|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
energetik1994 Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2015 17:51 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2015 6:17 pm Naslov sporočila: Ura, pri kateri se vsaki dve uri kazalec premakne za 30° |
|
|
Lep pozdrav,
Tukaj sem nov in imam eno vprašanje. Veliko sem bral vaše komentarje ter sporočila in ugotovil, da je tu pravi prostor, kjer lahko rešim moj problem.
Želim narediti neke vrste uro, ki nebo prikazovala časa. Ampak pri tej uri se bi naj kazalec na določen čas( recimo vsaki dve uri) premaknil za recimo 30 stopinj v levo. Zanima me kako se naj lotim tega problema. Vem oz. mislim da rabim neki mali motorček, ki bo poganjal moj kazalec. Ampak problem je v tem, da nevem kako nastaviti motorček, da se bo njegov rotor vski dve urci premaknil za 30 stopin. Vem da je rešitev skrita nekje v elektroniki, ampak žal sam isem v tem tako podkrepljen in vas prosim, če bi mi lahko pomagali pri rešitvi tega problema?
Hvala za odgovor,
Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2015 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podvprašanje;
Se mora tisti 2h kazalec zvezno premikat da doseže 30° ali kazalec 2h miruje po dveh urah pa se premakne za 30° ?
V obeh primerih bi bilo najlažje uporabit koračni motor. Mogoče opišeš namen rabe, ti bomo lažje svetovali. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2015 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še eno vprašanje kjer je treba informacije vleči ven korak po korak ali pa obrisat prah iz steklene krogle ...
Verjamem, da tisti, ki sprašuje, točno ve kaj hoče. Tisti ki bi želeli pomagat pa ne vemo a se gre za kakšno uro s kazalci, avtomatski dozirnik v kakšnem stroju, dozator zdravil bolniku ali napravo za krmljenje kakšnih zahtevnih živali. V vsakem primeru so odgovori in uporabljeni elementi drugačni.
Zato bi bilo lepo, če bi se spraševalec potrudil in svoje želje opisal konkretneje. Če ne drugega bo prej dobil uporaben odgovor ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
energetik1994 Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2015 17:51 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2015 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem, ker nisem takoj odgovoril. Kazalec bi naj 2 h miroval in potem bi se premaknil za 2h oz 30°. Šlo bi se naj za neko vrsto ure, tako da bi se premikal le kazalec.
Hvala za vaše odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bosko91 Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 14:39 Prispevkov: 407 Aktiv.: 2.54 Kraj: Brezovica pri Lj.
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2015 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da je to kar ti iščeš. So Nemci (kitajci) že pogruntali  _________________ Mi iz prazne generacije! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastor Član

Pridružen-a: Ned 24 Apr 2005 20:10 Prispevkov: 153 Aktiv.: 0.64 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2015 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi koračni motor s 7.5°/korak (4 koraki za 30° pomika) ali 15°/korak (2 koraka za 30° pomika).
Lp Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni