|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2015 4:05 pm Naslov sporočila: Barve vodnikov |
|
|
Eno hitro vprašaje:
Imam štiri-žilni kabel 2.5mm² za elektro inštalacije. Barve vodnikov so: Siva, Črna, Rjava in Rumeno-zelena. Štiri žile potrebujem, da bom poleg omrežne napetosti napeljal še ločeno fazo za razsvetljavo (stikalo). Ponavadi imajo tro-žilni kabli barve rjava (L), modra (N) in rumeno-zelena (PE). Pri tem kablu pa modre sploh ni.
Zanima me kako se praviloma vežejo te barve vodnikov. V hiši imamo enofazno napetost. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2015 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kabel, ki ga imaš na voljo je namenjen priklopu simetričnih 3 faznih porabnikov, ki ničelnega vodnika ne potrebujejo.
siva, črna in rjava barva označujejo posamezne fazne vodnike L1, L2, L3, rumeno-zelena pa zaščitnega PE. Ta kabel načeloma ni primeren za to, za kar bi ga rad uporabil ti. Nabavi raje 4 ali 5 žilni kabel, ki ima tudi vodnik označen z modro barvo N.
Če imaš po hiši razpeljane instalacijske cevi, (za to povezavo jo lahko tudi položiš), je najbolj enostavno potegniti posamezne vodnike ustreznega preseka in barve izolacije. _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazadnje urejal/a Slowfly Ned Mar 08, 2015 8:50 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.81 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2015 4:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem hotel zbrisat svoj odgovor ker me je slowfly že prehitel, pa se ne da... _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2015 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, se pravi, da imam kabel za trofazno napetost!
Ja ne vem, ker kabel že imam. Ali se mi sploh splača kupovati novega? Sicer pa gre za napeljavo v kleti in še to po nadometnih kanalih. Ali sicer sploh obstaja kakšen 4-žilni vodnik, ki ima poleg L/N/PE še dodaten vodnik za razsvetljavo? Ker sem po trgovinah našel samo kable z obstoječimi barvami vodnikov (siva, črna, rjava, rumeno-zelena), ki pa so očitno za trofazne napeljave.
Saj v bistvu nimam veliko izbire, bom pa malo zimproviziral. Recimo, da je črna ničla, rjava ostane faza, siva bo razsvetljava, rumeno-zelena pa ozemljitev.
Hvala vseeno.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2015 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takšen kabel kot ga potrebuješ se dobi v vsaki vsaj približno založeni trgovini z elektro materialom. Kabel menjaj ali uporabi modro termo bužirko in jo daj preko sive. Črna je ponavadi faza in ravno to si izbral za nulo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.81 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2015 6:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne uporabiš vodnike(žice) primernega preseka in barve?
A je teh par € takšen strošek? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2015 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaterim ljudem je vsak strošek odveč, tudi na račun tveganja. V tem primeru gre za potencialno tveganje, saj barve ne bodo po standardu. Dobra rešitev je uporaba modre skrčne bužirke, ki bi jo uporabil za označitev ničelnega vodnika, tako kot piše stane. Označba sivega vodnika z modro bužirko naj bo na obeh straneh vsakega kabla, ki ima sivo namesto modre. Vsaj pri tem ne šparaj, obvezno bužirko in ne modri izolirni trak ali modri flomaster in podobne barvice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2015 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ Saran
Postavil si vprašanje, na to vprašanje si dobil odgovor. Kaj in kako boš pa ti naredil, mi je prav malo mar! Tudi slabo vest ne bom imel, če kogarkoli, kadarkoli v tvoji bajti ubije elektrika! _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2015 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
V primeru kot ga imaš ti, se uporabi za NULO sivi vodnik. Takšna je praksa vsakega električarja. Kabel je povsem primeren. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Pon Mar 09, 2015 12:24 am Naslov sporočila: |
|
|
@ElGrigon
Po katerem predpisu oz. standardu se lahko vodnik sive barve uporabi kot nevtralni vodnik?
Vodniki in kabli
Pri enožilnih vodnikih in kablih se uporablja naslednje barve:
•rumeno-zelena za zaščitni
vodnik,
•modra za nevtralni vodnik,
•črna, rjava ali siva za fazne
vodnike.
PEN vodniki so lahko zelenorumeni
ali modri z zeleno-rumeno
oznako pri priključku.
In ti si po napisanem v profilu ELEKTROTEHNIK!
Tebe bi bilo treba banati zaradi klatenja neumnosti! _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pon Mar 09, 2015 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem že videl, da je bila siva za nulo. Ampak samo v primeru, ko modre žice ni bilo v snopu ostalih, kot so primeri na sliki 11.
p.s.
Seveda pa ta kabel za avtorja teme ni primeren, saj potrebuje 4 ali 5 žilni standardnih barv (črna, rjava, (črna/siva) za faze, modra za nulo in ru/ze za zaščitni vodnik). _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Mar 09, 2015 1:02 am Naslov sporočila: |
|
|
In zakaj siva ne bi smela biti nevtralni vodnik? Saj se lahko na koncih označi z modro bužirko. Da bi šel zaradi tega kabel menjavati pa res nima smisla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pon Mar 09, 2015 1:05 am Naslov sporočila: |
|
|
To bi bila najelegantnejša rešitev, da NA OBEH koncih na sivi vodnik zapeče modro skrčko. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Mar 09, 2015 7:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Mimo grede:
L1 rjava
L2 črna
L3 siva
To je pravo zaporedje faz in barv. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radix Član

Pridružen-a: Čet 01 Jan 2015 19:20 Prispevkov: 54 Aktiv.: 0.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 09, 2015 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede: ni res.
L1=črna
L2=rjava
L3=siva
Barve grejo od temnejše proti svetlejši. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni