|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MEK Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 16:58 Prispevkov: 84 Aktiv.: 0.35 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2006 11:40 pm Naslov sporočila: MPLAB in debugging |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me, če se da v programu MPLAB po korakih debagirat, se pravi da bi zagnal program in ga izvajal po korakih, torej step-by-step.
Program je za PIC 16F628, rad pa bi gledal kako se program izvaja po korakih, za vsako inštrukcijo posebej, kako preskakuje, itd.
_________________ lp, MEK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2006 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da se!
Najprej program napišeš in prevedeš.
Za vstavljanje prekinitev zadostuje že dvoklik na željeno vrstico.
V zgornji vrstici imaš gumbe run, pause, animate, step... ki se jih uporablja ravno za to, kar ti želiš!
Za pregled stanja registrov, EEPROM-a, itd. poglej v meni view.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2006 12:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Če uporabljaš tudi kakšne vhode se splača naučit tudi uporabljati stimulus kontroler, da simuliraš stanja vhodnih pinov. Tudi A/D pretvornika.
Prilagam moje tipično razporeditev podoken, ki jih uporabljam. (Kašno je tudi minimizirano, ker je ekran premajhen)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
92.03 KB |
Pogledana: |
58 krat |

|
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MEK Član

|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2006 1:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja..... samo da bi pa kje kazalo kje v programu (v kodi) se nahajaš, na kateri inštrukciji..... tega pa ne vidim....
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2006 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Še enkrat dobro poglej. Zelena puščica ti označuje, kje se trenutno nahaja PC.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2006 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Če zaženeš simulacijo, ti v oknu, kjer imaš napisano asm kodo na levi strani okna skače zelena puščica na vrstico kode ki se trenutno izvaja.
Če hočeš, da se simulacija ustavi v neki točki lahko tam narediš "Breakpoint". (desna tipka miši)
Simulacijo lahko zaganjaš na več načinov. Korak po korak je ena , na moji sliki je bil kurzor postavljen na to možnost. Druga možnost je animacija, kjer program teče tako hitro kot nastaviš. Recimo tudi 1 inštrukcijo na sekundo, tretji nači je pa Run, katerega hitrost izvajanja je odvisna od hitrosti računalnika na katerem delaš simulacijo. Vsak način je dober za neko stvar.
V kolikor veš, da je en kos kode brezhiben ga lahko na hitro zaobideš z dodajanjem Breakpoint točke na koncu kode, in zaženeš Run, program se izvede v trenutku do točke break, in ti ne izgubljaš časa z delom programa, ki deluje.
Simulacija deluje le če ti prevajalnik prej uspešno prevede program.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MEK Član

|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2006 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
...odlično razloženo.... hvala ti.... bom se malo poigral s tem.
Kako pa je potem z vhodi.... jaz imam namreč 4 vhode, ki so uporabljeni kot interupti. Kje te vhode lahko nastavljam oz. kako nanje dam impulz?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MEK Član

|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2006 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo... preklaplanje vhodov sem našel, samo preklaplanje je možno samo ročno...
Ali se da mogoče kje nastavit, da bi vhod spreminjalo on-off z določeno frekvenco?
Še nekaj bi vprašal... kako hitro se izvaja program če vklopiš RUN, če daš pod ANIMATE npr. 5ms je to daleč od tega kar se v resnici dogaja.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2006 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Način Animate, če si izbral 5ms za korak vsakih 5ms izvede novo inštrukcijo. Seveda, če uspe tvoj PC tako hitro zadevo prikazati. Za začetek poizkusi zmanjšati samo okno kjer je prikazana koda. Boš videl razliko če je okno veliko ali pa če prikazuje samo eno vrstico kode.
Run način kode in vseh ostalih parametrov ne prikazuje, zato je bistveno hitrejši. Vendar recimo na moji mašini A64 3000, če simuliram kakšno časovno zakaznitev recimo sekunda, ta traja bistveno več časa kot 1s. Računalnik je prepočasen. Na hitrejših mašinah je razlika manjša.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Čet Maj 18, 2006 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si naložil MPLAB 7_30, pa imam probleme z vzbujanjem vhodnih signalov. Pod debugger -> Stimulus Controller -> izberem New Scenario. Potem pa tam notri vpiseš katere pine hočem postaviti na low ali high. Problem pa je, ker mi sploh tega ne upošteva. Tudi če shranim nastavitve vzbujanja in še enkrat zaženem build all, ni spremembe v vzbujanju. V meniju Debugg je tudi ena funkcija refresh PM, ki sicer ne vem kaj pomeni, vendar v tem primeru mi ne pomaga.
Torej, kako vklopim vzbujanje in kdaj nastavljeno vzbujanje začne veljati?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Čet Maj 18, 2006 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko pritisnes na gumbek za pripadajoci signal v stolpcu Fire ? Pri meni deluje normalno ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Čet Maj 18, 2006 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Ko pritisnes na gumbek za pripadajoci signal v stolpcu Fire ? Pri meni deluje normalno ... |
Gumbka FIRE nisem pritisnil.
Hvala za pomoč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snow Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02 Prispevkov: 341 Aktiv.: 1.44 Kraj: Ljubljana || Velenje
|
Objavljeno: Pet Maj 19, 2006 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko smo ravno pri teh pinih me zanima, če in kako se da nastaviti analogno(0-5V oziroma 0-1023) vrednost A/D portom?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni