|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Slavko Član

Pridružen-a: Čet 27 Okt 2005 8:11 Prispevkov: 30 Aktiv.: 0.13
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 2:04 pm Naslov sporočila: Bootloader |
|
|
LP!!
Imate kaj izkušenj s tem, jaz se zanimam za bootloader za ATMega8?
Prosim za nasvete.
Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če delaš na stacionarnem računalniku (ne na prenosniku), potem si oglej tole: http://www.microsyl.com/megaload/megaload.html meni dobro deluje na Athlon XP 1,7GHz, na prenosniku pa slabo dela, tako na serijskem portu ki je vgrajen v računalnik, kot tudi na adapterju USB-RS232
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slavko Član

|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2006 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
LP!
Slemi lahko prosim pripneš *.hex datoteko za bootloader.
Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2006 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tu so zraven 2 datoteki. "BootLoad M8 Low.hex" je za frekvence do 8MHz, "BootLoad M8 High.hex" pa je za frekvence 8MHz in višje.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
BootLoad.rar |
Velikost datoteke: |
1.96 KB |
Downloadano: |
18 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slavko Član

|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 8:37 am Naslov sporočila: |
|
|
LP!
Slemi hvala za datoteke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 846 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da se še jaz vključim v tole. Nekaj sem že prebral o Bootloadre-ju, pa me zanima, kako to v praksi deluje oz kakšne težave in prednosti to prinaša v praksi.
Če prav razumem, lahko s pomočjo tega preko serijskega UART-a programiram napr. Mega 8.
Prosim, če ima kdo kaj praktičnih izkušenj, da kaj več napiše o tem.
Zanima me namreč ali se zadeva lahko programira na daljavo naprimer preko analognega modema in kaj potrebujem za to?
Lp M.
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker analogni modem ni nic drugega kot se en nacin za prenos podatkov, res ni razloga, da ne bi stvar, ki deluje preko "navadne" (null-modem) povezave, delala tudi prek modema, ko seveda nekako vzpostavis zvezo; kar vrzes na eni strani noter, bo na drugi padlo ven in obratno, isto kot pri null-modem kablu. Rabil bi torej modem, ki se oglasi (to zna vsak) in pri tem ne pusca smeti (ali pa smeti program ignorira) - najbolj enostavno bi bilo zagotovo dopolniti program, da bi odziv modema ustrezno interpretiral.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
To, da tranparentno postavim serijski port razumem, ne vem pa kako datoteko poslati na kontroler. Če je to možno storiti preko terminal emulatorja bi še nekako šlo. Ne poznam pa nobene aplikacije, ki bi znala tudi poklicati ATDT ....
LP M.
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako jo pa uploadas pri uporabi null-modem povezave ? Najbrz isto s kaksnim terminalskim emulatorjem ?
Pri ne-PIC mikrokontrolerjih posljes tekst (plain ascii; .hex file), najbrz je tukaj podobno. Ce lahko posljes en tip teksta v COM port (z vidika PCja je vseeno, ali potem podatke interpretira najprej modem, sele potem pa MCU), potem lahko tudi drugega, npr. ATDT1234567; ko se povezava vzpostavi, posljes se program za MCU. Z vidika MCUja se tako najprej vzpostavi povezava, pride nekaj smeti (ob CONNECTu), potem pa pride program. Bootloaderji, ki sem jih videl za ne-PIC MCUje, imajo preprost uporabniski vmesnik, ki spominja na dobre stare case BBSov.
Se to: tvoje vprasanje me je toliko zintrigiralo, da sem pobrskal po stari zbirki modemov in nasel par, tako da bom ob priliki se sam preizkusil
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 8:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem preizkusil bootloader za AT Mega16. Zadeva je sicer delovala, le da mi ni uspelo software-a večkrat naložiti iz serijskega porta. To pomeni, da sem moral po vsakem vpisu ponovno ( na klasični način) vpisati v Flash bootloader. Potem sem lahko zopet vpisoval preko serijskega porta. Predpostavljam, da je napaka v serijskem priklopu, ker nisem uporabil pina 4 (RS232) za reset. Nekje sem zasledil, da je potrebno pin 4 DB9 z uporom 4k7 povezati z maso, ter vse skupaj povezati preko max232 na reset. Preizkusil sem tudi prenos s pomočjo terminal emulatorja (SecureCRT) in poskusil poslati (Xmodem) *.bin datoteko v kontroler. Žal brezuspešno.
LP M.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Vkolikor bootloader ne podpira prenosnega protokola, ki si ga uporabil (Xmodem), potem to seveda ne bo delalo. Vsak kvaliteten terminalski program ima moznost posiljanja ASCII datotek in programi (vsaj za ne-PIC MCUje) v .hex obliki, ki je primerna za vpis z bootloaderjem, so seveda navaden tekst in se zato prenesejo cisto v redu. Ali tvoj bootloader podpira Xmodem za prenos ?
V nekaterih programih je resitev se bolj enostavna (copy&paste preko clipboarda), funkcionalno gre pa se vedno za prenos teksta, brez kakrsnihkoli posebnih prenosnih protokolov (.hex ima sicer checksum vkljucen po vrsticah, tako da ne pride do napak pri prenosu) - nobenih Xmodem/Ymodem/Zmodem in podobnih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smatjaz a si vklopil prave "FUSE" bite v ATmega16?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po dokumentaciji in pregledu naj bi zadeva podpirala Xmodem. Je pa res, da sem to vzel iz primera, ki sem ga našel na internetu http://www.mcselec.com/index.php?option=com_content&task=view&id=159&Itemid=57
Fuse bite sem nastavil in sicer:
- Rest sem izključil in dal bootloader
- izključil sem JTAG
- nastavil sem interni RC oscialtor 1000000
- Baudrate sem nastavil na 9600.
Bom še preizkusil zadevo s tem vezjem.
LP M.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
30.49 KB |
Pogledana: |
48 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cupacup Član

Pridružen-a: Tor 20 Jul 2004 21:28 Prispevkov: 68 Aktiv.: 0.29 Kraj: Tam kjer ma mraz mlade
|
Objavljeno: Ned Apr 30, 2006 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Huda razvoja plošča je tudi http://arduino.cc/ jo sam uporabljam uporablja prav tako atmega8 malo poglej mogoče boš našel kaj pametnega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni