www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bootloader

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slavko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Okt 2005 8:11
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 2:04 pm    Naslov sporočila:  Bootloader Odgovori s citatom

LP!!

Imate kaj izkušenj s tem, jaz se zanimam za bootloader za ATMega8?
Prosim za nasvete.

Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če delaš na stacionarnem računalniku (ne na prenosniku), potem si oglej tole: http://www.microsyl.com/megaload/megaload.html meni dobro deluje na Athlon XP 1,7GHz, na prenosniku pa slabo dela, tako na serijskem portu ki je vgrajen v računalnik, kot tudi na adapterju USB-RS232
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
Slavko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2006 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP!

Slemi lahko prosim pripneš *.hex datoteko za bootloader.

Hvala!
Nazaj na vrh
Slemi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2006 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu so zraven 2 datoteki. "BootLoad M8 Low.hex" je za frekvence do 8MHz, "BootLoad M8 High.hex" pa je za frekvence 8MHz in višje.

BootLoad.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  BootLoad.rar
 Velikost datoteke:  1.96 KB
 Downloadano:  18 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
Slavko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 01, 2006 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP!

Slemi hvala za datoteke.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 01, 2006 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da se še jaz vključim v tole. Nekaj sem že prebral o Bootloadre-ju, pa me zanima, kako to v praksi deluje oz kakšne težave in prednosti to prinaša v praksi.

Če prav razumem, lahko s pomočjo tega preko serijskega UART-a programiram napr. Mega 8.

Prosim, če ima kdo kaj praktičnih izkušenj, da kaj več napiše o tem.

Zanima me namreč ali se zadeva lahko programira na daljavo naprimer preko analognega modema in kaj potrebujem za to?

Lp M.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 01, 2006 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker analogni modem ni nic drugega kot se en nacin za prenos podatkov, res ni razloga, da ne bi stvar, ki deluje preko "navadne" (null-modem) povezave, delala tudi prek modema, ko seveda nekako vzpostavis zvezo; kar vrzes na eni strani noter, bo na drugi padlo ven in obratno, isto kot pri null-modem kablu. Rabil bi torej modem, ki se oglasi (to zna vsak) in pri tem ne pusca smeti (ali pa smeti program ignorira) - najbolj enostavno bi bilo zagotovo dopolniti program, da bi odziv modema ustrezno interpretiral.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 01, 2006 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To, da tranparentno postavim serijski port razumem, ne vem pa kako datoteko poslati na kontroler. Če je to možno storiti preko terminal emulatorja bi še nekako šlo. Ne poznam pa nobene aplikacije, ki bi znala tudi poklicati ATDT ....

LP M.

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 01, 2006 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako jo pa uploadas pri uporabi null-modem povezave ? Najbrz isto s kaksnim terminalskim emulatorjem ?

Pri ne-PIC mikrokontrolerjih posljes tekst (plain ascii; .hex file), najbrz je tukaj podobno. Ce lahko posljes en tip teksta v COM port (z vidika PCja je vseeno, ali potem podatke interpretira najprej modem, sele potem pa MCU), potem lahko tudi drugega, npr. ATDT1234567; ko se povezava vzpostavi, posljes se program za MCU. Z vidika MCUja se tako najprej vzpostavi povezava, pride nekaj smeti (ob CONNECTu), potem pa pride program. Bootloaderji, ki sem jih videl za ne-PIC MCUje, imajo preprost uporabniski vmesnik, ki spominja na dobre stare case BBSov.

Se to: tvoje vprasanje me je toliko zintrigiralo, da sem pobrskal po stari zbirki modemov in nasel par, tako da bom ob priliki se sam preizkusil Wink
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 02, 2006 8:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včeraj sem preizkusil bootloader za AT Mega16. Zadeva je sicer delovala, le da mi ni uspelo software-a večkrat naložiti iz serijskega porta. To pomeni, da sem moral po vsakem vpisu ponovno ( na klasični način) vpisati v Flash bootloader. Potem sem lahko zopet vpisoval preko serijskega porta. Predpostavljam, da je napaka v serijskem priklopu, ker nisem uporabil pina 4 (RS232) za reset. Nekje sem zasledil, da je potrebno pin 4 DB9 z uporom 4k7 povezati z maso, ter vse skupaj povezati preko max232 na reset. Preizkusil sem tudi prenos s pomočjo terminal emulatorja (SecureCRT) in poskusil poslati (Xmodem) *.bin datoteko v kontroler. Žal brezuspešno.

LP M.

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 02, 2006 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vkolikor bootloader ne podpira prenosnega protokola, ki si ga uporabil (Xmodem), potem to seveda ne bo delalo. Vsak kvaliteten terminalski program ima moznost posiljanja ASCII datotek in programi (vsaj za ne-PIC MCUje) v .hex obliki, ki je primerna za vpis z bootloaderjem, so seveda navaden tekst in se zato prenesejo cisto v redu. Ali tvoj bootloader podpira Xmodem za prenos ?

V nekaterih programih je resitev se bolj enostavna (copy&paste preko clipboarda), funkcionalno gre pa se vedno za prenos teksta, brez kakrsnihkoli posebnih prenosnih protokolov (.hex ima sicer checksum vkljucen po vrsticah, tako da ne pride do napak pri prenosu) - nobenih Xmodem/Ymodem/Zmodem in podobnih.
Nazaj na vrh
Slemi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 02, 2006 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smatjaz a si vklopil prave "FUSE" bite v ATmega16?
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 02, 2006 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po dokumentaciji in pregledu naj bi zadeva podpirala Xmodem. Je pa res, da sem to vzel iz primera, ki sem ga našel na internetu http://www.mcselec.com/index.php?option=com_content&task=view&id=159&Itemid=57

Fuse bite sem nastavil in sicer:

- Rest sem izključil in dal bootloader
- izključil sem JTAG
- nastavil sem interni RC oscialtor 1000000
- Baudrate sem nastavil na 9600.

Bom še preizkusil zadevo s tem vezjem.

LP M.

an143_bootload_schematics.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  30.49 KB
 Pogledana:  48 krat

an143_bootload_schematics.jpg

cupacup
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Jul 2004 21:28
Aktiv.: 0.29
Kraj: Tam kjer ma mraz mlade

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 30, 2006 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Huda razvoja plošča je tudi http://arduino.cc/ jo sam uporabljam uporablja prav tako atmega8 malo poglej mogoče boš našel kaj pametnega
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni