|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1234 Aktiv.: 5.68 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 1:07 pm Naslov sporočila: Čiščenje bakrene licnate žice. |
|
|
Kako lahko očistim - pripravim bakren licnasti kabel za cinjenje. Kabel je od vode že kar temen. Kabla pa ne morem več krajšati niti zamenjati. Hvala za odgovore. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najenostavneje je vzeti kos jeklene volne (najfinejše) in z njo tako kot s koščkom vate očistiti žile "licne".
Druga možnost je s tableto Aspirina. Nekje na forumu je postopek že opisan, če me spomin (EMŠO) ne vara.
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.65 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aspirin se načeloma uporablja za čiščenje lakirane žice.
Je učinkovit, vendar priporčam uporabo plinske maske. Namreč plini, ki nastajajo pri tem opravilu niso primerljivi s plini pri jedkanju. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete bom probal in poročal. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rudi, poskusi licno razplesti, kjer jo imaš namen pospajkati. Nato razpletene žičke pomoči v čisto solno kislino. V kislini naj bo, dokler se oksid ne odstrani. Pazi da ti kislino ne potegne pod izolacijo. Po spiranju v vodi in sušenju, bi se moralo dati prav lepo pospajkati.
lp
Nazadnje urejal/a Slowfly Pon Apr 04, 2011 9:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se mene tiče, je za "delovanje" aspirina kriva ocetna kislina. Aspirin (acetilsalicilna kislina) namreč pri visokih temperaturah razpada na ocetno in salicilno kislino (no, pa še kaj drugega). Torej pristop ni "brezkislinski" in bi se najbrž ravno tako dobro obnesla tudi splošno osovražena Cinol pasta.... ali pa morda kar kis  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.08 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stearin ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za napotke. Ničesar od omenjenega nimam doma. Bom nabavil verjetno Stearin, če bo jutri odprt merkatone v Kačičah. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.08 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
rudiP je napisal/a: |
Hvala vsem za napotke. Ničesar od omenjenega nimam doma. Bom nabavil verjetno Stearin, če bo jutri odprt merkatone v Kačičah. |
Danes je bilo zaprto, ker sem raznašal napajalnike po Sloveniji, jutri sem doma. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.73 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo,
Še en glas za stearin!
Z njim mi je uspelo pospajkati žice od električne napeljave na vrtu, ki so bile več z nezaščitenimi konci kablov prepuščene vremenskim vplivom. Malo sem jih razpletel in podrsal najprej z nožkom, potem pa še z volno iz nerjaveče žice.
LP Primož. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4222 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 7:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem čistil debelo licno od varilnega aparata tako da sem jo najprej razmastil v perkloru ( industrijski pralni stroj) potem pa v razredčeni žvepleni kislini cca 5-10% nato spral v destilirani vodi in posušil v peči.
Po montaži pa sem jo napojil s silikonskin izolacijskim sprejem.
varilni aparat je nemreč močno hlajen in če se zgodi da pozabim zapreti vodo mi potegne na licno vso vodoiz zraka ( licna se na vsakem koncu dotika hlajenega telesa - varilne glave in ločilnega transformatorja ki je tudi hlajen) _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni