www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TV-minivizor - TA-615

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
retro-guy
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Avg 2013 23:25
Aktiv.: 1.18
Kraj: Celje/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 26, 2014 6:17 pm    Naslov sporočila:  TV-minivizor - TA-615 Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

Imam Tv minivizor iz leta 1960,izvira iz Madžarske,če se ne motim.Je precej dobro ohranjen,vsi komponenti so še originalni,razen za kakšno elektronko mogoč ...

Do zdaj je delovala normalno,dokler se je enega dne ugasnila brez kakršnega koli dima ali iskrenja,kot da bi jo ugasnil.

Problem je v grelcih na elektronkah,saj ko priklopim tv ,ni nobenega življenja od njih,vezani so pa zaporedno,pregledal sem vse grelce in nobeden od njih ne bil pregorjen ...

Diagrama za TV pa ne najdem nikjer ... Brick wall

IMG1164.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  460.77 KB
 Pogledana:  9 krat

IMG1164.jpg

IMG1167.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  607 KB
 Pogledana:  8 krat

IMG1167.jpg

IMG1169.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  682.23 KB
 Pogledana:  17 krat

IMG1169.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov Yahoo Messenger - naslov MSN Messenger - naslov
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.65
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 26, 2014 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri, če so varovalke OK.
Preveri elektronko za elektronko in z ohm-metrom preveri, če ni gretje prekinjeno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2014 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Preveri, če so varovalke OK.
Preveri elektronko za elektronko in z ohm-metrom preveri, če ni gretje prekinjeno.

Preveril sem vse elktronke,vse so vredi,preveril napetost na začetku in na koncu verige,ter dobil okrog 30 V čez celo verigo,malce premal se mi zdi ... Question

Preden pride iz 220v gre na 1. pin 5uf 220v kondenzator na katerega sta vzporedno vazna dva upora ter iz 2. pin (kondenzatorja direktno na grelce),(mogoč kondenzator zanič) Question
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov Yahoo Messenger - naslov MSN Messenger - naslov
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.84
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2014 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaporedno z gretjem je ponavadi kak močnostni debel upor ki lahko pregori. Včasih tudi dioda?
retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo ga,končn zrihtu ,da TV deluje spet Smile

torej rad bi nekako priklopil dvd predvajalnik na tv preko VHF tunerja,nekje sem zasledil da bi potreboval star videorekorder,ki ima RF izhod,AMPAK TA TV JE MALCE MANJŠI (405 LINIJ),vsi videorekorderji nebo delovali ...

Obstaja kakšno vezje,k bi ga lahko izdelal,kateri bi imel kompozitni vhod in zvok
ter imel izhod,katerega bi lovila antena VHF na tv kot RF MODULATOR Question

IMG1536.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  699.3 KB
 Pogledana:  5 krat

IMG1536.jpg

IMG1537.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  589.29 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG1537.jpg

Nazaj na vrh
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.68
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kj si naredil, da spet dela?
retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rudiP je napisal/a:
Kj si naredil, da spet dela?

menjal sem en kondenzator ,ki je bil priklopjen na zaporedno gretje elektronk,je prebit in povzročal kratek stik in preprečil delovanje elektronk

ker nimam sheme tega tv je še toliko bolj težje bilo islediti problem ... Brick wall
Nazaj na vrh
sg1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28
Aktiv.: 1.62
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 9:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Videorekorder z RF izhodom bo kar prava rešitev.
Število vrstic ne bi smel biti problem, ker če je nekoč lovil RF signal z anteno, ta tudi ni bil poseben zanj z manj vrsticami !
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2015 12:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spodnji del slike (ali zgornji?) bo manjkal, pa kaj potem.
Ivor
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 19:49
Aktiv.: 1.01

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2015 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sg1 je napisal/a:
Videorekorder z RF izhodom bo kar prava rešitev.
Število vrstic ne bi smel biti problem, ker če je nekoč lovil RF signal z anteno, ta tudi ni bil poseben zanj z manj vrsticami !
V tem primeru mora imeti sprejemnik UHF tuner.
Število vrstic je odvisno od video signala. Horizontala sprejemnika se sinhronizira z vrstičnimi (horizontalnimi) sinhro impulzi in vertikala s slikovnimi (vertikalnimi) iz video signala. Če sta ti frekvenci izven območij regulacije sprejemnika, potem sinhronizacija ni možna (slika "beži"). Če pa manjka zgornji ali spodnji del slike, potem je treba nastaviti vertikalno amplitudo (višino) in vertikalno linearnost.
V Evropi so vsi TV standardi imeli 625 vrstic, razen morda od začetka v Franciji (nisem siguren). Zato ne verjamem, da ima ta sprejemnik drugačno število vrstic kot 625. V Ameriki je bilo drugače. Edini problem bi lahko bil s tonsko medfrekvenco, če je prišel iz Madžarske. Tudi to se da enostavno rešiti. Če se rabi lastni modulator, je vedno možno naknadno nastaviti frekvenco pomožnega nosilca zvoka.

P.S.: Mislim, da se mi nekje v kleti valja en TV modulator za 12. kanal VHF, ki sem ga enkrat pomotoma kupil na sejmu, misleč da je za UHF. Nikoli ga nisem rabil. Če ti bo pomagal... Idea

retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2015 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo ga priklopljen na rf output od videorekorderja direkt na priključke VHF tunerja,ter dobim neke črne črte skozi ves zaslon ... ( GLEJ SLIKE !)

meni izgleda kot da tuner ne mara signala,ki ga dobi od videorekorderja,da je TV malce prestar za RF signal od videorekorderja ...

Ivor je napisal/a:

P.S.: Mislim, da se mi nekje v kleti valja en TV modulator za 12. kanal VHF, ki sem ga enkrat pomotoma kupil na sejmu, misleč da je za UHF. Nikoli ga nisem rabil. Če ti bo pomagal... Idea

Če ga najdeš, ga rade volje probam še posebej če je starejši,ker se že precej časa [cenzurirano] s tem TV-jem in bi rad kaj gledal na njem ne samo sneg Razz

IMG1546.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  603.48 KB
 Pogledana:  0 krat

IMG1546.jpg

IMG1552.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  897.19 KB

IMG1552.jpg

IMG1553.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  906.37 KB

IMG1553.jpg

IMG1550.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  624.9 KB

IMG1550.jpg

Nazaj na vrh
Ivor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 15, 2015 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvakrat sem temeljito pregledal mojo klet, vendar mini TV oddajnika nisem našel. Sad Treba bo še preiskati ostala "skrivališča", kar bo trajalo nekaj časa. Lepo prosim še za malo potrpljenja. Pray
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 15, 2015 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

retro-guy je napisal/a:
...meni izgleda kot da tuner ne mara signala,ki ga dobi od videorekorderja,da je TV malce prestar za RF signal od videorekorderja ...
Citiram:
Minivizor description: Hungarian black and white, vacuum tube, portable television. Chassis with printed circuit boards. The screen diagonal of 28 cm. Just I-III band, ready for installation of additional UHF converter. Plastic case. 2 telescopic antennas. Power input 100W. Power supply just 220V/50Hz.
Ti pa si priključil UHF modulator. Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 17, 2015 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ivor je napisal/a:
Dvakrat sem temeljito pregledal mojo klet, vendar mini TV oddajnika nisem našel. Sad Treba bo še preiskati ostala "skrivališča", kar bo trajalo nekaj časa. Lepo prosim še za malo potrpljenja. Pray

Vredi ,ni problema

so tudi drugi projekti na poti Smile
Nazaj na vrh
Ivor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Temeljito sem preiskal vsa skrivališča mojih koristnih in nekoristnih elektronskih izdelkov, doma in na tujem, vendar TV oddajnika nisem našel. Sad Nimam več nobene ideje, kje bi lahko iskal. Med starimi papirji pa sem našel listek s skicami in nekaj osnovnimi podatki. Zraven antenskega izhoda sem takrat zapisal kanal 32, vendar domnevam da je možno uglasiti oscilator tudi na kako drugo frekvenco.
Če bo komu uspelo sestaviti podobno napravo po teh podatkih, kapo dol!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni