|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dryhumper Neznanec

Pridružen-a: Pet 16 Jan 2015 17:58 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2015 9:04 pm Naslov sporočila: Semi-pametna inštalacija |
|
|
Spomladi bom delal elektroinštalacijo v mansardi. Upravljanje bo fizično in prek WiFi (PIC). Zanima me, kakšen je v praksi pristop, če greš v upravljanje z mikrokrmilnikom. Razmišljal sem o dveh opcijah:
a) menjalna+križna stikala in navadni PCB rele (v vlogi prvega menjalnega stikala)
b) standardno - impulzni rele in tipke namesto stikal
Pri opciji b) bi med impulzni rele in uC moral dati še en navadni rele, ki bi ga vozil s 5V DC. Pri opciji a) bi verjetno porabil nekoliko več kabla, ker moram za vsako luč že iz omarice vlečti po 2 vodnika (fazi).
Nekako se mi bolj dopade a), zanima pa me, kakšne so vaše izkušnje?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
400.48 KB |
Pogledana: |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2015 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sodobno pametno imaš stikala-tipke preko BUS kabla ali vsak porabnik in vsako stikalo gre direkt k krmilniku.
Ti boš pa združil klasiko s krmilnikom ali kako? Kaj si tukaj privarčeval pri materialu?
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dryhumper Neznanec

Pridružen-a: Pet 16 Jan 2015 17:58 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2015 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Inštalacija bo čista klasika. Ker pa mi doma leži krmilni modul z releji, bi ga rad "ponucal". Tako bi imel možnost nadzora nad lučmi in žaluzijami še prek uC - in posledično telefona/računalnika/tablice.
Ne gre za pametno inštalacijo ala KXN...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jan Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19 Prispevkov: 313 Aktiv.: 1.35 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2015 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri teh tvojih rešitvah imaš še problem, ker ne moreš vedeti, ali luč sveti ali ne.
Jan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2015 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od vsake luknje v zidu naj gre kabel direktno v omarico, brez štrikanja kjerkoli drugje.
Pomeni vsaka vtičnica, vsaka luč, vsako stikalo,... ima svoj kabel.
Vse vezave delaš v omarici.
Tako lahko vmes vtakneš krmilnik, ali pa ne.
Najlepše bi bilo na vsako mesto pripeljati cev, v katero lahko vtakneš napajalni in podatkovni kabel.
Jaz imam spuščeni strop in vse instalacije na policah in vertikalnih ceveh.
Tako lahko kadarkoli zamenjam kabel.
Aja, pa velika omarica mora biti, po možnosti globlja, kot tistih 8cm.
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajdec Član

Pridružen-a: Čet 12 Nov 2009 19:56 Prispevkov: 287 Aktiv.: 1.51 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2015 9:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam doma tipke namesto stikalo, tipke zvezane na arduino, napetost 12V na tipko, potem pa preko optocouplerja na arduino, da zmanjsam napake. Na arduino mam potem zvezane se releje (8 relejski modul). Na ardinotu imam nalozen firmata, potem pa preko USBja na raspberry in ma rpiju tece FHEM, ki deluje tudi na PCju.
FHEM tako upravlja tako fizicne tipke kot tudi upravljanje prek spleta. Meni dela brez tezav ze 2 meseca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni