www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Soft start - halogenski reflektorji
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2015 2:33 pm    Naslov sporočila:  Soft start - halogenski reflektorji Odgovori s citatom

Zdravo,

Pri gasilcih se zadnje čase srečujem z problemom prevelikih zagonskih tokov za halogenske reflektorje.

Na tovorjaku imamo montirano 2 X 1500 W halogenski reflektor na 230 V katega napaja 13 kVA 3F agregat. Trenutna napeljava je narejena tako ,da se oba reflektorja hkrati vklopita (napajana sta oba iz ene faze, sicer bi sam naredil drugače, tako da bi bila napajana vsak iz svoje faze, vendar je tako predvidel proizvajalec pnevmatskega dvižnega stolpa na katerega sta reflektorja montirana) kar povzroči, da agregat precej "počepne" zadnjič pa nam je uspelo skuriti 1 fazo na statorju generatorja predvidevam zaradi večkratnega (beri 200X) direktnega vklopa cca 3000W na isto fazo.

Vem da je za generator daleč najbolje če so vse tri faze obremenjene simetrično vendar trenutna napeljava tega ne omogoča.

Zanima me, če obstaja kakšna varjanta elektroneskega omejevanja zagonskega toka ala soft start za reflektorje. Ideja je, da bi oba reflektorja še vedno prižigal hkrati ampak v daljšem časovnem obdobju. Namesto sedaj direktni vklop bi recimo vklop trajal 5 sec...

Alternativa tenu je še montaža časovnega releja pred drugi reflektor, da bi se prižgala v sekvenci (najprej eden nato drugi) vendar bi potem to moral montirat na stolp kar pa je malo problem zaradi prostorja ki je na voljo na samem stolpu ker napeljava v stoplu je 3 žilna.

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2015 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po potrebi se zaporedno s tuljavo releja doda upor, da se rele vklopi pri višji napetosti.
Ko napetost na žarnici (in njej vzporedno vezanemu releju) dovolj naraste, rele vklopi. Po vklopu se NTC ohladi, zato je naslednji vklop spet počasen.

NTC mora biti za ustrezen tok.

22012015243.jpg
 Opis:
Počasni vklop luči preko NTC upora
 Velikost datoteke:  581.09 KB
 Pogledana:  0 krat

22012015243.jpg

sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2015 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali obstaja to v serijski rešitvi , ker nebi se šel samogradnje.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2015 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rešitev bi bila nakup še enega reflektorja, in potem vezava na vsako fazo posebej. Ali pa 1500 W grelec na 3. fazo, pa naj greje zrak. Simetrija je zelo pomembna pri 3 F agregatih.

Sicer pa, zakaj potrebujete 3 fazni agregat? Zakaj nimate 1 faznega?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Speed King
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49
Aktiv.: 0.49
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2015 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo bolje opiši kaj vse in na katere faze imate priklopljeno, tip agregata.
Tudi s soft startom ne bos rešil nesimetrije med delovanjem. Sam bi prvo zamenjal kabel v stolpu s 5 žilnim 1.5mm2 (mogoce dodal se en reflektor) ustreznimi varovalkami, ter locitvijo na razlicne faze. Problem nastane, ker včasih potrebuješ samo razsvetljavo, včasih pa tudi kakšno enofazno črpalko, katere imajo kar zahtevne zagone (v tem primeru tretji reflektor izklopiš). Če imate samo enofazne porabnike, bi tudi sam priporočil močan enofazni agregat. V pomoč bi bila tudi vezalna shema če jo imate.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2015 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi tam kjer si kupoval stensko uro pogledal še dve stelaži naprej bi videl tudi 25 in več amperske 1ph soft-start module od 50€ naprej za ta namen ... Laughing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Če bi tam kjer si kupoval stensko uro pogledal še dve stelaži naprej bi videl tudi 25 in več amperske 1ph soft-start module od 50€ naprej za ta namen ... Laughing

Hehe.. .Če bi bil človek vedež ne bi bil revež...

Zanima pa me pod kaj na iščem, ker "1ph soft-start" ne vrne zadetkov?

Shema žel ni narisana, lahko pa jo opišem.

Speravi 3F agregat -> 1 F speljana na rele,ki je prožen iz stikala na komandni plošči -> 3 žilni vodnik od releja skozi stolp (se ga ne da zamenjat kolikor sem gledal, ker je narejen cel sistem, da se to podaljšuje skupaj z stolpom) na vrhu stolpa 2 reflektorja po 1500W.

1F agregat ne pride v poštev, ker imamo kar nekaj drugih porabnikov, ki pa zahtevajo 3F napajanja (potopne črpalke...).

Se strinjam, da trenutna vezava ni optimalna, zato bi rad obstoječe stanja izboljšal. Verjetno bi že z menjavo žarnic iz 1500 W po reflektorju na 1200 W po reflektorju in z montažo soft starta precej omilil problem.

l.p.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastjan.kamensek je napisal/a:
...
Hehe.. .Če bi bil človek vedež ne bi bil revež...

...

Verjamem, da je med 500.000 kosi težko najti pravega. Za nameček pa je še vsak dan v povprečju 200 novih ...

Najbolje, da vprašaš kar njih kje to imajo.
Nazaj na vrh
gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vklopil sem kristalno kroglo:
- verjetno ste gasilci ali neka druga podobna terenska ekipa
- reflektorji so na teleskopskem verjetno hidravličnem stolpu
- vsak člen ima fiksno montiran drsni vodnik
- med členi v stolpu so drsni kontakti
- rele je spodaj, reflektorji so zgoraj
- soft start želiš dat na teleskopski stolp k enemu od reflektorjev
- vsa zadeva bi verjetno morala biti vodotesna
- po delovanju bi to lahko bila neke vrste dušilka, podobno kot za ulične svetilke

To je vse kar sem videl v kristalni krogli, potem se je pojavila megla.

lp, Gregor
Nazaj na vrh
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:

Verjamem, da je med 500.000 kosi težko najti pravega. Za nameček pa je še vsak dan v povprečju 200 novih ...

Najbolje, da vprašaš kar njih kje to imajo.

Se ti opravičujem če sem tak "trdoglavec" vendar meni stran conrad.at vrne natanko 17 rezultatov če imam za iskani niz "soft-start".

Zmojim prejšnjim vprašanjem sem hotel dobiti vsaj kako se v nemščini temu reče, ker sam pač ne govorim nemško. Pray

l.p.
Nazaj na vrh
carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.58
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

.

Hmm veliko zadetkov na soft-start module klik
Škoda da nimate led reflektorjev, ja vem cena Whistle

SSC-25.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.34 KB
 Pogledana:  2 krat

SSC-25.jpg

Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ti opravičujem če sem tak "trdoglavec" vendar meni stran conrad.at vrne natanko 17 rezultatov če imam za iskani niz "soft-start".

Zmojim prejšnjim vprašanjem sem hotel dobiti vsaj kako se v nemščini temu reče, ker sam pač ne govorim nemško.

Glede na to, da imaš o mojem delu in znanju tako mnenje ...
... Ponavadi slovenskih navodil sploh ne gledam, ker niso vredna niti papirja na katerega so natisnjene. Tisti ki tole prevajajo ponavadi nito osnov ne poznajo, kaj šele stroke.
...

... si boš moral kar sam najti in plačat prevajalca, ker jaz in moji sodelavci z izobrazbo elektro-inženirjev zate očitno nismo dovolj dobri.
Nazaj na vrh
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ti opravičujem Iztok, če sem te užalil, vendar roko na srce ravno prejšni teden sem kupil wifi usmernik, slovenska navodila pa so bila tako boga (verjetno google translate) da niso bila za nikamor. Še stavki niso šli skupaj, da ne omenjam paradoksov znotraj istih stavkov. Če hočeš ti jih pošljem da se boš sam prepričal.

Sam nikdar nisem poniževal poklicev, sploh pa je nesmisel, ker sam tudi delam v elektro stroki.

Žal je tako, da veliko izdelkov kateri niso narejeni v SLO nimajo uporabnih slovenskih navodil, ker jih ponavadi prevajajo slavisti in ne elektro-inžinirji.

Sicer pa verjamem, da imaš sam podobne izkušnje ker mislim da v SLO nikjer ne piše kje lahko dobiš slovenski prevod navodil, ampak samo da jih neka naprava mora imet.
Nazaj na vrh
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pustimo off topic...

Eno zanimivo idejo sem dobil... Halogenska žarnica kolikor vem dala tudi na enosmerni tok. Kaj če bi na agregat priklopil 3 fazni usmernik (SCR rectifier 3 phase) sicer bi potem po mojem moral zmanjšati napetost ker kolikor sem računal bi dobil za 17 % višjo napetost kor na 1 fazi. Se motim?

S tem bi dosegel da so vse tri faze enakomerno obremenjene. Upam...
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 3:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če kupite en enofazni agregat in ga uporabljate za enofazne porabnike? Za črpalke pa mirno koristite 3F agregat.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni