to +14V
Stresses above those listed under “Absolute Maximum Ratings” may cause permanent damage to the device.....
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
35.54 KB |
Pogledana: |
42 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni