www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zaščita pred izpraznjenjem baterije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.98
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2014 2:12 am    Naslov sporočila:  Zaščita pred izpraznjenjem baterije Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Delam na projektu, kjer se vezje napaja iz Li-on celice 200mAh, za polnjenje uporabljam čip MCP73832, malce me skrbi, da bi se celica preveč izpraznila.
Zanima me kako omenjeno zadevo rešujete vi?

Rad bi naredil čim enostavnejše vezje, katero bi izklopilo napajanje celotnemu vezju, v primeru, da napetost celice pade pod 3,3v.

Že vnaprej hvala za odgovore.

pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.27
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2014 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kupi "protected" celico ki ima zaščito že vgrajeno.

edit:sem prehitro bevsknil, 200 mah li-ion celice ,ki bi imela zaščito nisem našel na ebay-u

pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2014 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.ecat.si/2013/04/enostaven-bms-odklopnik/

Tole je recimo ena od možnosti, lahko prilagodiš svojim potrebam. Pazi, da imaš histerezo.

Lp, g

jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2014 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@mucek hvala za odgovor, rešitev se mi zdi dobra.

Še vedno pa so dobrodošli predlogi kako ostali to rešujete v betrijsko napajanih sistemih.

EDIT:

Omenjena LT1389 in LT1495 mi zaradi cene ne prideta v poštev.
Za napetostno referenco lahko uporabim zener diodo 1.250, in pa drugi cenejši OP (low power), se motim?
LP

Nazadnje urejal/a jerny Sob Nov 15, 2014 1:40 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2014 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BTW, kontrolerja pa nimaš v svojem projektu? Sam, ko imam kontroler, pač z njim merim napetost in vse skupaj odklopim, ko pade pod nastavljeno mejo. Samo napajanje je izvedeno preko PFETa, ki ga preko NFETa krmilim s procesorja: takoj, ko procesor dobi napajanje (pritisnjena tipka vklop), postavim izhod na 1 in tako držim PFET (preko NFETa) vklopljen, dokler ga rabim (oz. dokler napetost ne pade pod nastavljeno mejo).

Lp, g

jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2014 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, na vezju se nahaja MCU, sem že razmišljal o podobni zadevi, problem pa je v tem, da nevem na kakšen način naj napajanje povrnem, kajti vezje ne bo dostopno s tipko.

Tako, da bi moral sistem čisto avtomatsko povrniti napajanje, ko bo napetost baterije napolnjena nad neko vrednost.

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2014 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj lahko samo polnjenje narediš tako (preko diode), da ti "prisilno" vklopi vezje mimo PFETa. Če bo pa napetost baterije po odklopu polnjenja še vedno prenizka, bo šel pa sistem (še vedno) v shutdown, kar je tudi pravilno.

Lp, g

jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2014 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav razumem? Ne gre mi v glavo kaj so bo zgodilo potem, ko bo mikrokrmilnik izmeril dovolj veliko napetost in sklenil P-FET, bo tekel tok iz USB-ja preko diode in P-FET-a v baterijo?

EDIT: Takšno bolj osnovnošolsko, od S proti D ne more teči tok?

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2014 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole imam jaz ponavadi rešeno ...

Med AKU+ in Taku+ je tipka, s pritiskom katere vklopiš vezje, kasneje pa lahko njeno stanje gledaš na Tchk (pull down vezava). Takoj, ko procesor zalaufa (ko pri izklopljenem stanju pritisneš tipko - skleneš AKU+ in Taku+), postaviš pin Pwr_on na 1 in s tem napajanje spelješ preko T4 (namesto tipke). Upam, da je kolikor toliko razumljivo napisano, če ne pa vprašaj! Smile

LP, g

skica.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  32 KB
 Pogledana:  34 krat

skica.png

jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2014 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razumem, ampak pri meni tipka ne pride v poštev.
Bo moje vezje delovalo, ali lahko pride do polnjenja s prevelikim tokom?

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2014 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tok dosedaj ni bil omenjen, le nadzor napetosti za primer izpraznjenosti akumulatorja ...
Če želiš kontrolirati še tok, rabiš en shunt in opamp (ali kak namenski čip za merjenje toka, bodisi preko shunta ali na hall principu).
Pa mislim, da imaš D/S obrnjen na PFETu.

LP, g

jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2014 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za opozorilo.

Ne mislim meritev toka, ampak skrbi me, da v primeru, ko bo priključen polnilec+bo baterija dovolj polna, da bo MCU nazaj priklopil napajanje, stekel tok iz USB preko diode D2 in Q1 v baterijo.
V tistem primeru, bi se baterija polnila s 5V in brez tokovne omejitve?

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2014 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne zastopim. Napiši prosim logiko delovanja ...

LP, Gregor

dejko1
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21
Aktiv.: 1.29
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še enostavnejše od prvega vezja, ki ga je pripel mucek je če za zaščito uporabiš npr. MCP65R41/6 ki ima že vgrajeno napetostno referenco.

@jerny:
Tok bo tekel tudi v obratni smeri tako da taka vezava ni v redu. Hmm, pa pomojem je tvoj tranzistor v shemi narobe obrnjen... Rabiš ločit VBat z diodo (ali FET kot idealno diodo).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2014 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo sem sedaj naredil na takšen način. Skrbi me kaj se zgodi ko odklopim polnilec, bo uspel fet preklopiti na baterijsko napajanje?

Capture.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.25 KB
 Pogledana:  49 krat

Capture.PNG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni