|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 12:31 pm Naslov sporočila: Predelava novoletnih lučk |
|
|
Pred kratkim sem v Merkurju kupil paket za novoletno razsvetljavo. V bistvu gre za 120 LED svetilk (4 barve), ki so priklopljene na krmilnik in lahko utripajo na 8 različnih načinov. Seveda pa se mi zdi število kombinaciji pre majhno - zato sem se odločil, da bom zadevo predelal in malo popestril. Uporabljal bi kar AtMega328 mikrokrmilnik, ki ima 6 PWM izhodov - 4 bom pač uporabil za barvne LED kanale.
Zanima me pa nekaj. Ko sem gledal napajalnik, sem opazil, da je to v bistvu kar trafo, ki daje ven izmenično napetost 24V. Kabel gre iz trafota direktno v krmilnik, iz krmilnika gre pa ven še 5 žic na LED razsvetljavo - sumim, da je na teh vodnikih pravtako izmenična napetost - 4 faze in ena ničla.
Kako bi na primer lahko izvedel vezavo takšnih LED kanalov na moj mikrokrmilnik? Potreboval bom valda napajalnik oz. izvor 5V DC za napajanje mikrokrmilnika. Samo kaj bo pa z diodami? Bi se dalo tiste štiri PWM izhode priklopit kar na tranzistor, glede na to, da je na emitorju oz. kolektorju izmenična napetost???
lp
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.17 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekoliko dvomim da je na izhodu AC, V tem primeru bi prišlo do zoprnega trepetanja svetlobe s 50 Hz, saj bi ledike svetile samo eno polperiodo.
Lahko pa tudi, če je krmilnik načeloma za žarnice na žarilno nitko in ima na izhodu triake.
Odpri pa boš videl.
Drugače pa se bo zadeva najbolj naključno prožila, če boš vsako vejo priklopil čez štarter flourescentk, samo napajanje boš moral urediti, saj tvoja veriga dela na 24 V DC, štarter pa rabi skoraj 10 x več in še to najbolje AC.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 8:07 pm Naslov sporočila: Re: Predelava novoletnih lučk |
|
|
Saran je napisal/a: |
... - 4 faze in ena ničla. ... |
Edit: Prej sem nekaj čudnega napisal ... novo besedilo:
Razkoplji krmilnik in poglej, če je na vhdu graetz (ali 4 diode) in kondenzator.
Nato je vse ostalo na DC napetosti.
Poslikaj notranjost krmilnika in pripni slike.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
romc Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06 Prispevkov: 447 Aktiv.: 1.91 Kraj: Zapotok nad Igom
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali si se prepričal, če so to res "LED svetilke"
Da niso morda kar minjaturne žarnice.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2011 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
So LED, saj piše na škatli, da so led. In tudi ko gledam svetilke zgledajo kot 3mm led prozorne z odsekanim vrhom. Krmilnika pa žal ne morem razdreti, ker je zalit z nekim belim lepilom - sem že poskušal. Viden je samo del kjer so prilotane žice - pri LED žicah piše na PCBju COM, L1, L2, L3 ali nekaj takega - se ne vidi dobro.
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Nov 26, 2011 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj lahko prosim še za malo pomoči tule? Sedaj sem poslikal zadevo, pa mislim, da bo bolj jasno. Kako bi lahko testiral ali je na lediah izmenična ali enosmerna - npr. če gor priklopim voltmeter, ga lahko skurim, če bo napačna AC/DC napetost?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
49.37 KB |
Pogledana: |
14 krat |

|
|
18.17 KB |
10 krat |

|
|
31.36 KB |
31 krat |

|
|
19.97 KB |
8 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Nov 26, 2011 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eto, po malo truda sem uspel razdreti krmilnik. Pri tem sem seveda ohišje moral uničiti. Sedaj vidim, da so kanali res na DC napetosti - imamo 4 diode (graetz). Zgleda, da so kanali hkrati krmiljeni preko tranzistorjev - na tranzistorjih piše "PCR 606".
Tiste rdeče zadeve žal ne vem kaj so, debela črna okrogla zadeva je po moje kaka tuljava - gor piše 24V 2A. Potem imamo par uporov in kondenzator, ponovno pa ne vem kaj je tista svetleča okrogla steklena cevka - kakšna varovalka morda? Krmilnik je pa na majhnem PCBju, ki je pravokotno prilotan na ploščo.
|
113.85 KB |
3 krat |

|
|
83.19 KB |
12 krat |

|
|
71.3 KB |
5 krat |

|
|
100.12 KB |
4 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krof555 Član

Pridružen-a: Tor 06 Sep 2011 17:54 Prispevkov: 583 Aktiv.: 3.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Nov 26, 2011 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na ledico(+) daj diodo(+)in(-)od diode veži na multimeter(+),(-)od ledice pa veži na(-) na multimetru.
Multimeter vklopi na merjenje d.c.-predlagam analogni multimeter.
Če bo kazalec nihal gre v ledice dvosmerna napetost,če pa bo kazalec miren pa enosmerna.
Ko boš meril imej na controll box-u nastavljeno da ledice samo svetijo.
Tiste rdeče zadeve so kondenzatorji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.62 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Iz vezja je videti, da je na LEDicah enosmerna napetost.
Na polkrožni strani vezja imaš gretzov spoj brez elektrolita, kar pomeni pulzirajoče napajanje LEDic. LEDice imajo skupen + pol. Čip je očitno sinhroniziran na omrežnih 50 Hz - ZC (Zero-cros) vhod. Tisti mali elko je samo za napajanje čipa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, vidim, kakšna je napetost na ledicah. V bistvu takšna (spodnja slika).
Mi lahko še nekdo odgovori na par vprašanj?
- Ja, ko priklopim zadevo na napetost, se skoraj vidi, da ledice malo utripajo. Bi lahko to utripanje kaj pogladil, če za graetzom vežem paralelno gor kak kondenzator npr. 2200uF? Verjetno bi lahko.
- Pa so res tiste rdeče zadeve kondenzatorji? Vidim, da so paralelno vezani na izvor izmenične napetosti. Mar jih nebi izmenična napetost prebila? Zakaj so potrebni?
- Kaj so to za eni tranzistorji PCR606? Iščem po netu, pa ne najdem nobenega pametnega datasheeta. S katerimi bi jih lahko nadomestil?
- Kaj je tista črna okrogla stvar, je res tuljava? Zakaj je potrebna?
- Kaj je tista svetleča steklena komponenta? Je to varovalka ali je kaj drugega?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.63 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
joj joj kakšna osnovna vprašanja
prozorno je varovalka.
rdeče so kondenzatorji
črno okroglo je tuljava
606 so tiristorji
Če boš na gretz dal kondenzator, boš naredil samo to, da zadeva ne bo več delovala sploh! Glej spodaj.
Predlagam, da zadevo zapreš nazaj v škatlo dokler še dela, sam pa se lotiš svojega lastnega kontrolerja izdelovat od začetka.
bostjang je napisal/a: |
Na polkrožni strani vezja imaš gretzov spoj brez elektrolita, kar pomeni pulzirajoče napajanje LEDic. LEDice imajo skupen + pol. Čip je očitno sinhroniziran na omrežnih 50 Hz - ZC (Zero-cros) vhod. Tisti mali elko je samo za napajanje čipa. |
E, bravo, pravilno razmišljanje. Ledice so PWM modulirane, pri tem da je osnovna frekvenca kar 50 Hz. Ali 100 Hz če je greatzov mostič gor.
Tisto pa verjetno niso tranzistorji, ampak tiristorji.
Zadeva deluje na enak princip kot dimmer za luč (rezanje polperiode).
Saran,
Če misliš zadevo predelat, bo najbolj enostavno da narediš popolnoma nov kontroler z lastnim napajanjem in lastno regulacijo.
Ali pa če iz omenjenega odlotaš stran krmilni čip (črna bunka na vertikalni ploščici) - odstraniš kar celo vertikalno vezje in namesto njega priklopiš svoje vezje z mikrokontrolerjem. Seveda moraš prej dobro naštudirat delovanje in povezave na obstioečem vezju - brez osciloskopa tu nimaš kaj počet.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly: Že od vsega začetka imam namen izdelati nov (lasten) krmilnik, ki bo deloval na osnovi ATmega328 čipa (glej moj prvi post). Kmalu bom kable pocvikal, obstoječi krmilnik pa vrgel v koš za smeti. Odprl sem ga samo za to, da vidim izdelavo oz. krmiljenje. Določena vprašanja se torej nanašajo na novi krmilnik. Torej še enkrat...
Če bom na novi graetz dal kondenzator, bom na izhodu dobil takšno napetost (rdeča krivulja) - in to napetost potem verjetno lahko priklopim na LED diode (kot sem že napisal v prejšnjem postu) in jih krmilim preko tranzistorjev na PWM od ATmege. LED diode torej ne bodo imele nobenega regulatorja napetosti, edino ATmega bo imel svoj vir napajanja DC 5V.
Zanima me še vedno zakaj je na obstoječem PCBju tista tuljava tam kjer je in kaj počnejo kondenzatorji, ki so paralelno vezani na izmenično napetost.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.76 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Kmalu bom kable pocvikal, obstoječi krmilnik pa vrgel v koš za smeti. |
Predlagam da ne vržeš v smeti, božič oziroma novo leto bosta tik tak tukaj.
LP,
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.17 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je zgornji predlog pod nujno potrebno upoštevati.
Od programa do delujočega krmilnika je dolga pot, sploh ob tem, da imaš pomankljivo znanje o analognem delu tvoje zamisli.
Svet je analogen in že kar vidim kako boš do obnemoglosti pilil program, ko nekaj ne bo delalo po željah, napaka pa bo za druge "vidna iz avijona" in to na analognem delu in jo programsko sploh ni mogoče rešiti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.99 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri tolikih Saranovih "kaj..." in "zakaj...." bi se pridružil zgoraj napisanemu.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni