Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
asdewqqq Neznanec

Pridružen-a: Pon 09 Jun 2014 19:36 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 11:59 am Naslov sporočila: s čim jedkati |
|
|
Pozdravljeni mene zanima koliko procentni peroksid in koliko procentna kislina mora biti. in kje se kupi razvijalno tekočino.
Hvala že v naprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hector1 Član

Pridružen-a: Čet 23 Feb 2012 11:54 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.60 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer je o tem že mnogo zapisanega, pa vseeno:
Sam uporabljam mešanico 1:1:3 = HCl:H2O2:voda. Vode lahko dodaš manj ali več, odvisno koliko si pripravljen tvegati. Za razvijanje lahko uporabiš mešanico cevosana in vode. Mislim da približno 10% cevosana. Kako se obnesejo razni kristali pa bo napisal kdo drug. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.18 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
JAz sem se spravil 1x jedkati s železokloridom (vsaj mislim da je mu je tako reklo)
Svinarija....  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Cloudy Član

Pridružen-a: Pon 14 Jul 2014 20:33 Prispevkov: 157 Aktiv.: 1.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oba naj bi bila 30%. Jaz dodajam vodo in peroksid glede na to koliko "dima" se dela in koliko mehurckov se na ploscici dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TheChemist Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2014 19:10 Prispevkov: 56 Aktiv.: 0.41 Kraj: Šmarje-Sap
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej vprašanje. Katere plošče imaš namen uporabiti, saj se ne razvijajo vse na enak način. So to kupljene z nanešenim Positiv lakom, ali jih boš lakiral sam. Za foto plošče, ki jih ima recimo Conrad, razvijanje z natrijevim hidroksidom ne deluje.
Če je možno, je najceneje razvijati z 10% NaOH (natrijev hidroksid imajo v Mavrici). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.93 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
TheChemist je napisal/a: |
... Za foto plošče, ki jih ima recimo Conrad, razvijanje z natrijevim hidroksidom ne deluje.
Če je možno, je najceneje razvijati z 10% NaOH (natrijev hidroksid imajo v Mavrici). |
S čim pa potem lahko razviješ conradove plošče? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TheChemist Član

|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
S čim pa potem lahko razviješ conradove plošče? |
Po pravici povedano ne vem. Deluje s sredstvom za razvijanje, ki ga prodaja Conrad. Pride v takšnih malih vrečkah, pa tudi drag ni.
Ni pa natrijev hidroksid. Sem se kar namatral z različnimi koncentracijami baze, pa ni in ni šlo. Na koncu sem se odločil, da mi Conradove plošče niso najboljše.
Efekt na samem vezju je pa v bistvu enak, če primerjam te Conradove in Positiv plošče. Tiste, ki jih nasprejam sam, so pa ponavadi najslabše, ker mi nikakor ne uspe naredit enakomernega sloja laka.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno nečesa ne delaš prav. Jaz že +10 let brez težav razvijam z NaOh. Conrad trži že lakirane ploščice in razvijalec od firme BUNGARD.
A ne bi bilo čudno, da ploščice lakira in predlaga BUNGARD ter zraven izdela tudi svoj razvijalec potem pa ne bi delovalo?
Doma je težko ustvarit dobre pogoje, da bi sam lakiral ploščice. Sem poizkusil že davno a sem obupal, ko ti že vsak delček prahu, ki se med sušenjem usede na lak naredi "kupček" kateri se potem z razvijalcem ne odstrani enako hitro kot ostali lak.
Je pa problem zadnje leto dobiti te kemikalije iz Nemčije. Nemci so namreč uvedli neke omejitve za izvoz kemikalij, pa čeprav se gre za nedolžne praške kot so npr. KRISTAL SENO 3207 za jedkanje ali NaOh razvijalec.
Najmanjši problem pa je NaOh ker hrastniška tovarna TKI izdeluje CEVOSAN, ki deluje enako kot kupljen NaOh - prebrskaj malo po forumu ker se je o tem že pisalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TheChemist Član

|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ne bi bilo čudno, da ploščice lakira in predlaga BUNGARD ter zraven izdela tudi svoj razvijalec potem pa ne bi delovalo?
|
Morda sem se malce nenatančno izrazil. Z original razvijalcem gre razvijanje zelo dobro. Z NaOH pa te Conradove ploščice ne morem razvit.
Pri sebi sem naredil neumno napako in pomešal Conradove ploščice z "navadnimi" Positiv ploščicami in jih ne morem ločit med seboj. In ker se Conradovih ne da razvit z NaOH (vsaj meni ne uspe), je to kar zoprno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
... Z original razvijalcem gre razvijanje zelo dobro. Z NaOH pa te Conradove ploščice ne morem razvit... |
Potem pa ne uporabljaš NaOh ker originalni razvijalec ni nič drugega kot NaOh ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.66 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot si sam podal link, povečaj sliko in preberi kaj piše na etiketi. Sam se nekaj podobnega pred nevem koliko leti nabavil prav tako v conradu. Na eno litro vode dodaš eno merico NaOH in imaš za kar nekaj časa. Raztopina je uporabna za kar precej razvijanj, edino po vsakem razvijanju je temnejša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
NaOH je tudi cevosan. Ta pa obstaja v več izvedbah, vsak je za odmaševanje odtokov, ni pa vsak za razvijanje fotoplatk... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
ule je napisal/a: |
Kot si sam podal link, povečaj sliko in preberi kaj piše na etiketi... |
Če to leti name ... na nalepki lepo piše Natriumhydroxid , na kratko pa je to NaOH.
Več podrobnosti pa piše v varnostnem listu.
Je pa ta zadeva v zrncih, ki so zelo higroskopna in se zato ob slabo zaprti embalaži sprimejo v skoraj kamnito kepo ...
MadMax je napisal/a: |
NaOH je tudi cevosan. Ta pa obstaja v več izvedbah, vsak je za odmaševanje odtokov, ni pa vsak za razvijanje fotoplatk... |
Najboljši je tale  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blaziii Član

Pridružen-a: Pon 18 Feb 2013 19:43 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.13 Kraj: Dolenjske Toplice
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2015 11:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem poskusil z NaOH v "luskah". Zadeva deluje super le malo je potrebno počakati, da se luske stopijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2015 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabite lahko Natrijev Hidroksid (NaOH) v luskah. Zame je bilo dovolj, če sem pripravil okoli 0.7% raztopino NaOH. Razvijal sem pa ravno Bungard-ove plošče.
Če uporabite pre visoko koncentracijo NaOH, vam po požrlo celotni lak. Pre majhno, pa se nič ne dogaja. Pri ta "pravi" koncentraciji pa se malo počaka in lak bo počasi odstopil na obsevanih mestih. Priporpčeno je tudi rahlo mešanje.
lp
DODATEK: Pa še nekaj me zanima. Ali slučajno kdo ve kakšna je kemijska sestava tistega sredstva za pocinjenje, ki ga prodajajo v konradu. Zdi se mi precej drag. Gre pa za neko trdno substanco, ki se raztopi v nekaj vode. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|