|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 12:52 pm Naslov sporočila: Prenosna ali split klima? |
|
|
Na ZS sem dobil vprašanje, ki bo mogoče zanimivo še komu. Torej...
s56vha je napisal/a: |
Kako se obnese prenosna klima? Na forumu je kar nekaj argumentov proti. |
Hja, po pravici povedano ni ravno odlična izbira. Če primerjaš ceno prenosna ali split klima, je razmerje v funkcionalnosti tudi podobno.
Že samo dejstvo, da moraš imeti okno odprto in okrog izpušne odprtine zadelano kot veš in znaš ni najbolj kul. Jaz uporabljam priloženo plastiko, ki jo vtaknem v stranska vodila za roleto in dol spustim roleto.
In seveda topel zunanji zrak nekje srka notri v prostor.
Da nek srednje velik prostor (spalnico) ohladi iz 28° na 25°C pri zunanjih 30°C rabi ene 3 ure. Električna moč je okrog 2kW. Pa še to se v glavnem ohladi samo zrak; če klimo izključiš je hitro spet vroče.
Druga stvar je, da sta dva ventilatorja in kompresor v isti škatli in v prostoru. Je kar precej naglas. Moraš bit zares uničen, da zaspiš zraven.
Tiste, ki imajo gretje, imajo notri navaden električni grelec. Nimajo inverterskega principa.
Pa še to, za kondenz ima dokaj majhen rezervar, ki je poln v enem ali dveh dneh. Ima sicer dodatno cevko za odtok, ampak je nimaš kam speljat (v spalnici sploh).
Nima timerja za avtomatski vklop.
Skratka, precej negativnih strani ima.
Jaz jo imam zato, ker:
- imam stanovanje v najemu, in če zmontiram split klimo ostane tam (na moje stroške)
- je bila sorazmerno poceni (prej sem imel podobno izposojeno od kolega)
- je ne rabim veliko
- jo lahko prestavljam med delavnico in spalnico, pač tam kjer jo rabim. Čeprav je velika in nerodna.
Skratka, če imaš svoje stanovanje, kupi split klimo. Bo efektivnost in s tem tudi poraba elektrike mnogo manjša.
lp _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam jo imam. Kupil sem jo pred leti. Pravzaprav prenosne klime niso prenosne v dobesednem pomenu. Zelo pomembna stvar - ima cev za odvajanje toplega zraka. Tega MORAŠ odvajat izven prostora katerega klimatiziraš. Sicer je že vse slabosti opisal Aljaž. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.42 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 1:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pristavim še svoj piskerček. Nekaj težav je omenil že Aly. Poglavitna težava je v tem, da te klime v prostoru delajo podtlak. Zrak v prostoru zajemajo in pihajo "ven". Na nek način mora potem ta zrak priti nazaj noter. Seveda je ta topel.
Glasnost je drug problem teh klim. Mene sicer ne moti, vendar neprestan zvok kompresorja ni zabaven.
Kot še en problem, ki sem ga opazil je njihova višina. Te klime so v povprečju nižje od 1m. Zrak, ki ga hladijo, zajemajo na "svoji" višini. Do višine klime se zrak lepo ohladi nad njo pa niti ne. Razlika je lahko tudi 5-10 stopinj. Enak problem imajo sedaj tako popularne split klime, ki se montirajo na tla. Zadnjič sem imel eno od takih priložnost sprobat. Vključim klimo AUTO na 22 stopinj - v prostoru je bilo krepko čez 28. Klima je začela greti Pač na dnu sobe je ostal precej hladen zrak od prej.
Moje mnenje je, da je prenosna klima uporabna samo če:
- nikakor ne moremo zmontirati split klime
- nas hrup ne moti (50dB+)
- jo lahko postavimo na kakšen podstavek ali imamo nizke strope
- lahko na lep način speljemo odvod toplega zraka brez odprtega okna
- jo želimo prenašati (spalnica ponoči, delavnica podnevi, ....) (cca 30-40kg)
- nas ne moti nizek izkoristek in s tem poraba elektrike.
Moja ima sicer timer, nima pa daljinskega upravljanja. Vlago pa odvaja kar preko toplega zraka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polh Član

Pridružen-a: Pet 08 Apr 2005 18:27 Prispevkov: 225 Aktiv.: 0.95 Kraj: Maribor-Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še moj prispevek:
Z boljšo polovico sva imela prenosno klimo v najemniškem stanovanju v Ljubljani. Pa če bi se zdaj moral še enkrat odločit bi raje na svoje stroške dal montirat split klimo in jo tam pustil(klimo sva imela približno 3 leta).
Prenosnot nama ni prišla nič kaj prav, saj klima sedaj stoji doma v kleti. V ostalih pogledih pa je zagotovo slabša od split klime. Glavne slabosti so dobro opisali že vsi pred mano in so realne. Od ropota do hlajenja samo spodnjih plasti zraka... _________________ Gledališka skupina Reciklaža |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam oboje, eno split brez inverterja in eno prenosno na koleščkih, pasme ProKlima (Bauhaus), ki sem jo dobil v dar tako, da lahko primerjam obe sorti klim.
Prenosno uporabljam v spalnici, da ohladim in posušim prostor pred spanjem. električna moč je malenkost čez kW, toplotna blizu 3kW. Uporablja R410, za razliko od večine ostalih prenosnih, ki imajo R407. Split gre na R407, električna moč je 1.35kW, toplotna malenkost čez 3kW.
Hladi odlično, lahko bi jo celo primerjal s split napravo ampak je glasna. Kondenz odvaja skozi prezračevalno cev (sem naredil kar leseno desko z luknjo, ki jo vstavim o okenski okvir). Ker ima manjšo luknjo za izpuh hladnega zraka tudi bolj piha. Ne vem, če bi jo kupoval sam, ne bi kupil prenosne, predvsem zaradi hrupa. Split je tako preprosto inštalirat in tudi kasneje tudi prestavit, da to ni ovira. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.42 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za letos je prenosna kar je. Drugo leto pa bo treba najti način kako kljub spomeniškemu varstvu postaviti na skrivno mesto zunanjo enoto in gre v sobo klasična split klima. Ta prenosna pa v delavnico z nekaj popravki... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš kaj prostora na podstrešju in je le-to vsaj za silo prezračevano, je to ena od opcij. Razen če ga nisi že predelal v stanovanje...
Če je v igri, si omisli opazovanje temperature tam zgoraj. Da ne bo slučajno prevroče... (tam do 40°C bojo vse klime delovale, nad 45 pa najbrž več nobena...) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 7:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni je prenosna bolj kot hladila razvlaževala delavnico, kar niti ni tako slabo, saj je vlaga še hujša od vročine. Na 8 ur službe sen dvakrat praznil rezervoar...to je skupaj cca 5 L vode. Sem pa jo zmontiral na podstavek, tako da je bila izhodna rebrasta cev (ki v prostoru deluje kot radiator!) za vroči zrak v višini okenske police in zato zelo kratka. Okno je bilo fiksno zaprto in v šipi izrezana okrogla luknja. V podstavku je bila večja posoda, kamor je tekla voda, tako da je ni bile več treba prazniti tako pogosto in je delovala cel dan. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
akisek Član

Pridružen-a: Ned 12 Feb 2006 19:05 Prispevkov: 28 Aktiv.: 0.12
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me do katere temperature so te prenosne klime sploh zmožne ohlajevat?Mogoče do 31,32,ali celo več? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni je z lepo narejenim odhodom zraka klima za "50-80m^3 zraka" prostor 5x5x2.1m prejšnji teden ohladila na 23-24 stopinj. S tem da je cel dan delala na polno (950W). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Se je morda kdo lotil predelave prenosne klime v tem smislu, da ne bi speljal ven samo izpuha toplega zraka, ampak da bi ji iz zunanjosti naredil tudi dovod zraka za hlajenje kondenzatorja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
S57NNT je napisal/a: |
Se je morda kdo lotil predelave prenosne klime v tem smislu, da ne bi speljal ven samo izpuha toplega zraka, ampak da bi ji iz zunanjosti naredil tudi dovod zraka za hlajenje kondenzatorja? |
Še zdaj mi ni jasno, zakaj tega ni že v serijski izvedbi.
Brez tega je namreč prenosna klima zelo neučinkovita - kar že vsi ugotavljate.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zato da je kar se da prenosna ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Zato da je kar se da prenosna ? |
Ne, zato da ni stroškov z montažo split sistema. Ampak dobro, priznam, da ne vem, kako je s tem sedaj, ali ima kdo montažo vračunano v ceno same klime? Ko sem jaz pred leti nabavil split sistem, je bila montaža zelo zasoljena, |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem gledal mojo ima 2 ventilatorja, ki sta med sabo ločena. Tudi sam ne vem zakaj je izpuh lahko na cevi, dovod zraka pa preko rež. Če bi na tiste reže naredil dovod zunanjega zraka bi bilo verjetno VELIKO bolje. Ne vem. Morda pa kakšen dan poizkusim...
Glede prenosnosti... en ror ali dva ne predstavlja velike razlike. Lahko bi bil celo ror v ror-u. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni