www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Easy Moeller
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2015 10:53 pm    Naslov sporočila:  Easy Moeller Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Z Easy Moeller bi rad krmilil mešalni ventil v odvisnosti od analognih vhodov-temperature.
Na en vhod (I7) bi vezal 0-10V pretvornik, ki bere temperaturo na toplem vodu nad mešalnim, na drug vhod (I8) pa zunanjo temperaturo prav tako 0-10V signal.
Analogna vhoda bi primerjal s komparatorjem. Zaustavi se mi pri teh parametrih. Ne najdem zadovoljive razlage kako jih nastaviti. Poskusil sem v simulaciji in dobil željen rezultat krmiljenja izhoda vendar ne vem kaj v bistvu sem naredil.

Pod parametri sem izbral za I1 da gleda na vhod I7 (analogni vhod), za gain sem uporabil I8. I2 in F2 sta določena podobno, le da je F2 s konstanto. Komparator primerja I1>I2 ter ustrezno krmili izhod.

Konkretno me zanima kaj pomeni gain-F1, ofset/I1 in gain-F2. Konstante se npr. lahko vstavijo od 0-9999 in tudi ofset. Kaj pomenijo te številke, da bom vedel kakšna je potem odvisnost od vhodov 0-10V ter dobljen rezultat?

S tem Easyem delam prvič.

surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2015 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napisati moraš kateri easy imaš (morda 822) , kakšen je tvoj mešalni ventil (analogen ali trotočkovno krmiljen) in če si že kaj sprogramiral priloži program.
V nasprotnem je toliko ugibanja , da lahko tole sprašuješ cel mesec.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2015 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krmilnika še nimam. Bom pa potreboval serijo 800, ki ima 4 analogne vhode.

Kakšen je mešalni ventil ni pomembno. Zakaj misliš, da je?

Zanima me samo kaj pomenijo parametri pri analognem komparatorju oz. da jih znam uporabiti.

surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš mešalne ventile , ki jih krmiliš z dvema digitalnima izhodoma in mešalne ventle , ki so vedno pod napajanjem spreminjaš jim samo signal od 0-10V .
Za parametre imaš pa vse napisano v help datoteki , ki je zraven Easysofta.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Krmilnika še nimam. Bom pa potreboval serijo 800, ki ima 4 analogne vhode.
...

Vzemi raje siemensovega logota. Vsaj zame je za programiranje precej lažji in tudi zmogljivejši. Na firmi, kjer sem bil prej zaposlen sem za manjše aplikacije uporabljal logote. Na firmi, kjer sem zaposlen sedaj, je moj bivši šef bil obseden z easy-i. Tako, da se sedaj mučim z easy-ji. Ko poide zaloga gremo na logote.

surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam pa trenutno delam z Unitronics PLCji Jazz, ki imajo že HMI (torej pravo tipkovnico in display) mnogo več programskega prostora pa še cenejši so od obeh naštetih.
Tole je že na meji reklamiranja a to ni bil namen.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom odrl eno temo, kjer bo lahko vsak predstavil PLC s katerim dela.

Odprto

ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo, kako je zmoglivejši, če ima pri analognem komparatorju npr. manj parametrov kot easy?

Sem poskusil Logo software in mi ni ratalo, da bi dobil enako funkcionalnost komparatorja kot pri easy-u.
No mogoče gre pa jaz ne vidim. Glede na to, da si izkušen, bi se lahko preko ZS kontaktirala in ti opišem shematiko, če imaš voljo in čas?

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bo čez vikend kaj časa ti lahko pomagam. Opiši malo kako želiš, da ti stvar dela? Opiši kar tukaj. Ti bo morda kdo lahko pomagal prej.

Točne razlike med komparatorji ne poznam. Bom pa pogledal ko bom v službi. Doma nimam nič od easy-a.

Glede zmoglivosti sem pred vsem mislil na vgrajeno periferijo. Sedaj so aktualni OB7

Ta ima vsega dovolj.

Koda:
Known Blocks:
Constants/Connectors:   Input,Network input,Network analog input,Cursor key,LOGO! TD Function key,Shift register bit,Analog input,Output,Analog output,Open connector,Data Log,Network output,Network analog output,Flag,Analog flag,Status 1 (high),Status 0 (low)
Basic Functions:   AND,AND (Edge),NAND,NAND (Edge),OR,NOR,XOR,NOT
Special Functions:   On-Delay,Off-Delay,On-/Off-Delay,Analog Amplifier,Analog watchdog,Shift register,PI controller,Analog MUX,Analog Ramp,Mathematic instruction,Mathematic instruction error detection,PWM,Astronomical clock,Analog filter,Average value,Max/Min,Stopwatch,Retentive On-Delay,Latching Relay,Pulse Relay,Wiping relay (pulse output),Edge triggered wiping relay,Weekly Timer,Yearly Timer,Up/Down counter,Hours Counter,Asynchronous Pulse Generator,Random Generator,Threshold trigger,Analog threshold trigger,Analog differential trigger,Analog Comparator,Stairway lighting switch,Multiple function switch,Message texts,Softkey

Maximum Resources:
Function Blocks               400
REM                           250
Digital Inputs                24
Digital Outputs               16
Flag                          27
Analog Inputs                 8
Text Box                      50
Text contents                 50
Analog outputs                2
Program memory                8000
Block names                   100
Analog flags                  16
Cursor keys                   4
Shift register                4
Shift register bits           32
Open connectors               64
LOGO! TD Function keys        4
Network inputs                64
Network analog inputs         32
UDF types                     16
UDF instances                 64
Data Log                      1
Network outputs               64
Network analog outputs        16
Analog Filters                8

Character set:
ISO8859_1,ISO8859_5,ISO8859_9,ISO8859_16,GBK,SJIS

ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na krmilnik peljem dva analogna signala za en mešalni ventil (standardni - dve žici za smer).
En vhod bere temperaturo toplega voda za mešalnim, drug vhod bere zunanjo temperaturo.
Način delovanja. Po defoultu, ki se bo lahko ročno nastavil bo mešalni spuščal okoli 50st Celzija pri zunanji temperaturi 0st Celzija. Vrednosti še niso realne, le referenčne.

Bolj kot zunanja temperatura pade, večja mora biti temperatura na toplem vodu vse do recimo 60st Celzija.

Delovanje je enako kot ti elektronski regulatorji-vremenske postaje po ogrevalni krivulji.

Funkcionalen komparator sem uspel narediti, vendar ne vem kaj sem iz njega dobil oziroma kakšne temperature znava in kaj uporablja za rezultat glede na nastavlje parametre.

Bom kasneje priložil vse skupaj.

surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S komparatorjem tega ne boš rešil.Mislim , da boš rabil P regulator morda celo tabelo za željene vrednosti.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Komparator pomeni, da primerja dva analogna vhoda in na izhodu dobiš logične signale: manjši, enak, večji. S tem nimaš kaj krmiliti.

Ti rabiš P regulator in seštevalnik.
Regulator krmili proporcionalni mešalni ventil (0-10V vhod) glede na željeno temperaturo vode.
Seštevalnik pa spreminja željeno temperaturo vode glede na zunanjo temperaturo.

Tu je celoten program:

Konstante: OsnovnaTempVode = 50, k1 = 1, k2 = 10, DV = 100
Vhodi: Tvode, Tzraka
Spremenljivke: OmejenaTzraka, ŽeljenaTempVode, Napaka
Izhod: Ventil

Najprej naredimo "koleno" na zraku:
if Tzraka > 0 then Tzraka = 0; // omejimo samo na negativne cifre

Izračunamo željeno temp. vode:
ŽeljenaTempVode = OsnovnaTempVode - (Tzraka x k1); // bolj kot je mraz, višja je cifra

Tukaj pa je regulacija:
Napaka = ŽeljenaTempVode - Tvode;
Ventil = (Napaka x k2) + 0.5 x DV;

k1 je konstanta, koliko temperatura raste z mrazom. Pri k1 = 1 je pri -10°C zraka ima voda 60°C.
k2 je konstanta P regulatorja, kako močno odpira ventil. Če je cifra prevelika, bo osciliral (stalno odpiral in zapiral), če bo premajhna, ne bo dosegal željene temperature. Če je k2 = 10, potem bo za 1°C razlike poslal na izhod vrednost 10, za 2°C 20 in tako naprej.
DV je doseg mešalnega ventila. Predpostavim, da je 0 samo mrzla voda in 100 samo vroča voda.

Primer:
Željena T vode je 60°C. Realna je 56°C.
Napaka je 4.
Napako pomnožimo z 10 (dobimo 40). Prištejemo polovico dosega (sredino ventila 50) in rezultat je 90. Kar pomeni, da bo pri napaki 4°C ventil skoraj do konca odprt na vročo vodo.

Nazadnje urejal/a aly Sre Jan 21, 2015 7:16 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.50
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ElGrigon,
Tegale si se lotil malo napačno predvsem pa z napačnimi krmilniki.
Vsi ti krmilniki ki jih omenjate so narejeni in razviti za digitalno logiko. Seveda obvladajo vsi ti krmilniki tudi Worde ampak z namenom nastavitve kakšnega števca ali časovnika. Resne regulacije pa s temi ne boš mogel naredit.

Meni za ta namen tečejo trije PID regulatorji zato, da je zadeva uporabna.
Po mojih ugotovitvah je za ta namen daleč najbolj primeren cybro. To pa zato, ker se program piše v jeziku podobnim pascalu.
je pa na žalost najbolj nezanesljiv od vseh krmilnikov kar jih poznam.

Tukaj lahko snameš program
http://www.cybrotech.co.uk/partners/Downloads/Software/CyPro%20v2.7.0.exe

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš pa samo navaden, butast, mešalni ventil na dva signala (motor naprej / motor nazaj), potem pa na izhod "Ventil" P regulatorja daš časovnik, ki spreminja PWM glede na zahtevo iz regulatorja. PWM je recimo 15s nič in 1s premik motorja. Na kateri digitalni izhod za smer motorja boš peljal PWM pa izbereš s tem, ali je izhod P regulatorja pozitiven ali negativen.
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2015 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@jerjur, lahko zaupaš kakšne probleme imaš z CyBro-m? Mogoče lahko pomagam. Povej mi še samo ali je 24V ali 230V.

Sicer pa tudi sam ravno testiram ogrevanje stanovanja z električnimi radiatorji v kombinaciji z CyBro-m (PID + PWM).

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni