|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jaro22 Neznanec

Pridružen-a: Sre 21 Okt 2015 12:44 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 1:01 pm Naslov sporočila: Električna razdelilna omara |
|
|
Pozdravljeni, v električni razdelilni omari bi rad zamenjal navadne varovalke z avtomatskimi. Imam tri fazni tok, brez ozemljitve, se pravi samo L in N. Z trenutnimi toko krogi sem zadovoljen, niso preobremenjeni, torej bi bili isti vodi, samo novo ohišje in avtomatske varovalke. Tu bi imel nekaj vprašanj? Ali je Fid stikalo potrebno? Kako razdelim fazo na avtomatski varovalki, ki ima izhod za tri vodnike, ali je tudi tako kot pri N-0, ki ima sponke, tudi za fazo? Prosim za pomoč.Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
faznprifer Član

Pridružen-a: Ned 14 Okt 2012 9:36 Prispevkov: 175 Aktiv.: 1.14 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj imaš zagotovo ničenje, zato nimaš posebej ozemljitve in nimaš FID stikala. Zdaj če je fid stikalo potrebno ali ne je težko odgovoriti, super je če je, ker v končni fazi ta ščiti tebe, vendar pa za vgradnjo fid stikala potrebuješ dodatno ozemljilo oz. v primeru da je ničelni (PEN) vodnik dovolj velikega preseka lahko tudi njega razdvojiš v N in PE. (to delo prepusti nekomu usposobljenemu)
Kar se tiče zamenjave taljivih varovalk z avtomatskimi, preprosto zamenjaš podnožja taljivih z avtomatskimi. vezava je enaka, samo paziti moraš da za 3f razvode (3f motorje,3f vtičnice) uporabiš 3 polno avtomatsko varovalko.
Upam da sem razumljivo napisal
_________________ L.p. faznprifer |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1970 Aktiv.: 12.89 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot ti je povedal predhodnik. Za kakršnokoli predelavo na FID se raje obrni na nekega usposobljenega električarja, da ti naredi po predpisih in ti da še kako dokumentacijo in meritve.
Jaz sem predelal omarico sam, ker sem imel srečo, da v sami omarici ni bilo plombiranega števca in sem to lahko naredil v nekaj urah. Seveda je bilo priprav tudi za nekaj ur; od načrta, posnetka obstoječega stanja, nabava materiala...
Narejeno je moralo biti v enem šusu, saj je bila celotna hiša takrat pač brez štroma.
Torej imej tudi baterijo za osvetlitev delovnega mesta, ko boš delal
Tole je sicer stara tema iz Slo-techa, vendar so mi slike v mojem prispevku @Duhec izginile. Jih bom še tukaj objavil.
Opis: |
Po predelavi - končni izgled |
|
Velikost datoteke: |
56.2 KB |
Pogledana: |
83 krat |

|
Poti nazaj ni več - sračje gnezdo - samo taprave je treba zvezat |
|
80.64 KB |
36 krat |

|
|
77.41 KB |
55 krat |

|
Stanje za omarico pred predelavo - groza! |
|
104.94 KB |
25 krat |

|
|
86.57 KB |
23 krat |

|
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dejko123 Član

Pridružen-a: Tor 23 Feb 2010 17:50 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.91 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj niso problemi z FID-i če je pred njimi ničeno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2739 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 61.98 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zbiralka je sicer praktična a ima tudi slabe lastnosti - sploh trifazna. Naletel sem na vsaj dva primera, kjer je elektro omara dobeseno zgorala. V obeh primerih je šlo za novogradnjo. V razdelilec je bilo napeljanih nekaj cevi s kabli. Kabli so se ravno toliko segrevali, da se je ustvarjal kondenz. Le ta se je začel zbirati v plastičnem ohišju zbiralke, dokler ni začelo prebijati...
Nauk tega (vsaj zame) Če že vlečem cevi v razdelilec jih vedno OD SPODAJ. Če uporabljam zbiralke jih povezujem od zgoraj, tako da je odprtina obrnjena navzdol in se v njej ne more zadrževati vlaga.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je pameten nasvet, po pravici povedano nisem pomislil na to slabo lastnost.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.84 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm...
Jaz sem nedavno vezal elektriko v novi garaži in vprašal štromarja ravno glede tega, kje je dovod - mi je rekel, da spodaj. Sicer se mi zdi, da naj ne bi bilo pomembno, ampak - kako je s tem?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni definirano, ravno tako kot ni na kateri strani je faza v vticnici ali kako je pravilno obrnjeno stikalo, ko je vkljuceno/izkljuceno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.84 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, super. Z obzirom, da imam zdaj zvezano na hitro, začasno, bom potem dal zbiralke zgoraj - "zihr je zihr"...
(ali pa če bi v plastiko zbiralke zvrtal nekaj luknjic, da voda steče ven... )
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1970 Aktiv.: 12.89 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odkrito povedano se niti nisem spomnil, ker sem imel dovolj kabla sem avtomatsko naredil dodatne povezave. Pa še na suhem je ta omarica, sredi hiše na hodniku. Sem pa za skupno nulo (zadaj za omarico) uporabil medeninasto zbiralko.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.90 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2015 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na zbiralkah običajno poči zaradi slabe vgradnje. Zbiralka je v meterskem kosu in jo je treba odrezati na mero, ki jo potrebujemo. Tukaj se velikokrat naredi napaka, saj se odrezano mesto zbiralke ne očisti ostankov bakra in prav ta kasneje dela težave.
Videl sem že precej mokrih in zelenih (od volka) gradbenih elektro omaric in še nikjer ni zaradi tega počilo.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 61.98 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Okt 22, 2015 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Na zbiralkah običajno poči zaradi slabe vgradnje. Zbiralka je v meterskem kosu in jo je treba odrezati na mero, ki jo potrebujemo. Tukaj se velikokrat naredi napaka, saj se odrezano mesto zbiralke ne očisti ostankov bakra in prav ta kasneje dela težave.
Videl sem že precej mokrih in zelenih (od volka) gradbenih elektro omaric in še nikjer ni zaradi tega počilo. |
Se strinjam. Za nekatere letvice se dobijo tudi zaščitni čepi za vsako stan. Če letev zamašiš nastane še večji problem. Sam sem običajno letev odrezal na dolžino potem sem izvlekel posamezne zbiralke ter jih s škarjami za pločevino odrezal tik za zadnim - prvim priključkom.
protoncek je napisal/a: |
Hm...
Jaz sem nedavno vezal elektriko v novi garaži in vprašal štromarja ravno glede tega, kje je dovod - mi je rekel, da spodaj. Sicer se mi zdi, da naj ne bi bilo pomembno, ampak - kako je s tem? |
Mislim, da nekega posebnega predpisa za to ni. V navodilih nekaterih varovalk in FID stikal piše da se lahko dovod pripelje od zgoraj ali od spodaj. FID stikala dobiš v izvedbi z ničenim priklopom z leve ali desne strani. Izbereš takega, ki ti najbolj ustreza zaradi lažjega ožičenja.
Res da starejše varovalke omogočale povezovanje z viličnimi zbiralkami le s spodnje stani. Novejše to omogočajo z obeh strani.
Starejša avtomatska varovalka
Varovaka, ki omogoča povezovanje z viličastimi zbiralkami z obeh strani:
Fotografije ki sem jih slučajno imel na telefonu:
Novejša omara(nemška izdelava). Tudi Nemci niso uporabili povezovalnih zbiralk. Razlog je verjetno v tem, da tukaj gre za več tokokrogov. Varovalke so se lažje spravile v skupine z klasičnim povezovanjem. Sicer so povezane zgoraj.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4221 Aktiv.: 17.84 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Čet Okt 22, 2015 10:16 am Naslov sporočila: |
|
|
sem ravno v fazi prevezave male aluminijaste omarice v hladilnici v ''vtično gnezdo'' in napeljavi 3f elektrike skozi zid v mojo delavnico ...( bom poskusil slikat )
mimogrede dodal sem še prenapetosto zaščito za vsako fazo
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
faznprifer Član

Pridružen-a: Ned 14 Okt 2012 9:36 Prispevkov: 175 Aktiv.: 1.14 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Čet Okt 22, 2015 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem slišal od starejšega električarja, da je nova omarica brez vidnega razloga zagorela, njega je nato seveda zanimal vzrok in odkril je ravno ta problem z 3 polno zbiralko.
Tudi sam kadar delam se ji običajno izogibam in za mostičke uporabim žico, ker se mi zdi bol zanesljivo in je v končni fazi tudi ceneje, sploh če imaš več varovalk, za katere bi moral kupiti metersko zbiralko in jo konc koncev še ne porabiš. 1 polna je še relativno ugodna, pri 3 polni pa bi že 2x premislil.
_________________ L.p. faznprifer |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 484 dni