|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2014 6:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ti pa napaja tisti PNP? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2014 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Kaj ti pa napaja tisti PNP? |
Kapacitivnost med G-S.
Očitno ti ni jasno zakaj je ta tranzistor notri! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2014 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
laura je napisal/a: |
Kaj ti pa napaja tisti PNP? |
Kapacitivnost med G-S.
Očitno ti ni jasno zakaj je ta tranzistor notri! |
Ne vem, zakaj je treba s tako osornostjo odgovoriti na čisto korektno vprašanje?
Pač ni vsak toliko domač v elektroniki, da bi vedel ali pa se spomnil na kapacitivnost. Zato pa vpraša. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2014 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57, mi lahko pojasniš vlogo tega transistorja? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2014 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
V vezavi s skupnim kolektorjem poskrbi za hitro praznjenje naboja v vratih. Tik pred izklopom mosfeta so vrata na +12V, predvsem preko tega transistorja pa se sprazni naboj v vratih na maso. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2014 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
damo je napisal/a: |
Ne vem, zakaj je treba s tako osornostjo odgovoriti na čisto korektno vprašanje?.......... |
Hm, ne vem kje ti vidiš osornost, odgovoril sem mu na točno isti način kot je on vprašal!
Če ne ve kako zadeva deluje in zakaj je potrebno mosfet takoj zapreti naj tako vpraša in mogoče se bo našel kdo, da mu razloži delovanje mosfetov in celotnega vezja!
Nenazadnje, sem odgovarjal tebi? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2014 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Hm, ne vem kje ti vidiš osornost, odgovoril sem mu na točno isti način kot je on vprašal! |
Nisi. Odgovoril mu je Energetik. Mogoče tebi ni bilo čisto jasno, pa si se hotel samo malo pametnega narditi. Ker neke dodane vrednosti iz tega odgovora ni bilo, razen, da se je mogoče tisti ki sprašuje, počutil nelagodno oz. "neumno", ker pač tako stvar vpraša.
Dragi Jaka, ne vem, koliko in kdaj si hodil k pouku slovenščine, pa da ti ne razlagam po domače, ti dam raje citat iz wikipedije:
Klicaj pišemo:[2]
1. Na koncu čustveno obarvanih povedi (tudi medmetnih, zvalniških, sploh neglagolskih): Pavel, molči! – Joj, prejoj! – Na pomoč! Pri tem velja:
V želelnih in velelnih povedih, ki niso čustveno obarvane, klicaja ne pišemo: Daj mi, prosim, knjigo. – Naj kdo pogleda, kaj se zunaj dogaja.
Na koncu podredja se piše klicaj le, če to zahteva glavni stavek: Piši mu vendar, naj se oglasi! proti Oče je rekel, da pojdi takoj domov.
Končno ločilo citirane povedi izpuščamo, če bi moralo stati pred končnim klicajem vzklične povedi: Dajte, recitirajte mi Veš, poet, svoj dolg!
Na koncu priredja ali proste veze stavkov klicaj pišemo le, če ga zahteva tudi zadnji stavek.
2. Na koncu čustveno oarvanih vrinjenih stavkov: Pred leti – da bi se ne bilo zgodilo nikoli! – sem spoznal tega človeka.
Nekoč se je pisal klicaj tudi za zvalniki (O Vrba! srečna draga vas domača ...); danes se rabi praviloma vejica.
3. Za nagovorom v pismih, vendar se pogosteje rabi vejica: Dragi Tone! Pošiljam ti vabilo na letni koncert ….
4. Na koncu vzkličnega dobesednega navedka pred spremnim stavkom premega govora: »Pavel, molči!« je prosil oče.
5. Na koncu čustveno poudarjenih vzkličnih vprašalnih povedi se lahko skupa pišeta vprašaj in klicaj: Kaj, tudi ti si prišel tako daleč?!
6. Pri stopnjevani vzkličnosti se lahko rabita dva ali več klicajev: To je pa od sile!! |
Nenazadnje, sem odgovarjal tebi? |
Mogoče si narobe predstavljam, ampak forumska vprašanja (in odgovori) so namenjeni, da jih beremo vsi zainteresirani. Za ostalo so zasebna sporočila, tam (če ti sogovornik dovoli tak nivo) se lahko peteliniš koliko ti paše.
Pa še to:
Neumnih vprašanj ni. Neumni so lahko samo odgovori. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2014 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
@damo:itak je OT, s katerim si začel ti! (glej 2. točko tvojega citata iz Wikipedije, ti pa svetujem, da si prebereš, kaj Wikipedija je)
Odgovoril sem mu na njegovo prvo zastavljeno vprašanje, torej, kje se napaja PNP tranzistor. Če mi ne bi bilo jasno, tudi na tisto vprašanje ne bi odgovoril, ampak očitno tebi ni jasno, da ne boš pametoval!
In seveda, če sem narobe odgovoril, bi me, zaradi uporabne vrednosti, lahko popravil. To bi lahko storil z lahkoto, kajti moj odgovor je bil napisan na hitro in nenatančno, kajti, če kapacitivnost med G-S ni nabita, potem ne napaja ničesar.
Mogoče bi mu tudi na drugo, če bi bil doma oz. na forumu.
Ali si ti dal kakšen odgovor na zastavljeno vprašanje, ki ima uporabno vrednost, da ne boš pametoval?!
Glede na tvoje poznavanje slovenščine, bi bila za tebe domača razlaga, o uporabi klicaja, malenkost, toda očitno nisi razumel (mogoče si samo šlampasto prebral) vsega kar piše v citiranem okvirčku.
In še enkrat, nisem odgovarjal tebi ampak njemu! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Pet Dec 19, 2014 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaka,
Še enkrat ti povem, da tvoj odgovor ni bil v pravem tonu, da ne mislim tako samo jaz, sem se prepričal, ko se mi je Laura v zasebnem sporočilu zahvalil, "ker sem se postavil zanj". Torej si lahko misliš, da se je počutil vsaj neprijetno, če ne še kaj več, ko je prebral tvoj odgovor v stilu, kot si ga mel.
Ker se s takimi stvarmi ne srečujem, sem to vezavo (dioda na B-C in mosfet) videl prvič. Ko sem prebral tvoj namig o kapacitivnosti, sem shemo pogledal podrobneje in zdela se mi je logična. Nisem pa hotel delati povzetkov prejšnjih postov in to prodajati kot lastno pamet, kot je v navadi prenekaterim osebkom.
Moje poznavanje slovenščine je po pravici bolj bogo, se pa trudim, da pišem razumsko in razumljivo, čeprav včasih malo po domače.
In še vedno mislim, da si posredno odgovarjal vsem bralcem, ki če že ne moremo/znamo/utegnemo napisati kaj pametnega, se pa ob branju teme tudi kaj novega naučimo.
Pa dosti OT z moje strani... vesele praznike vsem! _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni