www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CNC rezkalni stroj
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 144, 145, 146, 147  Naslednja
 
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1189
Aktiv.: 7.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joccc: vse to ima cnc usb, MK2 podpira 9 osi, MK2/4 podpira 4 osi. Na trgu je že novi
MK3, ta ima zraven USB še ethernet povezavo in še in še.
Če za mach še nimaš usb kartice in licence je pogojno uporaben in potem je CNC USB cenejši.

Pobesneli: Mogoče bi prišel v poštev UHU servo.

Dejan: Ti dam čisto prav, si že prej uporabljal linux, sam sem zapuščal mach in se odločal med njim in CNC USB, in sem zadovoljen z odločitvijo.

Off: Dejan namigni mi kako začeti s CamBam. Boš pomagal z nasveti, če odprem novo temo "CamBam kako začeti"?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
toplakd
Član
Član



Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Prispevkov: 583
Aktiv.: 4.69
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej sem mesec dni uporabljal Mach3, šele nato sem prešel na LinuxCNC.
Sem pa vmes tudi testiral EdingCNC in CNC-USB od Krokota.
Marsikoga pri LinuxCNC pač odvrača dejstvo, da v osnovi uporablja Paralelni port,
čeprav se da zadevo super porihtati tudi z raznimi MESA karticami, po katerih
pa zaenkrat nimam potrebe.

Odvisno kaj bi rad delal z CamBam. Sam delam samo 2.5d in je zadeva simpl ko pasulj.

Dejan

_________________
Tukaj bo nekoč moj podpis
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Prispevkov: 1455
Aktiv.: 8.11
Kraj: Edinburgh

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo da se noben se ni lotil predelat LinuxCNC na serijski port saj je koda prosto dostopna Mr. Green
_________________
Bad things happen to good people all the time for no reason!
LinkedIn @DavidLednik @redzmijo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
folc
Član
Član



Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25
Prispevkov: 678
Aktiv.: 5.13
Kraj: Nekje med NG in Tolminom

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz ravnokar prehajam iz Mach3 na LinuxCNC, ker pri mach3 mi gre naživce ko ti ne kaže kje se reskar nahaja pri obdelovanju vse neki zmrzava itd ...

tako da testiram linuxCNC in za enkrat mi je všeč, čeprav ga še nisem nastavil ga poganjam le v LiveMode prek USB-ja Very Happy

_________________
elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat Very Happy

Folc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Desso
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Avg 2011 14:42
Prispevkov: 237
Aktiv.: 2.14
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz že nekaj let uporabljam Krokotov CNC USB Controller brez kakšnih težav. Zdise mi zelo dober in prijazen.
Lp, D

_________________
Čas rani vse cele!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
trot
Član
Član



Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Prispevkov: 1202
Aktiv.: 7.21
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 1:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pobesneli je napisal/a:
A cnc usb lahko poganja servo motorje kako drugače kot z dir/step signalom? Sprasujem ker sem dobil ogromne servo motorje z žal zelo zastarelim kontrolerjem in servo driverjem. Žal nevem s čim se podaja ukaze servo driverju. Dokumentacija ne obstaja več.


To lahko rešiš z LinuxCNC - ta namreč omogoča krmiljenje servo motorjev, sam sem to preizkusil na linearnem servo motorju in deluje brez problema.

Poleg tega lahko linuxcnc krmili tudi druge stvari... lahko ga uporabiš kot samo kot PLC, ali plc v povezavi s CNC-jem. Lahko si poljubno prilagodiš uporabniški vmesnik - recimo jaz sem naredil vakuumsko mizo, ki ti prisesa obdelovanec, in sem na grafični vmesnik speljal gumb, s katerim to sprožim.

Enostavno si lahko narediš katerikoli varnostno logiko - recimo če vakuumska miza ni prisesala obdelovanca ne moreš zagnat stroja.

Lahko narediš makroje, npr. da z enim gumbom sprožiš podprogram, ki npr potipa kje je center luknje, kje je višina orodja in tja nastavi izhodišče koordinatnega sistema. To lahko potem nadgradiš še z računalniškim vidom in rezultate tega vključiš v podprogram.

Skoraj vse omogoča... mislim da se bo prej ustavila tvoja domišlja kot zmožnost LinuxCNC-ja Cool

_________________
lp, Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pobesneli
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Prispevkov: 1038
Aktiv.: 6.70
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vseeno je treba imet nek hardwer met pcjem in servo krmilnikom. Pri meni je problem, ker je zastarelo in je krmilnik ena velika škatla priklopljena na 286 pc, verjetno bi moral krmilnik zamenjat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SiByte
Član
Član



Pridružen-a: Pet 18 Mar 2011 17:01
Prispevkov: 312
Aktiv.: 2.69
Kraj: Sv. Trojica v Slov. g.

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Men je pri USB CNC Kontrolerju zelo všeč da lahko uporabljam prenosnik in ne potrebujem posebaj računalnika za CNC (kaj šele OS-a tako kot pri LinuxCNC). Ko grem kaj delat samo Plug&Play Smile Prav tako lahko na enakem računalniku kaj popravim če je kje kakšna napaka Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tomazp
Član
Član



Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Prispevkov: 559
Aktiv.: 3.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je USB CNC kontroler všeč tudi, ker ne rabiš zraven nobenega PCja. Narediš program, ga posnameš na SD kartico in zadeva avtonomno deluje. Po drugi strani pa raje podprem naše fante, če je izdelek kolikor toliko primerljiv s tujimi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mobil11
Član
Član



Pridružen-a: Sob 05 Apr 2008 23:20
Prispevkov: 108
Aktiv.: 0.71
Kraj: Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 22, 2014 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšno leto nazaj sem tule zlicitirau poceni majhno CNC mašinico. Potrebna je popravila in končno sem se jo odločil spraviti v pogon, oziroma vsaj poskušau jo bom. Smile Na tem področju nimam nobenih izkušenj, tako da potrebujem malce pomoči.

Ugotovil sem že da je šel gretzov mostič po gobe (vhodni sponki v stiku).

Dokler ne odpravim napak vezje sedaj napajam preko drugega napajalnika. DIR, CLOCK in ENABLE vsakega motorja sem preko tipk povezal na 5V. Y in Z os mislim da delujeta vredu, X pa ne. Na prvi clock se premakne v eno smer, pri drugem miruje, pri tretjem v drugo smer,... Ugotovil sem, da je eden izmed MOSFET tranzistorjev poškodovan ( G in S v stiku). Je možno da bi ta MOSFET povzročil uničenje gretza, ali je verjetno še kje kakšna napaka?

Ob 15V napajanja brez motorjev je tok cca 180mA, če motor priklopim na mesto Z je tok 2,33A, na mesto Y 2,90A in na mesto X, ki ne deluje je tok 2A in ob tem motor nekoliko piska.

Motor, ki ga uporabljam (PM55L-048-HHD0) ima sprecificirano 24V in 600mA ( http://www.nmbtc.com/pdf/motors/PM55L-048-HHD0.pdf ). Pri meni je tok pri 15V skoraj 5x toliko. Je to normalno? Motor se med mirovanjem tudi precej segreje.

Še link do vezja: https://www.yumpu.com/fr/document/view/367200/cnc-3ax


Upam da sem vsaj približno razločno napisal kaj me muči in da vprašanja niso preveč neumna. Rolling Eyes Začetek je najtežji - se pa tudi največ naučiš. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
promehanik
Član
Član



Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Prispevkov: 610
Aktiv.: 3.40

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 05, 2014 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem se odločil da zgradim svoj CNC frezalni stroj. Zadeva bo kar velika in težka in naj bi bila predvsem za frezanje jekla in aluminija. Natančnost obdelave cca 0,01 mm. Hodi stroja bodo cca 700x400 mm in cca 400 mm po Z osi. Masa stroja bo okrog 4 tone in bo varjene izvedbe. Vodila bodo tirna kroglična in kroglična navojna vretena.
- Prvo me zanima glede mazanja vodil in vreten. Kolikor sem videl na profi strojih imajo vglavnem centralno z oljem. Zanima me kako bi bilo če bi bilo mazano z mastjo? Stvar bi bila bolj enostavna pa tudi siguren si da je mast prisotna.
- Drugo pa me zanima glede glavnega vretena (tam kjer je orodje vpeto). A je potrebna kakšna temperaturna regulacija zaradi dimenzijske natančnosti? Sem videl na enem profi stroju, da je imel vodo speljano skozi ohišje vretena. Posebej je imel tudi temperirko, ki pa ne vem točno kako je delovala.

lp, prom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jure94
Član
Član



Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11
Prispevkov: 433
Aktiv.: 3.42
Kraj: Jesenice / Lj

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 05, 2014 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

promehanik je napisal/a:
- Drugo pa me zanima glede glavnega vretena (tam kjer je orodje vpeto). A je potrebna kakšna temperaturna regulacija zaradi dimenzijske natančnosti? Sem videl na enem profi stroju, da je imel vodo speljano skozi ohišje vretena. Posebej je imel tudi temperirko, ki pa ne vem točno kako je delovala.


Samo namig, če bo samo glavno vreteno temperaturno regulirano, ne bo kaj preveč učinka, če se bodo ostale 4 tone raztezale. Imam pa sam nekako toliko velik stroj (manj hoda po Z-osi) in brez kakršne koli temperaturne regulacije dosegam od +-0.2mm do max +-0.3mm (sam stroj je bil rezkan na naležnih površinah v tolerancah +- 0.5mm)

LP
Jure
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blazab
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Dec 2012 10:34
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.48
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2014 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stroj narejen v lastni režiji, in pa natančnost 0,01mm... nekako mi ne gre skupaj. Lovljenje stotink na home made strojih ni tako enostavno, in morajo biti zadeve res dobro dimenzionirane in sestavljene.
Centralno mazanje z oljem je popolnoma OK.
Glavno vreteno se se lahko pri kakšnih operacijah kjer je potrebno lovljenje ozkih toleranc predgreje, tako da se ga zalaufa recimo 15 minut pred obdelavo.
Profi stroji pa imajo hlajenje speljano tako čez glavno vreteno, kot tudi čez kroglična vretena...
https://www.youtube.com/watch?v=ITOECtxGOOY
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 477
Aktiv.: 5.06
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 16, 2014 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo jaz pa imam vprašanje za vse ki rezkate TIV.

Za risanje TIV uporabljam program Sprint-Layout 5.0 .
TIV izvozim v treh datotekah: rezkanje, vrtanje in izrez.
Vendar mi pri rezkanju ne upošteva debeline rezkarja (0,5 mm).

Zdaj me pa zanima če moram pred rezkanjem to obdelat še z kakšnim drugim programom? Kako imate vi to rešeno?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rkulcar2
Član
Član



Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 23:15
Prispevkov: 120
Aktiv.: 0.73
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 27, 2014 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je kdo pri volji zrezkat sledeče....
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=63&t=78430&start=213#p541583

Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 144, 145, 146, 147  Naslednja
Stran 145 od 147

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 57 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group