www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Multimeter, tokovne klešče, osciloskop za pcduino, arduino ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
b0f00nmanjaro
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 27 Jan 2015 20:17
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 8:42 pm    Naslov sporočila:  Multimeter, tokovne klešče, osciloskop za pcduino, arduino ? Odgovori s citatom

Zanima me kaj uporabljate za pcduino ali arduino, kakšne merilne naprave ?
Mislim da brez multimetra ne bo šlo. Razmišljal sem tudi o tokovnih kleščah in osciloskopu.
Ali kdo uporablja redpitaya ?
Kakšen multimeter ?
Ali sploh rabim osciloskop?

Recimo gledal sem te tokovne klešče: http://www.conrad.si/Extech-EX613-Tokovne-klesce,-40.000-digitov-CAT-III,-600-V-EX613-EU.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=123225&ci=SHOP_AREA_260570_1101010

Recimo te klešče so 200€, za ta denar se dobijo tudi namizni multimetri. Ne vem jaz bi kupil kaj cenejšega, če bi mi to ravno tako dobro služilo.
Vem da je odvisno od mojega budžeta, amapak vseeno bi rad slišal kaj priporočate?
Nalepša Hvala !
Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malce solidnejši multimeter nekako že sodi v osnovno opremo Whistle
Tokovne klešče: se imaš namen ukvarjat z velikimi tokovi, ali rabiš galvansko ločenost? Do 10A (nekateri tudi 20A) je običajno dovolj multimeter.
Osciloskop: ko boš ugotovil da ga rabiš, začni z resnim razmišljanjem o nakupu. Samo zato, da bo pri roki ko (če!) ga boš rabil, ni ravno upravičen strošek, sigurno boš kaj bolj rabil.
Odvisno od "smeri" boš rabil še spajkalnik, kup ročnega orodja, ...

Začni na začetku in premišljeno, da ne boš metal denarja z lopato čez okno brez veze.

Kateri multimeter? Tole prežveči za začetek.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.37
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da je tole tvoje drugo sporočilo na forumu, zelo malo vemo o tebi. Veliko lažje boš dobil uporaben nasvet, če se boš vsaj malo predstavil.

Zelo spološen odgovor na tvoje vprašanje bi bil ... za začetek razen poceni multimetra nič od naštetega. Ko boš prišel do konkretnega dela z omenjenimi razvojnimi orodji, se bo pa veliko lažje odločati naprej.

Lp, Frenki

p.s. MadMax je bil precej hitrejši od mene Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
b0f00nmanjaro
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala obema za hiter odziv in vajino pomoč. Zanima me kaj je soliden multimeter za začetnika, ki se bo ukvarjal z "majhnimi" tokovi in nizkimi napetostmi. Naročen imam pcduino, na katerega bom prikllopil senzor magnetnega polja, programiral bom v pythonu, ideja je da mi iz senzorja prebere vrednosti, jih zapiše v tabelo ter prevede v vrednosti magentnega polja in potem to nariše. In zdej bi jest kupil en multimeter, da ne bom šel prek maxsimalnih dovoljenih vrednosti pri napajanju. Smatram da tečejo nizki tokovi mA do 2A in nizke napetosti do 5V. Se prav predlagata nekaj osnovnega, začetniškega.

Bom šel zdej pogledat na conrad kaj se dobi za 50€. Bom potem še en post napisal kaj sem si ogledal, da še vi kero rečete.

nekaj o meni:
Sem fizik, rad imam naravo zato tudi veliko hodim v hribe. Drgač sem končal smer Fizikalna merilna tehnika na FMF ampak me takrat žal elektronika ni zanimala toliko kot me zdaj. Kupil si bom pcduino za programiranje v pythonu, rad bi uporabil senzor magnetnega polja, potem malce večji načrti pa so, da bi se ukvarjal s plazmo in sicer, da bi izdelal svojo posodo, izvor, kupil merilce tlaka itd. To bi blo carsko. Se prav tam se greje izvor elektronov tudi s 60A odvisno koliko dolgo wolfrmaovo žico se greje, zato sem tudi omenil tokovne klešče. Pač s svojim prvim nakupom sem mislil kupiti nekaj kar bi merilo tkao nizke kotz visoke tokove, zato sem pripel tisto povezavo za tokovne klešče.

Lp

Nazadnje urejal/a b0f00nmanjaro Tor Jan 27, 2015 9:56 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
radix
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jan 2015 19:20
Aktiv.: 0.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za merjenje velikih tokov bi predlagal shunt upor, na katerem z multimetrom meriš padec napetosti. Če se žica greje z izmeničnim tokom, se lahko uporabi tudi tokovni transformator. Klešče se uporabljajo predvsem zato, da za meritev ni treba prekiniti žice.

Nazadnje urejal/a radix Tor Jan 27, 2015 10:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.03
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej še kak Extech, ima jih Micom.

LP, g

b0f00nmanjaro
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sem našel:
http://www.conrad.si/VOLTCRAFT-VC820-1-rocni-digitalni-multimeter,-DMM.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=1090522&ci=SHOP_AREA_260570_1101010

Kakšno mnenje ?
A premalo vlagam v svoj prvi multimeter ?
Nazaj na vrh
kastor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Apr 2005 20:10
Aktiv.: 0.64
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri tokovnih kleščah bodi pozoren na to, da niso vsa namenjena merjenju enosmernih tokov.
Resolucijo imajo ponavadi 0.1A, boljše (dražje) 0.01A. Tiste z višjo resolucijo so tokovno omejene navzgor na kvečjemu nekaj amperov. Ponavadi proizvajalci navajajo resolucijo mnogo višjo (npr. 0.0001A), vendar se ta ne nanaša na merjenje s kleščami, ampak preko preko sponk z merilnimi vezmi. Tiste bolj poceni so (ne nujno) bolj dovzetne na zunanje motnje, imajo lahko tudi manj stabilen prikaz.
Kolega je pred kratkim kupil ene od Uni-t (se ne spomnim modela) za 25EUR z AC in DC merjenjem toka, zgledajo kar v redu.

Kar se multimetra tiče, si poglej spodnje teste, da se boš laže odločil.

http://www.eevblog.com/2010/04/14/eevblog-75-digital-multimeter-buying-guide/
http://www.eevblog.com/2009/04/29/eevblog-6-part-2-of-2-why-cheap-chinese-multimeters-suck/
http://www.eevblog.com/2009/05/24/eevblog-10-part-1-of-2-more-cheap-chinese-multimeters/
http://www.eevblog.com/2010/06/04/eevblog-91-50-multimeter-shootout/
http://www.eevblog.com/2010/07/11/eevblog-99-100-multimeter-shootout-extech-amprobe-bk-precision-ideal-uei-uni-t-part-1of2/
http://www.eevblog.com/2010/07/11/eevblog-99-100-multimeter-shootout-extech-amprobe-bk-precision-ideal-uei-uni-t-part-2of2/
http://www.eevblog.com/2013/02/28/eevblog-432-brymen-multimeters/

Imam en prastar Iskrin analogni osciloskop, ki ga lahko podarim.

Lp Marko
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po specifikacijah je načeloma ok.
Zdi se mi tudi, da kabla in SW za povezavo s PC ni priloženega, če ti je to eden od kriterijev preveri pred nakupom (možna alternativa s tem v kompletu je 10EUR cenejši VA18B, ki pa ima samo 10A tokovno območje).
Ker ga v živo ne poznam, tudi ne morem komentirat hitrosti meritev in piskača prevodnosti. Če bi bil izjemoma počasen bi znalo postat moteče...
Uporabno hiter autoranging pa itak ne pričakuj pod 150÷200EUR, a dvomim da autorange sploh rabiš.
Nazaj na vrh
kastor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Apr 2005 20:10
Aktiv.: 0.64

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2015 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Micom ima občasno tudi akcije merilne opreme.
Nazaj na vrh
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.69

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 28, 2015 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@b0f00nmanjaro: Ne se hecat, no...

Če še nimaš DDM ti priporočam: VC97.
Meni služi že četrto leto vsakodnevno.

Osciloskop: Če sprašuješ, ali ga potrebuješ, ga definitvno še ne. Potrebuješ ga takrat, kadar ti DMM daje čudne vrednosti in ugotoviš, da je "mogoče" finta v signalu.
Sam imam Tek-a in ga potrebujem redko.

Pišeš o plazmi. Torej misliš 4-to agregatno stanje? Moraš vedet, da tam nimaš kaj iskat z temi instrumenti. Zakaj?
- Frekvenca je od 27Mhz do 40Mhz (slednja je free-running).
- Napetost tuljave je 7kV.
- Pri napetosti 7kV je moč 2kW

Tokovne klešče so tukaj tudi neuporabne.

LP

b0f00nmanjaro
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2015 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala vsem skupaj za odgovore in pomoč.

matejcek81:
Ja, točno to, 4-to agregatno stanje. Za vas Matej imam ene par vpašanj. Zakaj mislite, da je potrebno imeti napetost tuljave 7kV ? Tuljava se tu uporabi za generiranje magnetnega polja, ki stisne plazmo in v bistvu namen magnetnega polja je zadrževanje plazme od stene posode. Rad bi dosegel recimo 1mT s 120 ovoji na tuljavi. Mislim, da bi za takšno magnetno polje potreboval ~5A in ene par voltov ne kV. Notri v posodi bo vakuum. Razelektritev bi bila -50V. Razelektritveni tokovi do 1A max. A ste napisal kV zato, ker vi mislite na generiranje plazme med dvema žičkama, ki sta med seboj oddaljeni par cm ter postavljeniv v zraku. Mislm, da ste to mislil a se motim ?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni