|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s56av Član

Pridružen-a: Ned 14 Jul 2013 18:24 Prispevkov: 76 Aktiv.: 0.52
|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2014 10:27 pm Naslov sporočila: Dodajanje žic v podometno cev |
|
|
Pozdravljeni; Ker smo letos prenehali z ogrevanjem na olje, sem se odločil da dam v prostor za cisterno električni agregat (cca 2kw) ter uredim priklop na stanovanje.
Ta prostor je dobrih 11m stran od glavne omarice (kjer bo preklopno stikalo), in do nje je nekako treba povleči kabel.
Sedaj me pa zanima; do kotlovnice so po fi13,5 cevi pripeljani kabli za peč in bojler (3x2,5). Po predpisih je sicer ta cev polna, ampak ali bi , če skoznjo potegnem še 2 žici za agregat, to predstavljalo kakšno nevarnost oz. kako bi vi to rešili?
(V najslabšem primeru lahko potegnem kabel po zunanji strani.) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pet5 Neznanec

Pridružen-a: Sob 27 Dec 2014 9:37 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.02 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2014 9:33 am Naslov sporočila: Re: Dodajanje žic v podometno cev |
|
|
Po predpisih je sicer ta cev polna,
Ali obstaja predpis, koliko vodnikov sme biti v eni cevi? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2014 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
5 žic 2,5 kvadrat sicer lahko spraviš v 13,5mm cev vendar zna biti to velika muka, v primeru večih zavojev. Zato je dobro da se pri vleki vodnike dobro namaže s kakšno stvarjo, da bo vleka lažje potekala. V vsaskem primeru pa boš moral stare žice dat ven in potem vse naenkrat potegniti na novo. Menim pa da bi bilo za agregat primernješe dati žice oz. kabel večjega preseka, zato predlagam da potegneš po zunanji steni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hvon Član

Pridružen-a: Pet 18 Apr 2008 9:55 Prispevkov: 195 Aktiv.: 0.93 Kraj: Avče
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2014 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
žice ven, dodaš še 2,potem pa vseh 5 nazaj noter ,zraven jih pa mažeš z zaščitno kremo 48 za roke. Paziti moraš da se ti žice ne prepletajo med sabo-zložene morajo biti lepo ,kot so v kablu. Zraven ko jih mažeš med vleko ,jih še poravnaš eno ob drugo.. _________________ " Domišljija je začetek ustvarjanja. Domišljaš si, kar si želiš, želiš si, kar si domišljaš in nazadnje ustvariš, kar hočeš." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2014 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
cici je napisal/a: |
RUros je napisal/a: |
stare žice dat ven in potem |
narobe
hvon je napisal/a: |
žice ven, |
narobe
S starimi potegni pet novih. |
narobe
Naredi, kot so ti svetovali. Potegni vse ven, dodaj nove in potegni vse skupaj. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56av Član

Pridružen-a: Ned 14 Jul 2013 18:24 Prispevkov: 76 Aktiv.: 0.52
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2014 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Po predpisih je sicer ta cev polna,
Ali obstaja predpis, koliko vodnikov sme biti v eni cevi? |
Obstaja, nevem točnega imena, ampak mi imamo tabelico napisano celo v projektni dokumentaciji za hišo
SimonS- verjetno je cici mislil, da uporabim stare žice namesto foršpana?
Hvala za odgovore, bom potegnil nove žice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RaInfFiMa Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2009 20:13 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.29 Kraj: Šmarje blizu Kopra
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2014 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi z vleko starih ven hkrati foršpan noter vlekel, da potem ne bo težav s samim foršpanom.
Sem se enkrat pošteno namučil spravit foršpan v eno 12m dolgo linijo s 4-imi zavoji za 90 stopinj. _________________ Še veliko dela me čaka! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dulle Neznanec

Pridružen-a: Ned 28 Dec 2014 20:46 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2014 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi v sluzbi potegnemo kr direkt z zico nove vodnike
1. nikakor ne vleci noter kabla *kupi posebej vodnike sivi,crni,rjavi,modri in PE
2. ker mas 13,5mm cev bbo to yelo tezko izpeljati in resno razmisli o alternativnih moznostnih
3. kako bi jaz izvedel. Potegni feder y starimi droti ven, dobro primni nove drote na feder in konkretno namazi z kremo ter si poisci pomoc eden naj vlece feder in drugi naj poriva najprej ce nebo slo se vedno lahko nardis drugace. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2014 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem imel podoben problem pred leti. pri vsaki žici sem vzel gobico in cet za pomivanje posode ter na eni strani "mazal" in jo porival v cev, na drugi strani pa vlekel.
Seveda sta za to potrebna dva in po možnosti moška saj ta sila enostavna logika z ženskimi rokami preprosto odpove.
Na koncu pri zadnji žici je šlo res res težko a je pomagalo ko sem na vstopni strani prijel cel šop in ga porinil malo nazaj ob tem pa tistega, ki sem ga želel vleči na drugi strani držal pri miru. Potem pa ne vstopni strani vse skupaj povlekel malo nazaj in spet naprej.
Jasno sem na izstopni strani vlekel foršpan in še ves šop žic. Parkat nazaj in naprej pa je šla tudi zadnja žica noter.
Na koncu sem se prav čudil koliko žic mi je uspelo spraviti v eno tako cev.
Ni bilo lahko smo se potrudili a na koncu zmagali  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hvon Član

Pridružen-a: Pet 18 Apr 2008 9:55 Prispevkov: 195 Aktiv.: 0.93 Kraj: Avče
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2014 1:13 am Naslov sporočila: |
|
|
cici je napisal/a: |
RUros je napisal/a: |
stare žice dat ven in potem |
narobe
hvon je napisal/a: |
žice ven, |
narobe
S starimi potegni pet novih. |
saj ni navedel da so žice slabe/trde..v tem primeru je brezveze nove kupovat.S starimi povlečeš noter foršpan ,potem pa vse skupaj z novimi nazaj v cev.. _________________ " Domišljija je začetek ustvarjanja. Domišljaš si, kar si želiš, želiš si, kar si domišljaš in nazadnje ustvariš, kar hočeš." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2014 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...koliko vodnikov sme biti v eni cevi... |
Kaj takšnega? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2014 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno bi šlo najlažje z mehkimi vodniki (licne)! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej22 Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.54 Kraj: blade
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2014 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Število žic ni posebej omejeno, ker pa govoriš o dodajanju vodnikov bo verjetno storiti sledeče:
-odstrani obstoječe vodnike
-predvidi katere potenciale bi rad imel povezane nazivni tokovi..)
-za novo instalacijo predlagam da uporabiš P/F in ne P vodnike
-za priklope P/F vodnikov uporabi ustrezne tulke in sponke
Ob ne preveč grobem vlečenju ne bi smelo biti hudih težav glede izvedbe. Nekdo naj ti pomaga (na vhodu se sortirajo žice, na izhodu se vleče po občutku) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej22 Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.54 Kraj: blade
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Dopolnjujem izrazoslovje glede največjega števila žic. Veljajo pravila, ki jih je treba upoštevati. Največje število vodnikov je odvisno od: preseka vodnikov , tokovne obremenjenosti , načina polaganja in uporabljene cevi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 4:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podan je bil en sam pameten odgovor. Za generator potegni nov, pravilno dimenzioniran kabel. Vse ostalo je šlamparija in potencialni izvor večjih ali manjših težav. _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni