|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 8:23 am Naslov sporočila: Detekcija bližajočega se vozila |
|
|
Izvoz iz mojega dvorišča na cesto je problematičen. Dokler cesta ni bila asfaltirana, so vozila po cesti vozila dokaj počasi, tako, da je bil riziko trčenja pri izvozu iz dvorišča majhen. Sedaj, ko so cesto asfaltirali, vozijo hitro in sem že imel bližnje srečanje z vozilom na cesti, k sreči brez posledic, a mi je dalo misliti, kako riziko trčenja zmanjšati.
Preprosta rešitev bi bila veliko cestno konvekcijsko ogledalo, kjer se vidi cesta okoli vogala. A to ogledalo bi morali biti na drugi strani ceste, kjer bi oviralo soseda.
In tako razmišljam o nekem senzorju bližajočega se vozila, ki bi mi prižgal rdečo luč, kar bi mi pomenilo, sedaj ne iti na cesto, počakaj.
Verjetno bi se z napravo
www.ebay.com/itm/Microwave-Doppler-Wireless-X-Band-Radar-Motion-Detector-Sensor-Module-Fr-Arduino-/300865404193c
ali podobno to dalo realizirati.
Pa me zanima, ali je kdo od vas že uporabljal take naprave, katere je uporabil, in kako se z njimi rokuje.
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
No, pa še to:
Shipping:
Does not ship to Slovenia
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa ne samo Slovenija! Skoraj nikamor!
Shipping to: Worldwide
Excludes: Alaska/Hawaii, APO/FPO, Africa, Middle East, American Samoa, Cook Islands, Fiji, French Polynesia, Guam, Kiribati, Marshall Islands, Micronesia, Nauru, New Caledonia, Niue, Palau, Papua New Guinea, Solomon Islands, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Wallis and Futuna, Western Samoa, Bermuda, Greenland, Mexico, Saint Pierre and Miquelon, Albania, Andorra, Austria, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Republic of, Germany, Gibraltar, Guernsey, Iceland, Italy, Jersey, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Macedonia, Moldova, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, Svalbard and Jan Mayen, Switzerland, Ukraine, Vatican City State, Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Falkland Islands (Islas Malvinas), French Guiana, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, Venezuela, Brunei Darussalam, Cambodia, Hong Kong, Indonesia, Laos, Macau, Malaysia, Philippines, Taiwan, Thailand, Vietnam, Afghanistan, Armenia, Azerbaijan Republic, Bangladesh, Bhutan, China, Georgia, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Maldives, Mongolia, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Anguilla, Antigua and Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Belize, British Virgin Islands, Cayman Islands, Costa Rica, Dominica, Dominican Republic, El Salvador, Grenada, Guadeloupe, Guatemala, Haiti, Honduras, Jamaica, Martinique, Montserrat, Netherlands Antilles, Nicaragua, Panama, Saint Kitts-Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Trinidad and Tobago, Turks and Caicos Islands, Virgin Islands (U.S.), PO Box
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krofko Član

Pridružen-a: Ned 10 Avg 2008 21:13 Prispevkov: 48 Aktiv.: 0.23 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 8:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Ob tem sem se spomnil na ta sistem. Upam, da ti to kaj pomaga.
Lahko pa tudi vneseš nevarni odsek, in obljubljajo da
Citiram: |
Pomagajte izboljšati varnostr na nepreglednih odsekih v svojem kraju.
Izpostavite odseke, ki so po vašem mnenju nevarni.
Ga označite, mi pa bomo skupaj z odgovornimi poskrbeli, da v najkrajšem času naredimo nepregledni odsek varnejši. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 8:58 am Naslov sporočila: |
|
|
krofko je napisal/a: |
Ob tem sem se spomnil na ta sistem. Upam, da ti to kaj pomaga. |
Ja, točno nekaj takega bi rad naredil. Zato potrebujem senzor, ki bo dal podatek mojemu mikroprocesorju.
Ker je cesta precej zakotna, pelje naprej samo do stare cerkvice in pokopališča, je ta odsek nevaren samo zame.
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Če vas je več sosedov, bi lahko preko ceste položili po dva kabla, kakršne se uporablja za občasno štetje prometa.
Vsakemu "up-u" na eni strani odseka mora v doglednem času (štopaš par avtov) na drugi strani slediti "down", sicer je avto vmes zavil k hiši in se izvede samodejni "down".
Če je stanje v števcu višje od 0, sveti rdeča luč.
Seveda sta na obeh straneh po dva kabla 20cm narazen, da se zaznava tudi smer vožnje.
Pa štopaj, koliko časa rabijo avti od predvidenega mesta zaznave do tvojega dovoza, da boš vedel, kaj storiti, če posveti rdeča luč sredi speljevanja z dvorišča.
Če dosežete postavitev "Vi vozite" tabel na obeh straneh odseka, lahko "signal" "zajameš" kar "iz njiju".
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazadnje urejal/a igo Pet Okt 31, 2014 9:43 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Izdelek iz povezave je bil odstranjen.
Verjetno je bilo nekaj podobnega tem ?
Navodila so tukaj.
Upoštevaj, da bo elektronika montirana zunaj. Rabiš zaščito pred dežjem in kondenzom.
In tako razmišljam o nekem senzorju bližajočega se vozila, ki bi mi prižgal rdečo luč, kar bi mi pomenilo, sedaj ne iti na cesto, počakaj. |
Boljše bi bilo. če bi senzor prižgal zeleno luč.
Vezje poskusi narediti tako, da v primeru nedelovanja vezja, ali komponente, zelena luč ne gori.
Za večjo zanesljivost bi lahko uporabil 2 senzorja. Če imaš možnost, ju namestiš tako, da pokrivata isti odsek, vendar pod rahlo različnima kotoma. Za preklop med njima uporabiš "pulse supply mode".
Zeleno luč naj prižiga AC signal. Na ta način je luč prižgana le pri delujočem uC. Ker je uC še vedno je lahko ujet v zanki, uporabi še WDT.
Mislim, da je najbolj zanesliva opcija ogledalo.
Lahko poskušaš lobirat za postavitev "ležečih policajev"?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Če vas je več sosedov, bi lahko preko ceste položili po dva kabla, kakršne se uporablja za občasno štetje prometa. |
Različne vrste detekcij sem že imel v mislih. Kable za štetje prometa, bumperje, (ovire na cesti za zmanjšanje hitrosti), IR bariere, in podobno.
Problem je, ker z vsemi temi metodami prestopam meje moje parcele.
Čudim se, da niso nekaj v tem smislu tudi naredili pri izstopih iz avtoceste, da bi ustavili voznike, ki so na tem, da zaidejo na avtocesto v protismeri.. To bi bil zanimiv projekt, ki bi se ga s pomočjo medijev dalo vnovčiti..
No, z radarskim odtipavanjem pa sem v mejah svoje parcele. Seveda bom indikacijo naredil tako, da bom vedel, da deluje. Sploh bi naprava delovala le pri odprtih dvoriščnih vratih, ki so normalno zaprta.
Ali je kdo tako radarsko detekcijo že realiziral? Ima kdo izkušnje? Nerad orjem ledino, vedno rajši hodim korak za prvim...
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miharix Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59 Prispevkov: 410 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo, offtopic:
Kaj pa rotacijska luč, ki opozarja mimovozeče, ko se tebi odprejo vrata?
(Semafor namesto luči je verjetno zakonsko prepovedan ali?)
"vnuki" cesto pobarvajo tako:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
105.61 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 12:37 pm Naslov sporočila: Re: Detekcija bližajočega se vozila |
|
|
vilko je napisal/a: |
Izvoz iz mojega dvorišča na cesto je problematičen. Dokler cesta ni bila asfaltirana, so vozila po cesti vozila dokaj počasi, tako, da je bil riziko trčenja pri izvozu iz dvorišča majhen. Sedaj, ko so cesto asfaltirali, vozijo hitro in sem že imel bližnje srečanje z vozilom na cesti, k sreči brez posledic, a mi je dalo misliti, kako riziko trčenja zmanjšati.
Preprosta rešitev bi bila veliko cestno konvekcijsko ogledalo, kjer se vidi cesta okoli vogala. A to ogledalo bi morali biti na drugi strani ceste, kjer bi oviralo soseda.
In tako razmišljam o nekem senzorju bližajočega se vozila, ki bi mi prižgal rdečo luč, kar bi mi pomenilo, sedaj ne iti na cesto, počakaj.
Verjetno bi se z napravo
www.ebay.com/itm/Microwave-Doppler-Wireless-X-Band-Radar-Motion-Detector-Sensor-Module-Fr-Arduino-/300865404193c
ali podobno to dalo realizirati.
Pa me zanima, ali je kdo od vas že uporabljal take naprave, katere je uporabil, in kako se z njimi rokuje. |
ce tole isces ti jaz narocim in ti preposljem v slo ko pride
http://www.ebay.co.uk/itm/3x-Wireless-Module-Doppler-Radar-Microwave-Motion-Movement-Sensor-Detector-/181149516938?pt=UK_BOI_Industrial_Automation_Control_ET&hash=item2a2d5a448a
http://www.ebay.co.uk/itm/Motion-detection-sensor-Arduino-PIC-PIR-Motion-/251557549966?pt=UK_BOI_Electrical_Components_Supplies_ET&hash=item3a91ff978e
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Vilko, tudi če ti uspe nekaj z MW, FC ali magnetno zanko bo to prepozno, če ne bo vsaj 50m od tvojega dvorišča. S 50m razdalje pa boš verjetno že izven tvoje parcele.
Zato bi tudi jaz predlagal močno rumeno utripajočo luč za kakšno minuto, med tem pa izvoziš. S tem ne boš kršil zakonov, hkrati pa boš povečal pozornost voznikov na cesti in jim verjetno tudi kakšno malenkost zmanjšal hitrost. Pa še vse bo na tvojem, poceni in enostavno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 12:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Mogoče bi bilo potrebno pa zamnenjati avto, ki ima vgrajene kamere ob strani  |
od kdaj se pa BMW smatra za avto?
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
red_mamba je napisal/a: |
od kdaj se pa BMW smatra za avto?  |
Od takrat, ko so vse ostalo le prevozna sredstva
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2014 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glasujem za rumeno utripajočo luč, kot opozorilo drugim voznikom.
Tale fotocelica v prilogi, deluje tudi na več kot 10m. Ampak za zaznavanje avtomobilov bi potreboval 2, s tem je cena verjetno previsoka. Deluje res dobro in potrebuje odsevnik, ogledala ne zazna. Montiral sem jih pri vratih na motorni pogon.
Kot so že drugi napisali bi to zaznavanje bilo na premajhni razdalji od tvojega izvoza in zato bi sam uporabil rumeno utripajočo luč.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
DS_PRK_46B_66_2_de_P.pdf |
Velikost datoteke: |
467.83 KB |
Downloadano: |
9 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni