www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Čiščenje bakrene licnate žice.

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.68
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 1:07 pm    Naslov sporočila:  Čiščenje bakrene licnate žice. Odgovori s citatom

Kako lahko očistim - pripravim bakren licnasti kabel za cinjenje. Kabel je od vode že kar temen. Kabla pa ne morem več krajšati niti zamenjati. Hvala za odgovore.
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najenostavneje je vzeti kos jeklene volne (najfinejše) in z njo tako kot s koščkom vate očistiti žile "licne".

Druga možnost je s tableto Aspirina. Nekje na forumu je postopek že opisan, če me spomin (EMŠO) ne vara.

LpA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.65
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aspirin se načeloma uporablja za čiščenje lakirane žice.

Je učinkovit, vendar priporčam uporabo plinske maske. Namreč plini, ki nastajajo pri tem opravilu niso primerljivi s plini pri jedkanju.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
rudiP
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete bom probal in poročal.
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rudi, poskusi licno razplesti, kjer jo imaš namen pospajkati. Nato razpletene žičke pomoči v čisto solno kislino. V kislini naj bo, dokler se oksid ne odstrani. Pazi da ti kislino ne potegne pod izolacijo. Po spiranju v vodi in sušenju, bi se moralo dati prav lepo pospajkati.

lp

Nazadnje urejal/a Slowfly Pon Apr 04, 2011 9:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se mene tiče, je za "delovanje" aspirina kriva ocetna kislina. Aspirin (acetilsalicilna kislina) namreč pri visokih temperaturah razpada na ocetno in salicilno kislino (no, pa še kaj drugega). Torej pristop ni "brezkislinski" in bi se najbrž ravno tako dobro obnesla tudi splošno osovražena Cinol pasta.... ali pa morda kar kis Smile
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.08
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stearin !
rudiP
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za napotke. Ničesar od omenjenega nimam doma. Bom nabavil verjetno Stearin, če bo jutri odprt merkatone v Kačičah.
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.08
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rudiP je napisal/a:
Hvala vsem za napotke. Ničesar od omenjenega nimam doma. Bom nabavil verjetno Stearin, če bo jutri odprt merkatone v Kačičah.

Danes je bilo zaprto, ker sem raznašal napajalnike po Sloveniji, jutri sem doma.

PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.73
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo,

Še en glas za stearin!

Z njim mi je uspelo pospajkati žice od električne napeljave na vrtu, ki so bile več z nezaščitenimi konci kablov prepuščene vremenskim vplivom. Malo sem jih razpletel in podrsal najprej z nožkom, potem pa še z volno iz nerjaveče žice.

LP Primož.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 7:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem čistil debelo licno od varilnega aparata tako da sem jo najprej razmastil v perkloru ( industrijski pralni stroj) potem pa v razredčeni žvepleni kislini cca 5-10% nato spral v destilirani vodi in posušil v peči.

Po montaži pa sem jo napojil s silikonskin izolacijskim sprejem.

varilni aparat je nemreč močno hlajen in če se zgodi da pozabim zapreti vodo mi potegne na licno vso vodoiz zraka ( licna se na vsakem koncu dotika hlajenega telesa - varilne glave in ločilnega transformatorja ki je tudi hlajen)

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni