|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Stajner Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 12:29 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.17 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2014 12:28 am Naslov sporočila: Jalova energija in Toplotna črpalka |
|
|
Pozdrav,
pišem ob pozni uri, ker sem po dolgem in požez prebriral forum o jalovi energiji.
V hiši sem nedavno vgradil (centralno) 6 števcev, ki merijo: kwh,kvarh,PF (power factor), itd. Števec za elektriko je v omarici nov (Elektro Maribor) od Iskre-elektronski.
Zadnjih nekaj mesecev poizkušam ugotoviti, zakaj jaz uspem pojasniti le polovico elektrike, ki jo kaže glavni števec od El.Maribor. Tudi povsod po formu piše, da se jalova energija v Sloveniji ne meri in obračunava za gospodinjstva, tudi na glavnem števcu je oznaka kwh.
Nadalje spremljam zelo slab PF. redko je čez 0.50. Na primer, pravka sem preveril a toplotni črplaki in piše 0.28. Meritev elektrike za TČ je bila v zadnjem mesecu 6kwh na dan, medtem, ko je bil kvarh kar 21.
Skupaj z drugimi poravniki je moja hiša porabila prek 1MW elektrike, sodeč po glavnem števcu, kar mi v pojasni le seštevek kvarh, nikakor pa ne kwh.
VPRAŠANJE:
1) ali mi El.Maribor lahko zaračuava tudi jalovo energijo?
2) kako zvišati PF (celo pri grecih, kot je opekač itd. opažam PF okoli 0.6)?
3) je možno, da je omrežje v MB dejansko tako deformirano, da so PF realni, ali so zanič moji sicer novi uporabniki (TČ, opekač, pralni stroj itd.)?
Na drugo vprašanje obstajajo odgovori s napravami, ki kompenirajo jalovo energijo, vedar me zanima konkretno, kje jo kupiti, ter kakšno, da bo uporabna tudi z toplotno črpalko, ki ima najnišji izmerjen PF v hiši (je priklopljena na eno fazo; tudi več kot 13A je nisem videl kurit).
Iskrena hvala za vašo pripravlenst delii znanje. _________________ Sonce --> edina prava smer! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2014 1:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej bi se vprašal kakšna je kvaliteta tvojega števca, če kaže na grelcu PF 0.6? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1973 Aktiv.: 12.86 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2014 1:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Grelci (fen, opekač, kalorifer, el.radiator...) so navadno čisto ohmsko breme, torej je faktor moči (PF-power factor) ali cos fi=1. TČ ima cos fi navadno okoli 0,8. Poglej na kovinsko tablico s podatki na TČ.
Karkoli je priklopljeno kaj induktivnega (kompresor, elektromotorji, PSUji...) se niža cos fi.
Jalova moč se za gospodinjstva ne obračunava. Kolikor vem so števci v gospodinjstvu samo za meritev delovne moči (kWh).
Ali tebi od El.MB digitalni števec prikazuje tudi jalovo porabo ? _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2014 2:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravnokar pogledal na naš števec od toplotne, vse tri faze imajo PF okoli 0.99 kadar zadeva greje, okoli 0.8 z obtočno in okoli 0.3 v idle stanju (deluje samo elektornika). _________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2014 10:09 am Naslov sporočila: Re: Jalova energija in Toplotna črpalka |
|
|
Stajner je napisal/a: |
2) kako zvišati PF (celo pri grecih, kot je opekač itd. opažam PF okoli 0.6)?
. |
Če to drži si zamešal faze na tvojem merilniku. Očitno ne veš niti tega kako se te stvari priključi.
Vseskupaj raje opusti, ker ti očitno mankajo trije letniki poklicne elektro šole. Če si pa slučajno tja hodil se pa vprašaj kaj si tam počel _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej22 Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.54 Kraj: blade
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2014 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot za vsako drugo zadevo v življenju je tudi za temo ki jo opisuješ potrebno poznati razloge zakaj naj bi se nekaj spremenilo. Torej jalova energija gor ali dol, doma ali kje drugje itd... ta tematika je kar široka. Navedbe da imajo ohmska bremena faktor moči manj kot 1 sigurno niso ustrezne , tudi skupni faktor moči okoli 0,5 verjetno ni pravi merilni rezultat. Tako nizek faktor je značilen za povsem druga industrijska bremena, ne pa za "igrače" ki jih imaš doma. Toplotna črpalka je sklop R, L karakteristik, ki imajo skupen faktor moči sigurno večji od tega, ki ga navajaš.
Seveda je priporočilo, da se preveri priklope merilnikov energije , še bolj pa je čudno zakaj naj bi v hiši bilo poleg glavnega merilnika bilo še cel kup drugih sekundarnih števcev. Nekateri dodajajo dodatne merilnike energije za dominanten porabnike (kar TČ je ) in to mogoče ima nekega smisla. Da pa meriš skoraj vsak porabnik posebej.... kaj je tu pozitivnega? Stvari ki jih sprašuješ so nejasne, predlagam, da si najprej pridobiš ustrezno izobrazbo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 15 Ur