|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Rokic Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.59 Kraj: Okolica Gorice
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 12:44 am Naslov sporočila: Krmilnik za začetek |
|
|
Pozdravljeni!
Namen imam začet programirat kakšen krmilnik za hobby, pa ne vem kje bi lahko začel. Programiranje mi ni tuje, nekaj malega prakse imam. Problem je, ker ne vem s čim naj začnem. Kakšen Arduino? Kaj recimo omogoča vse priklapljat? Mogoče kaj drugega za začetek? Že sestavljeni/namenski? PoKeys?
Nekako bi potreboval:
- cca. 6 relejnih izhodov (od tega 1x brezpotencilni kontakt). Raje več.
- kakšen triak izhod je zaželjen
- vhodi (nanj imam namen priključit tipala PT1000 oz. NTC10(0)k) vsaj 5x
- možnost priključitve zaslončka (za začetek še ni nujno)
Vse izhode bi potreboval 220 V, max porabnik/breme na vsakem izhodu bi bil max (večina okoli 50 W) 80 W.
Pa še en pogoj Nizka cena. Vsaj za začetek, da ne bo po parih dnevih ideja šla rakom
Seveda so za naprej zaželjeni tudi kakšni dražji krmilniki, vendar ne več kot €150.
Že vnaprej hvala za pomoč  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 1:06 am Naslov sporočila: |
|
|
arduino mislim da ti to bo za začetek najlažji,
na ebayu dobiš arduino mini za 3€
8 kanalno relejno kartico za 7€
Za termometreraje uporabi 1-wire senzorje npr DS18B20 - 5kom za 8€
pa tudi oled zaslonček, ki dela preko i2c 4€
To vse spraviš na en proto board, na adafruit strani najdeš večino tutorialov
in za vse imaš osnovnega kode in knjižnice že spisane. Tako da samo vse skupaj spraviš in prilagodiš svojim zahtevam. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riven Član

Pridružen-a: Ned 16 Dec 2012 18:33 Prispevkov: 194 Aktiv.: 1.27 Kraj: Vojnik
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2014 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z Arduinotom boš imel probleme če praviš, da si nov v programuranju.
Priporočam ti en PLC.
Mogoče kje dobiš rabljenega Siemens LOGO-ta.
Moje mnenje pa je; Začel sem na Unitronics Jazz- poceni krmilnik, vse ti je dano, ne rabiš posebnih kablov za programiranje, veliko uporabnik blokov in enostaven program za programiranje.
Tako se boš osnove še najhitreje naučil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matosg Član

Pridružen-a: Čet 20 Jun 2013 22:32 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.47 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2014 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za prvi stik si naloži logo soft comfort demo program od siemensa.
Bolj enostavne stvari za programirat v življenju še nisem videl. _________________ Lp,
Matej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rokic Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.59 Kraj: Okolica Gorice
|
Objavljeno: Ned Dec 07, 2014 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Hvala za odgovore in mnenja. Sem pozabil vmes napisati, da je Arduino Mega že doma, čakam še na tipala, releje in OLED zaslon, potem pa v akcijo. Skupaj me je prišlo cca. €50. Nekaj sem še probal programirat - deluje enostavno; vsaj osnove.
Programiranje pa mi je logično in enostavno. Bom pa videl, ko pridem v bolj kompleksne vode.
Do sedaj sem nekaj programiral v VB, C++, Step7, HTML, Java, tako da ni hudič, da se ne bom tudi tega hitro naučil
LP, Rok |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni