www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Slabo privita varovalka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2007 4:26 pm    Naslov sporočila:  Slabo privita varovalka Odgovori s citatom

Prav zdaj sem znorel, ker mi že par dni luč po polovici hiše malce utripa, včasih celo tako da PC ugasne. Pa tudi windowsi nekaj meljejo, mrežna mi IP naslov zgublja...pa sem rekel ajd, winse bo treba spet na novo posnet gor. No, po "ponorelosti" sem šel po hiši merit napetost in opazovat to utripanje. Nekje je bila 235 V, drugje 218. Grem k "pancarkam" in vidim da je ena slabo privita (Ja, mojster iz Elektra je bil par dni pri nas in je menjal števec). Zamenjam (je bila čisto črna na kontaktu in seveda vroča), privijem do vode in - nič več ne utripa, in kar je še bolj čudno - Winsi so se očitno čudežno pozdravili.
Zdaj pa sprašujem mojstre dve stvari: če je mogoče da winsi čudno (počasi, mrežna ven pada itd) delajo zaradi tega ? Recimo da ena izmed napetosti (3.3, 5, 12V) preveč niha itd...? Zelo čudno... (aj to je malo offtopic )
Druga stvar pa je - vsake toliko časa slišimo po TV da je temu in temu zgorelo to pa to "zaradi napake na električni napeljavi"...ja ni čudno Shocked če imajo pa take glumpce na elektru...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2007 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Zdaj pa sprašujem mojstre dve stvari: če je mogoče da winsi čudno (počasi, mrežna ven pada itd) delajo zaradi tega ? Recimo da ena izmed napetosti (3.3, 5, 12V)

Seveda je možno. Zaradi iskrenja je prihalo do motenj. V kakem stanju je vpasni vijak (podnožje na dnu varovalke) ? Če je poškodovan (ni več gladek) ga je bolje zamenjati.

Citiram:
Druga stvar pa je - vsake toliko časa slišimo po TV da je temu in temu zgorelo to pa to "zaradi napake na električni napeljavi"...ja ni čudno Shocked če imajo pa take glumpce na elektru...

Drži, slabi stiki (ne kratki stiki, kot to največkrat zapišejo novinarji) so zelo pogosto povzročitelji požara. Zaradi slabega stika na varovalki, se bi vrjetno bolj težko vžaglo, če je podnožje montirno na ustreznem materialu. Iz izkušenj - najpogosteje je v elektro omari gorelo zaradi slabega stika na sponkah in pokvarjenih grebenastih stikal. Sploh drugo - stikalo se neverjetno hitro vname.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2007 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se stvar greje, bo najboljše zamenjati celo podnožje, ker je po vsej verjetnosti dotrajano. Tega pa niti pod razno ne počenjaj sam, saj nočeš narediti kratkega stika na dovodu, verjemi mi.
Sicer pa načeloma niti ne moreš tega naredit, saj naj bi bile pancirke zaplombirane.
Pokliči elektro in naj menjajo (na njihove stroške, jasno)

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2007 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vijak je....malce črn seveda. Za zdaj sem ga malo podrgnil z izvijačem. Finta je ker je to glavna varovalka in ne morem izklopiti toka. Prvič ko bodo delali generalno v našem transformatorju imam namen celo podnožje zamenjati (enkrat na leto, takrat ni toka celo dopoldne, pa trafo imam na vidiku in bom videl kdaj bodo šli ven).
Pancarke so res (teoretično) zaplombirane, ampak jih je enkrat tip pozabil in tudi tale ki je bil pri nas nedavno jih ni zaplombiral.

Se moram pozanimati ampak nisem prepričan da bi to oni naredili na svoje stroške...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2007 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vpasni vijak ni problem zamenjati pod napetostjo. Ni straha, da bi naredil "kurcšlus".(ga skoraj ne moreš, tudi če bi hotel) Če ima zarezo na sredini, ga brez težav odviješ z izoliranim izvijačem. Potem ga izvlečeš z konjičastimi izoliranimi radio kleščami. Bolj problem je, če zareze nima. Potem ga je težje odviti. Sam sem si zato naredil posebno orodje, s katerim vijak primeš od zunaj.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2007 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pri meni je največji problem ker je škatla s temi varovalkami nad stopniščem čisto pod stropom in težko pridem zraven...bi moral ta dooolgo lestev prinesti, kar pa spet ne vem kako mi bo to uspelo...
no, sem bom moral nekako znajti...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni