www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnjenje ultrafire baterij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
compufreek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2014 3:42
Aktiv.: 0.08
Kraj: Vuzenica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2015 7:00 pm    Naslov sporočila:  Polnjenje ultrafire baterij Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Imam vprašanje glede polnjenja baterij...
Torej torej sam si izdelujem neke osnovne električne napravice, naprimer prenosni zvočniki in podobne zadeve ampak vse je bilo ok dokler je bilo treba polniti manjše napetosti...
sedaj pa me zanima kako bi rešili to zadevo:
za napajanje nekega vezja poterebujem 12 V (11.1V) tole bi dosegel na tak način da bi zaporedno vezal 3 ultrafire baterije torej 3.7V li ion baterije ampak potem pa se postavi vprašanje kako takšen battery pack polniti ?
trenutno sem za eno baterijo uporabljal :
http://www.dx.com/p/mp1405-5v-1a-lithium-battery-charging-board-blue-black-219454#.VLFabCuG91A

ampak ali je sploh možno preko microUSB ja napolniti 11.1 V battery pack ki je sestavljen iz 3h zaporedno vezanih baterij ?

in seveda če je ali me lahko usmerite v pravo smer da bi izvedel kakšen je način

Lp!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2015 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje bo težka. USB port daje ven max. 500mA (no, USB3.0 daje 1A, a gotovo ne misliš tistega). Če bi hotel polniti 11.1V pack, bi moral narediti step-up konverter, kar bi kar konkretno zmanjšalo polnilni tok.

Odvisno, kakšen tok rabiš pri tisti napravici, kjer rabiš 12V - mogoče bi bilo bolje narediti step-up zanjo in jo gnati na eno 3.7V celico? Tako bi lahko polnil celico z vezjem, ki ga imaš, pa še napravica bi ti delovala...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2015 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabiš ustrezen BMS (battery management system) in 12,6 V polnilec (4,2*3).
http://www.ebay.com/itm/Battery-Protection-BMS-PCB-Board-for-3-Pack-11-1V-Li-ion-Cell-max-45A-w-Balance-/251635523119?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a96a55e2f
ali kaj ustrezno manjšega. Če imaš na vezju mikroprocesor in še nekaj prostih pinov, lahko BMS narediš tudi z njim.

Malo prečitaj, kaj rabiš:
http://www.ecat.si/sl/2013/12/bms-zascitna-elektronika-za-celice/

LP, g

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2015 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ajajaj, spregledal, da bi ti iz USB polnil ... Potem rabiš še step up, kot je že Protonček omenil. Verjetno bi bilo s stališča battery managmenta lažje imeti le eno celico in step up za napajanje porabnika.

LP, g

ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.64
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2015 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa, če bi polnil vsako baterijo posebej-vzporedno!?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2015 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Isto s*anje drugo pakovanje. Polnilni tok se bo potem razdelil na tri celice in bo spet zelo majhen... s tem da bi moral celice jemati ven, da bi prekinil serijsko povezavo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2015 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če za vir napetosti vzameš kak drug vir kot USB, bo situacija precej bolj enostavna Wink
compufreek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo!
Hvala za vse odgovore ste mi že zdaj malo razjasnali stvari ... bi pa dodal sledeče ...
tule bi za polnjenje uporabljal 2.1 A napajalnik .... torej polnilec od tablice naprimer ... gre se samo za preprostost prenašanja naprave... torej da ne rabim na pot vzeti cel kup naprav ampak da preprosto vzamem en polnilec s katerim lahko potem napolnim vse naprave...

tole da bi naredil step up iz ene celice bi najbrž extremno hitro porabilo energijo ? žal tukaj moje znanje zaškrta ... si grem pa preprati sedaj linke ki ste mi jih podali ...
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Računaj v (m)Wh (Ah*V), ne v mAh, pa boš hitro videl ... Pa upoštevaj, da imaš pri switcherju tudi izgube, ampak vsaj za orientacijo bo.

LP, g

T0RN4D0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 23:58
Aktiv.: 0.41
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mimogrede, če imaš tiste rdeče ultrafire baterije so po mojih izkušnjah en velik šrot. Smile
Nazaj na vrh
pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.26
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

T0RN4D0 je napisal/a:
Mimogrede, če imaš tiste rdeče ultrafire baterije so po mojih izkušnjah en velik šrot. Smile

lp
imam 4 ultrafire po 1 e
na njih pise od 3000 do 5100 mAh imax b6 jih izmeri okoli 500 mAh Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
T0RN4D0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 23:58
Aktiv.: 0.41
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja imam tudi sam par 3000 mah in še neke druge *fire pa je vse pod tam nekje. =)

Drugače pa glede prvotnega vprašanja, možno je , vprašananje je bolj ali je smiselno... Prvi problemčič je, da moraš napetost dvignit na tistih 12.6V, drugi pa da moraš pri zaporednem polnjenju lixx imet nadzor nad vsako celico posebej, oziroma se lahko delno rešiš z zaščitenimi celicami in jih vsake toliko povežeš vzporoedno da se zbalansirajo. Tretji problem je pa omejitev usb izhoda, kot so ti že namignili... Baterije (no, če boš nabavil kakšne kvalitetne 18650) boš polnil kakšnih 20, 30 ur.... Smile
Nazaj na vrh
compufreek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 15, 2015 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo!

Torej sem se nekako sprijazno s tem da pač na usb ne bo delovalo ... sem pa razmišljal o temle ... bi najbrž super rešilo moj problem :

http://eud.dx.com/product/9800mah-12-6v-rechargeable-emergency-power-li-ion-battery-for-cctv-devices-844100098

je res da ni usb ampak dobiš en simpl adapter kar v kompletu ... pa glede na dosedanje izkušnje je treba odšteti kakšnih 20 % mah in bi mogla zadeva super delat za en prenosni ojačevalec ki deluje na ~9-15 V kot tudi LED luč ki deluje na 12 V ...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni