|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bobe Član

Pridružen-a: Tor 19 Jul 2011 7:01 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.29 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 7:51 am Naslov sporočila: Solar tracker - moč motorčka, ki ga premore vezje |
|
|
Pozdravljeni.
To je moje prvo vprašanje /post na forumu, ne me nalajat, če vprašam kako neumno - po dolgem času sem spet zajadral v elektroniko.
Google mi je najdu tole shemo za spremljanje sonca:
http://tinypic.com/view.php?pic=29mvtid&s=7 (IC je LM1458)
nabavil sem breadboard, material ... in stvar deluje po pričakovanjih. Naučil sem se gedo, pcb, stvar imam že narisano, čaka me še izdelava TIV (btw, na tem forumu je kup uporabnik nasvetov) ...
Včeraj (vem, da malo pozno se mi je pa porajalo vprašanje, kako močan motor lahko priklopim sem gor.
A bi to vleklo 15W motor od brisalcev (tako piše na njem), glede na to, da se vrti zelo malo časa (samo toliko, da korigira, da sta oba LDR-ja enako osvetljena)?
Kaj pa če bi hotel bolj močan motor? Je mogoče v tem vezju zamenjat 'samo' tranzistorje in diode z močnejšimi?
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 8:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta vezje je sila enostaven za izgradnjo.... Kaj pa če bi uporabil H-bridge namesto vse te periferije s tranzistorjim in je to to? H-bridge kupiš takšen kot bi ga potreboval, odvisno od motorčka ki ga boš priklopil nanj....
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobe Član

|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 10:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Ampak, ali niso ti štirje tranzistorji in te štiri diode ravno H-bridge?
Zato sem mislil, da če zamenjam teh 8 komponent z bolj močnimi, da lahko poganjajo bolj močan motor ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ampak, ali niso ti štirje tranzistorji in te štiri diode ravno H-bridge?
|
Drži.
Citiram: |
Zato sem mislil, da če zamenjam teh 8 komponent z bolj močnimi, da lahko poganjajo bolj močan motor ... |
Drži. Če ne pretiravaš z močjo motorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vezje zdrži 1.5A toka po podatkih za tranzistorje BD139+Bd140. Vendar zdrži samo 2A kratkotrajne preobremenitve. Pri 15V napajanja in 1.5A bi to bilo le 22.5W. Praktično pa mogoče samo 15W.
To bi bil odgovor na vprašanje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Notri daj 4 darlingtone. Naprimer 2 para TIP141 in TIP146 .
Potem lahko s tem poganjaš kar želiš.
Za diode pa kaj v stilu BYV32 .
Sicer pa uporabi reduktor z večjim prenosnim razmerjem in lahko panel premikaš s precej majhnim motorčkom, a dlje časa za enak zasuk. Sonce ima znano največjo kotno hitrost po nebu (zasuk od vzhodne do zahodne lege / čas od sončnega vzhoda do zahoda), motorček mora biti sposoben panel vrteti hitreje, kot je potrebno.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobe Član

|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vse odgovore!
Zdaj moram pa še malo dopolniti vse skupaj
1. dodati 'manual mode'
Tukaj imam spet 2 vprašanji:
- kaj moram iskati na spletnih trgovinah za tako stikalo: http://tinypic.com/r/2h7hzcl/7? (SPDT ne najde dosti uporabnega ...)
- kako se reče tipki, ki je privzeto off, ko jo pritisneš pa ti spoji po 2 kontakta skupaj? V gedi tudi nisem našel simbola.
2. nagruntat še kako se bo zvečer vrnil na izhodišče (mikrostikalo na zahodni strani, ki vse skupaj obrne dokler ne pride do mikrostikala na vzhodni strani, ampak kaj pa če sploh ne pride do zahodnega mikrostikala, ker se je opoldne pooblačilo ...
ampak o tem potem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Pogledaš v Hte, IC, Tsp, Just... Vprašaš za klecno stikalo s šestimi priključki.
Tipko boš pa bolj težko dobil tako z dvema ločenima kontaktoma.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.84 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tak tacker je naredil Silvo že leta nazaj. Problem trackerjev z fotoupori se pokažejo čez čas, saj ne delajo več zanesljivo zaradi umazanije,dežja,snega.....
Položaj sonca se da zračunati, če veš GPS položaj kjer se nahajaš.
Če ima kdo dovolj znanja da naredi tak tracker, sem pripravljen nekaj plačati.
Priklop za gps anteno, tipka za spomin , procesor , 2x motor
LP Mare
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 1:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
sscott je napisal/a: |
Tak tacker je naredil Silvo že leta nazaj. Problem trackerjev z fotoupori se pokažejo čez čas, saj ne delajo več zanesljivo zaradi umazanije,dežja,snega..... |
Meni Silvov sistem deluje že kar nekaj časa brez težav...Je pa res da imam LDR upore kupljene prav takšne, ki so za postavitev zunaj direktno na razne vremenske vplive (LDR je zalit v brezbarven epoxy)
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, ena narejena zadeva: dvoosni pogon
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
SunTracker.zip |
Velikost datoteke: |
393.72 KB |
Downloadano: |
50 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.84 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
sscott je napisal/a: |
Tak tacker je naredil Silvo že leta nazaj. Problem trackerjev z fotoupori se pokažejo čez čas, saj ne delajo več zanesljivo zaradi umazanije,dežja,snega..... |
Meni Silvov sistem deluje že kar nekaj časa brez težav...Je pa res da imam LDR upore kupljene prav takšne, ki so za postavitev zunaj direktno na razne vremenske vplive (LDR je zalit v brezbarven epoxy) |
Kje si kupil upore?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobe Član

|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Evo, ena narejena zadeva: dvoosni pogon |
Mene klik na Download odnese na stran "www.elektronik.si pravila obnašanja na forumu"
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si jih prebral, ane?
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni