|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 723 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Čet Jan 27, 2005 3:21 pm Naslov sporočila: Prenos signala antena->tv |
|
|
Mogoce bo stvar zvenela smesno ampak vseeno...
Problem je sledec:
Kjer imam sedaj postavljeno tv anteno(podstresje) mi sosedova hisa zakriva tv oddajnik.
Stvar bi resil, ce bi anteno preselil na bliznji hribcek, problem pa je v tem, da se tu vmes nabere veliko kabla + kabel bi bilo treba speljati cez dvorisce(po zraku v tleh )
Ali bi bilo mozno ta prenos narediti preko optike(naprimer laserske diode,...)?
Kaj pa kake druge moznosti?
In se to: slika na nekaterih kanalih je zelo nemirna (cela slika je valovita) ali se tu da kaj pomagati z raznimi filtri?
Hvala za odgovore!
LP,Eddie! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Jan 27, 2005 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne daš na streho?Mogoče bi to pomagalo.Kako daleč je sosedova hiša? Jaz imam anteno na strehi,je v bližini cerkev z bakreno streho.Oddaljen je približno 2km in mi ne moti.
Lp Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51zg Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35 Prispevkov: 538 Aktiv.: 2.27 Kraj: JN76BC - Srednje brdo
|
Objavljeno: Pet Jan 28, 2005 9:50 am Naslov sporočila: |
|
|
eddi,
če nimaš nobenih preprek do tega hribčka, potem si na ta hribček postavi neko zrcalo, v katerega usmeri tvojo anteno. Jaz sem to počel pred mnogimi leti, ko še ni bilo toliko TV pretvornikov po hribih. Sama konfiguracija terena okrog mene je taka, da mi ni omogočala sprejema določenih programov. Zato sem si bil postavil na bližnji hrib - oddaljen cca 500 mtr. zrcalo, staro vratno krilo "oblečeno" v ALU pločevino. Sama postavitev omenjene plošce mora biti pravilna glede nagiba , smeri. Zadeva preverjeno deluje...
lp S51ZG/Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 28, 2005 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
s51zg je napisal/a: |
eddi,
če nimaš nobenih preprek do tega hribčka, potem si na ta hribček postavi neko zrcalo, v katerega usmeri tvojo anteno. Jaz sem to počel pred mnogimi leti, ko še ni bilo toliko TV pretvornikov po hribih. Sama konfiguracija terena okrog mene je taka, da mi ni omogočala sprejema določenih programov. Zato sem si bil postavil na bližnji hrib - oddaljen cca 500 mtr. zrcalo, staro vratno krilo "oblečeno" v ALU pločevino. Sama postavitev omenjene plošce mora biti pravilna glede nagiba , smeri. Zadeva preverjeno deluje...
lp S51ZG/Janez |
Si ti mogoče tudi lovec ali ribič ????? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Pet Jan 28, 2005 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly za to ne rabiš biti ne lovec ne ribič ( se pravi to ni fora) ampak radioamater.
Potem bi poznal tudi odboj signala itd. Stvar dobro deluje, ampak predvsem na VHF področju in mikrovalovih. Signal od oddajnika, pa mora biti na hribu, kjer postaviš reflektor, vsaj 60dB, čist signal, brez dvojne slike in pa čim krajša razdalja od reflektorja do tvoje sprejemne antene.
Polarizacija se lahko tudi delno spremeni na reflektorju, zato je potrebno polarizacijo iskat s poskušanjem obračanja antene vertikalno, horizontalno in seveda vmes. Signal, ki ga sprejmeš na anteni pri TV-ju je seveda šibek, zato ga je potrebno ojačat.
To je seveda en način reflektorja. Sam sem pred leti izdelal reflektor iz dveh anten, ki sem njiju povezal z ustrezno dolgim koaksialnim kablom, ter nastavil različno polarizacijo, sprejemno vertikalno, oddajno pa horizontalno. Razumljivo, da je morala biti tudi sprejemna antena pri TV-ju polarizirana horizontalno.
V enem članku revije Svet elektronike je bila podobna stvar tudi opisana, samo se ne spomnim v kateri številki.
Eddie! Valovit signal po moje ne boš odpravil s filtrom, ker je po navadi signal prešibak, se pravi najprej dvignit signal...
Stvar preverjeno deluje, pa nisem lovec in ne ribič ! _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 28, 2005 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
robertos je napisal/a: |
Slowfly za to ne rabiš biti ne lovec ne ribič ( se pravi to ni fora) ampak radioamater.
Potem bi poznal tudi odboj signala itd. Stvar dobro deluje, ampak predvsem na VHF področju in mikrovalovih. Signal od oddajnika, pa mora biti na hribu, kjer postaviš reflektor, vsaj 60dB, čist signal, brez dvojne slike in pa čim krajša razdalja od reflektorja do tvoje sprejemne antene.
Polarizacija se lahko tudi delno spremeni na reflektorju, zato je potrebno polarizacijo iskat s poskušanjem obračanja antene vertikalno, horizontalno in seveda vmes. Signal, ki ga sprejmeš na anteni pri TV-ju je seveda šibek, zato ga je potrebno ojačat.
To je seveda en način reflektorja. Sam sem pred leti izdelal reflektor iz dveh anten, ki sem njiju povezal z ustrezno dolgim koaksialnim kablom, ter nastavil različno polarizacijo, sprejemno vertikalno, oddajno pa horizontalno. Razumljivo, da je morala biti tudi sprejemna antena pri TV-ju polarizirana horizontalno.
V enem članku revije Svet elektronike je bila podobna stvar tudi opisana, samo se ne spomnim v kateri številki.
Eddie! Valovit signal po moje ne boš odpravil s filtrom, ker je po navadi signal prešibak, se pravi najprej dvignit signal...
Stvar preverjeno deluje, pa nisem lovec in ne ribič ! |
Si ti to poskusil s TV signalom , ali razmišljaš zgolj da bi šlo enako kot naprimer pri EME zvezah?
Z montažo in izdelavo TV anten , izdelavo pripadajočih ojačevalcev in filtrov sem se ukvarjal kar nekaj časa - pa tudi živel od tega. Sistem pasivnega pretvornika (brez frekvenčne konverzije) z dvema antenama in spremembo polarizacije poznam. Uporaben samo za VHF III področje z močnim primarnim signalom brez refleksov , pa tudi obe "pretvorniški"anteni in sprejemna doma morajo imeti zelo veliko ojačenje - dobra usmerjenost - kanalski tip antene. Tudi kakšen malošumni ojačevalnik v liniji povezovalnega kabla je potreben. Vendar je zadeva uporabna na manj kot 100 m , pa še to za posamezen kanal- preiskušeno. To da bi na 500 metrih dva kvadratna metra alu pločevine bil dovolj dober reflektor za sprejem odbitega signala , pa lahko oba pravita komu drugemu. Do prvega aprila je pa tudi še daleč . Od tistih s "plehom" oblečenih vrat , se na 500 m razdalje proti sprejemni anteni odbije manj signala , kot je nivo odbojev od okoliškega terena. To bi mogoče , ampak samo mogoče delalo , če bi z zrcalom sekal "pot" kakšni zelo usmerjeni linkovski povezavi , v primeru o katerem pa je tu govora , pa niti pod "razno".
Imam kar nekaj literature na to temo , bom poskeniral kar je aktualnega glede izračunov moči in nivojev signala , ter ostalega kar spada k temi in pripel.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dušan Neznanec

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2005 18:40 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Pet Jan 28, 2005 8:36 pm Naslov sporočila: Re: Prenos signala antena->tv |
|
|
Živijo!
Poskusi s antenskim ojačevalcem! Takšen problem sem imel tudi jaz doma pa sem ga preprosto rešil z antenskim ojačevalnikom, čeprav je antena po streho!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 723 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Pon Jan 31, 2005 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Kar nekaj casa me ni bilo na forum, zato tako pozno odgovarjam.
Kar se tice postavljanja antene na streho, je to ena zadnjih stvari, ki jo bom naredil, saj bi imel s tem kar precej dela. Pa se kako strelo bom fasal (mama ne bo pustila)
Prikljucen ze tudi imam ojacevalec signala in stvar cisto dobro deluje na vseh drugih kanalih razen Pop tv-ja. Brez ojacevalca tega programa sploh ne vidim.
Ali bi potem morda pomagal mocnejsi ojacevalec(dvomim)?
Razna zrcala bi sicer lahko postavil ampak kako tezko je tako zrcalo umeriti?
In roko na srce tudi najbolj estetsko ni
Stvar je taka enkrat se vidi toliko dobro, da je stvar pogojno mogoce gledati, vecino casa pa je le zmazek razlicnih barv.
Robertos:
Tisti reflektor z dvema antenama se slisi precej zanimiv. Ali vmes nisi vezal nobenega ojacevalnika? Zapisal si , da si ju povezal z ustrezno dolgim kablom. Kako dobiti to dolzino?
Hvala lepa in lep pozdrav!
Eddie. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Pon Jan 31, 2005 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav Eddie!
Če vežeš vmes med sprejemno in oddajno anteno ojačevalnik se pojavijo problemi:
- signal od oddajne antene seka v sprejemno anteno in tako se krog zaključi. Rezultat tega je, da ojačevalnik zaniha (zaoscilira). To je možno izvest samo z zelo kvalitetnim ojačevalnikom!
- se pravi, da bi moral zagotoviti zadostno oddaljenost in dobro oviro med antenama (to lahko zagotoviš, če je vse skupaj montirano na različni strani hiše, ki je pa verjetno v tvojem primeru ni)
Kabel sicer ni tako bistvenega pomena, ker je frekvenčni razpon kanala 7 MHz ali več. Izračuna pa se tako: (300/f) * faktor krajšanja (300 je okrajšana svetlobna hitrost, ki jo deliš s frekvenco vnešeno v MHz) Faktor krajšanja pa je različen od izvedbe notranje izolacije kabla (teflon, pena itd.) podatek dobiš ob nakupu kabla ali na internetu glede na oznako kabla.
primer za 5 kanal: (300/177,5MHz) * 0,66 = 1,11m to je enojna dolžina, če pa potrebuješ večjo razdaljo med antenama uporabiš parni mnogokratnik. Za prejšnji primer bi to bilo 2x1,11=2,22m ; 4x1,11=4,44m itd.
Antene morajo biti izdelane točno za kanal, ki se prenaša in z čim večjim ojačanjem in logično čim bolj usmerjene. Razne širokopasovne, logaritemske itd. ne pridejo v upoštev.
Preden, da se lotiš kakršnegakoli podviga izmeri kolikšen je signal na hribu, kjer bi anteni postavil!
Moj nasvet pa je seveda, da najprej poskusiš prestavit domačo anteno iz podstrešja nekam na fasado, balkon ali na lesen drog poleg hiše, verjetno bo rezultat boljši kot reflektorski anteni. To se uporablja v skrajni sili, pred vsem tam, kjer prej sploh ne dobijo nobenega signala, v dolinah ("bogu za hrbtom "), pri tebi pa se lahko zgodi, da boš potem imel dvojno sliko, vsako od svojega odboja. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Pon Jan 31, 2005 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Edi , najprej nam zaupaj v katerem kraju bi rad gledal TV program (kje torej živiš) in s katerega oddajnika oz. pretvornika bi sploh rad sprejemal željeno POP-TV. Lahko se zgodi , da je problem samo v polarizaciji sprejemne antene. Ravno POP-Tv ima na mnogih lokacijah signal polariziran drugače od ostalih signalov. V tem primeru je rešitev "rotacija " antene za 90° glede na os antene. Torej če je antena sedaj postavljena vodoravno glede na horizont , jo montiraš pravokotno na horizont , smer pa ostane enaka.
Vsekakor pa je najboljši kraj za montažo antene zunaj in ne pod streho , če antenski drog pravilno ozemljiš , se nimaš kaj bati udara strele.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni