www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

HM-TRP sprejemno/oddajni modul
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 01, 2015 7:31 am    Naslov sporočila:  HM-TRP sprejemno/oddajni modul Odgovori s citatom

Malo se igram z modulom HM-TRP. Kot sem razbral iz podatkovnega lista se modul HM-TRP priključi na 3.3V napajanje.
Sedaj pa me zanima ali lahko modul "prebavi" TTL-5V nivoje na Rx/Tx.

Torej imam procesor, ki je priključen na 5V napajanje in modul, ki je priključen na 3.3V napajanje. Vprašanje, ki me zanima je ali lahko direktno priključim Rx/Tx liniji iz procesorja na modul.

HM_TRP.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  43.02 KB
 Pogledana:  8 krat

HM_TRP.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 01, 2015 8:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer že zgornja shema nekako napoveduje, da naj bi bila zadeva tolerantna do 5V na vhodih Smile Če sem gledal pravi datasheet tudi piše, da ima zadeva standard TTL (5V) UART vmesnik tako, da načeloma ne bi smelo biti težav.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 01, 2015 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Datasheet nič ne omenja, da bi bili vhodi 5V tolerantni... (gornja skica NI iz datasheeta! Tam je napajanje vezano skupaj!
) "Standard TTL UART interface" ne pomeni samo po sebi, da drži 5V, ta interface je lahko tudi na 3.3V.
Jaz sem TX iz modula peljal direktno na AVR(napajan s 5V), RX pa iz TX AVR-ja na RX od modula preko uporovnega delilnika. Tako si prepričan, da bo to to. Je le modul predrag, da bi se igral... Saj dela - sem tudi jaz preskušal direktno, a vseeno ne mislim tvegati...
(Zagotovo pa ne prenese 26V...preizkušeno Mr. Green Brick wall )
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 01, 2015 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Datasheet nič ne omenja, da bi bili vhodi 5V tolerantni......

Točno ta podatek sem jaz iskal v datasheet-u, pa ni bilo nikjer posebej omenjeno, da so vhodi 5V kompatibilni. Zato sem spraševal.

protoncek je napisal/a:
.....gornja skica NI iz datasheeta! Tam je napajanje vezano skupaj!......

Ja, v bistvu je skica iz datasheet-a, ampak je prirejna za moj primer. Imaš prav. Tam je napajanje povezano skupaj.

Sem sedaj poizkusil z direktnim 5V Rx/Tx priklopom in deluje. Modul oddaja. Ko pošljem string iz procesorja utripne rdeča led.

No, sedaj bo potrebno modulček še sprogramirati na ustrezno frekvenco in določiti ustrezne parametre. Kakor vidim na spletni strani SE se lahko programira s terminalskim programom (npr. Bray) ali pa z namenskim programom za HM-TRP.
Bom poizkusil sedaj še modulček sprogramirati, če bo šlo....

LP
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 01, 2015 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dela tudi s 5V, ampak glede na to, da par 1k8 in 3k3 uporov ni tako drag, bi predlagal kar to ... Wink

LP, g

arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 01, 2015 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

arksi je napisal/a:
......Bom poizkusil sedaj še modulček sprogramirati, če bo šlo....LP

Se mi je kar zdelo, da ne bo šlo tako enostavno, ampak sedaj niti več ne vem kaj delam narobe.
Modulček je priključen na 3.3V napajanje. Tivoji Rx/Tx so TTL 5V. Za programiranje uporabljam Bray terminal z nastavitvami, ki jih kaže spodnja slika.

Najprej priključim HM-TRP na napajanje 3.3V. Potem na modulu priključka "config" in "enable" povežem na GND tako, kot je navedeno v datasheetu. Na modulčku sveti zelena led. Z ukazom AA FA E1 (v Bray terminalu se HEX vrednosti pošlje, mislim da, tako --> $AA$FA$E1) sem hotel prebrati nastavitve modula, vendar ne dobim nobenih povratnih podatkov oz. mi ne izpiše nastavitev modula.

Kaj sem/delam narobe?

Bray_HM_TRP.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  152.05 KB
 Pogledana:  14 krat

Bray_HM_TRP.jpg

Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 01, 2015 4:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi namenski program, pa je. Ni potrebe po kompliciranju s terminalom. Sicer pa je mogoče potrebno, da je med dvema stringoma nekaj pavze? Pa preveri, da na koncu ne pošiljaš še CR+LF...
Je pa nekaj: nekje na tujem forumu sem zasledil, da ni varno spreminjati baudrate, ker se zna zgoditi, da modul zabrikaš. Ne morem ne potrdit ne zavrnit, ker tegw nisem spreminjal...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 02, 2015 8:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Uporabi namenski program, pa je. Ni potrebe po kompliciranju s terminalom.....

Ja, verjetno bo res najboljše uporabiti namenski program. Baudrate nisem in ne bom nič spreminjal. Če prav razumem je tovarniško nastavljen na 9600.
Ampak, kako je pravzaprav pravilen postopek programiranja. Če najprej prikjučim modul na napajanje in nato config in enable pin na gnd se ne zgodi nič. Modul ni odziven na programiranje.
Če pa pina config in enable priključim na gnd že pred napajanjem in, ko potem priključim napajanje preide modul v oddajo. Sveti rdeča led in modul je tudi tokrat neodziven.

Mogoče še kakšen nasvet? Mucek, bi kaj vedel o tem, ti uporabljaš omenjene module Wink?

LP
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 02, 2015 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jap, uporabljam! Wink
Enable je stalno na GND, Config na VCC (če se prav spomnim, sicer ravno obratno - poglej datasheet). Nato priklopim napajanje (nisem probaval programiranja parametrov med delovanjem) in obe LED diodi svetita (indikacija, da smo v nastavitvenem načinu).
Nato pa z njihovim programom porihtam, kar je treba (navadno spremenim baudrate na kaj hitrejšega ...)

LP, g

arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 03, 2015 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V data sheet-u piše, da morata za programiranje oba pina na GND (Config in Enable), ter goreti zelena in rdeča led, da lhko programiramo.

Koda:
 Config and Inquiry methods:
The module will be ready for Config status if ENABLE pin is low,CONFIG pin is low. It will be in Config
if the red and green LED keep lighting......

Sem že vse probal, pa mi ne rata, da bi sprogramiral modulčka. Ne odziva se ne eden, ne drugi. Verjetno je nekaj z moduli narobe. Poizkusil sem tudi z namenskim programom, a ni odziva.

Sicer oddaja/sprejema eden in drugi, vendar, ko pošljem npr. "ABCDEF", dobim na sprejemni strani neke hieroglife oz. kar neke naključne znake. Verjetno modulčka nista sprogramirana na isti baudrate.
Hmmm, zmanjkalo idej Sad.....
Nazaj na vrh
stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 03, 2015 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

arksi je napisal/a:
V data sheet-u piše, da morata za programiranje oba pina na GND (Config in Enable), ter goreti zelena in rdeča led, da lhko programiramo.

Sem že vse probal, pa mi ne rata, da bi sprogramiral modulčka. Ne odziva se ne eden, ne drugi. Verjetno je nekaj z moduli narobe. Poizkusil sem tudi z namenskim programom, a ni odziva.

Sicer oddaja/sprejema eden in drugi, vendar, ko pošljem npr. "ABCDEF", dobim na sprejemni strani neke hieroglife oz. kar neke naključne znake. Verjetno modulčka nista sprogramirana na isti baudrate.
Hmmm, zmanjkalo idej Sad.....

Če imaš modul v "normal mode" priključen na terminal ti mora ob vklopu napajanja modula izpisati HM-TRP (nekaj takega), Če izpiše kaj in je neberljivo očitno baudrate ni vredu.
Poiskusi na 57600. Baudrate za UART in RF komunikacijo sta ločena, torej se nastavljata vsak posebej.
Odpri namenski program, modul postavi v config mode in zgoraj v črno označenem nastavi COM-port in baudrate 9600 ter odpri COM port, označi band na 868 in beri podatke. Če je branje ERR potem spodaj v rdeče označenem polju vpiši baudrate 9600 in pritisni "Change Baud". Zapri in ponovno poženi program, nastavi COM in baudrate, odpri COM port in beri podatke (modul). Če to ne deluje, potem imaš napako na povezavi, tudi kapacitivnost med samimi pini dela težave (temeljito očisti)

LP, stursc

HM_TRP_GUI.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  89.11 KB
 Pogledana:  2 krat

HM_TRP_GUI.png

Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 04, 2015 7:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse informacije in nasvete.

stursc je napisal/a:
Če imaš modul v "normal mode" priključen na terminal ti mora ob vklopu napajanja modula izpisati HM-TRP (nekaj takega), Če izpiše kaj in je neberljivo očitno baudrate ni vredu.......

Ko priključim modul na napajanje se ne zgodi nič. Modul v termialsko okno ne izpiše nič.

stursc je napisal/a:
......Poiskusi na 57600.......

Sem premaknil hitrost komunikacije iz 9600 na 57600 in je komunikacija stekla. Kot kaže so moduli že tovarniško nastavljeni na 57600. Ga pa ta prenos podatkov enkrat deluje v redu, drugič pa kar izpušča posamezne znake...

stursc je napisal/a:
Odpri namenski program, modul postavi v config mode in zgoraj v črno označenem nastavi COM-port in baudrate 9600 ter odpri COM port, označi band na 868 in beri podatke. Če je branje ERR potem spodaj v rdeče označenem polju vpiši baudrate 9600 in pritisni "Change Baud". Zapri in ponovno poženi program, nastavi COM in baudrate, odpri COM port in beri podatke (modul). Če to ne deluje, potem imaš napako na povezavi, tudi kapacitivnost med samimi pini dela težave (temeljito očisti)

Vse nasvete upošteval. Uporabil namenski program za programiranje. Preizkusil vse možne varijante, ampak se modula ne da programirati. Ali pa jaz nekaj delam narobe..... Zgleda, da se modul sploh ne postavi v "config mode", ker pri priklopu napajanja (enable in config na gnd) sveti samo rdeča led, morali pa bi svetiti obe rdeča/zelena.

A je kdo pripravljen poizkusiti in mi sprogramirati tale dva modulčka, seveda, če se jih bo dalo. Jih pošljem po pošti. Če se jih ne bo dalo programirati, jih lahko obdrži.

Hvala že vnaprej.
Nazaj na vrh
stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 04, 2015 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj pa že slabo razumem. Enkrat ne napiše nič, drugič pa spušča znake.

arksi je napisal/a:

Vse nasvete upošteval. Uporabil namenski program za programiranje. Preizkusil vse možne varijante, ampak se modula ne da programirati. Ali pa jaz nekaj delam narobe..... Zgleda, da se modul sploh ne postavi v "config mode", ker pri priklopu napajanja (enable in config na gnd) sveti samo rdeča led, morali pa bi svetiti obe rdeča/zelena.

.

Sem moral enega potegnit iz arhiva in preveri nastavitve.
Modul je nastavljen na 9600, tako UART kot RF komunikacja
Še enkrat: Modul daj v normal mode (Enable na maso, Config v zraku) in tako dolgo išči napako na UART komunikaciji, da ti bo modul ob priklopu na napajanje izpisal HM-TRP-V02! potem boš šele lahko nastavljal v namenskem programu.
Nevem preko česa komuniciraš ?, preko MAX čipa ali ? Imaš dobro povezano
Ob priklopu napajanja morata utripniti obe ledici, če ne je možno da si že modul nekam poslal. Za programiranje (Config na maso) morata svetiti obe ledici, če ne velaj isto, prej omenjeno.
Če ti bo to uspelo se boš nekaj naučil zraven, drugače ti jih pa sprogramiram, če jih pošlješ, seveda, če so še moduli živi.

LP, stursc
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 05, 2015 7:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stursc je napisal/a:
Sedaj pa že slabo razumem. Enkrat ne napiše nič, drugič pa spušča znake. .....

Hvala za tvoj trud, ga zelo cenim Wink.
Sem se res malo slabo izrazil. Ko modul priklopim na napajanje ne izpiše nič. Ko poizkušam komunicirat med modulama na 9600 se ne prenese noben znak, nič. Ko sem premaknil baudrate iz 9600 na 57600 pa je stekel prenos, vendar se pri prenosu izgubljajo znaki. Enkrat pošlje 100% drugič se kakšen znak izgubi, čeprav sta modula med sabo oddaljena cca. 1 meter.

stursc je napisal/a:
...... Nevem preko česa komuniciraš ?, preko MAX čipa ali ? Imaš dobro povezano .....

Komuniciram preko FTDI kabla kupljenega tukaj.

stursc je napisal/a:
....Ob priklopu napajanja morata utripniti obe ledici, če ne je možno da si že modul nekam poslal. Za programiranje (Config na maso) morata svetiti obe ledici, če ne velaj isto, prej omenjeno......

No, to se pa ne zgodi, v nobenem primeru ne zasvetita obe ledici, kar je malo čudno. Je pa možno, da sem modulčka že elektronsko "pokopal"......

Se bom poizkusil še malo poigrati z modulčki, striktno po tvojih nasvetih, ampak imam kar nekam slab občutek, da ne bosta oživela....

@stursc s kakšnim kablom/MAX-om pa ti komuniciraš z moduli? A so nivoji RX/Tx 3.3V ali 5V?

Hvala.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 05, 2015 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Praviš da izgublja znake... Ali uporabljaš bray terminal? Meni je ta terminal tudi spuščal znake pri komunikaciji z avrji. Lahko je krivda v programu, ne v modulu. Poskusi z drugim terminalom.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni