|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kramko 69 Član

Pridružen-a: Sob 20 Mar 2010 20:39 Prispevkov: 200 Aktiv.: 1.07 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 11:35 am Naslov sporočila: Vrtna kosilnica |
|
|
Namen imam kupiti vrtno kosilnico.Približno 2000 m2.Katero mi priporočate?Imam tudi malo hriba.Do zdaj sem kosil večinoma z (laksarco) a sem se kar namučil zato sem se odločil da kupim vrtno samohodno.Če ima kdo kakšne izkušnje bi prosil za nasvet.Za nasvete se vam v naprej zahvaljujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70624.70
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
linel Član

Pridružen-a: Čet 06 Mar 2008 21:14 Prispevkov: 178 Aktiv.: 0.84 Kraj: prekmurje
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 1:00 pm Naslov sporočila: Vrtna kosilnica |
|
|
Jaz imam AL-KO Silver 520 BR Premium. Zaradi velikih zadnjih koles je lahko vodljiva, tudi večja trava ji ne povzroča težav. ima pa briggs&stratton motor 190ccm 2,4kW, širina košnje 51cm.
kosilnica vredna svojega denarja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ivan16 Član

Pridružen-a: Ned 07 Dec 2008 0:36 Prispevkov: 215 Aktiv.: 1.07 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 1:09 pm Naslov sporočila: Kosilnica |
|
|
Kot je napisal predhodnik je pomembno, da je dober trpežen pogon in ohišje iz materiala, ki ne tako hitro prerjavi. Za to tudi poskrbiš, da spodnji del sproti čistiš, da se ti ne nabira in trohni gor trava. Motorji so koliko imam izkušnje, kar trpežni, če ne kosiš glih vsak dan. Pogon mi je pa odpovedal, tudi zato, ker so otroci in tudi jaz včasih kosili s pogonom in vlekli kosilnico nazaj, kar glih ni najbolj pametno.
Jaz sem že menjal pogon, kar je drago. Imel sem pa Stigo iz Mer... Zdaj sem pa nabavil V Hof.. zadevo, ki ima malo močnejši motor in mislim, da tudi spodobnejši pogon.
Če pa imaš 2000m površine boš moral kupit nekoliko večjo (tudi širšo) in močnejšo mašinco.
Pa prijetno košnjo. _________________ Ni ga čez zdravo pamet. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potreben čas košnje v urah = 2000m2 / ((hitrost pogona v [m/s]) * (širina košnje v [m]) * 3600) _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.90 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Videl sem da ima tudi štirikolesni pogon.Ne vem kako se obnese? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.45 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glej, da bo imela zadnji pogon, ne sprednji ter možnost stranskega izmeta. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1235 Aktiv.: 5.66 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
damo je napisal/a: |
Glej, da bo imela zadnji pogon, ne sprednji ter možnost stranskega izmeta. |
Imam staro kosilnico, katera ima pogon na prva kolesa in mi dosedaj dobro služi.
Nimam pripomb na prvi pogon. Kakšna je prednost pogona na zadnja kolesa?
Hvala za odgovor. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.45 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz imam na prvi pogon. Za doma je ok, ker je čista ravnina, na vikendu pa imam malo brega, pa pogon včasih zdrsuje. Če maš zadnji pogon (moj oče ma tako kosilnico), samo malce dol pritisneš, pa zagrabi. Ko bom spet kupoval, bo zadnji pogon.
Pri avtu je pa obratno, nikdar več zadnjepogonca, ker to je šajtrga, ne avto. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Definiraj besedno zvezo malo hriba, namreč 4t kosilnice niso namenjene pretiranemu nagibu, sploh pa ne bočnemu. Sicer je pa res, da poznam ljudi, ki z njimi počnejo vse živo pa še kar delajo, ampak vseeno.
S kakšno nitkarico pa si sedaj kosil, električno, bencinsko?
Kosimo 3000m^2 in si niti slučajno ne predstavljam, da bi na 14 dni drgnil tisto kosolnico naokoli n ur. O cenah kosilnic za visoko trafo pa raje nebi. Edino glavnikarice so poceni, samo tisto je muka pri neravninah, pa še grdo je potem pokošeno.
Poleg tega je spet odvino, ali imaš kakšna drevesa, škarpe...
Kosimo z dvema bencinskima bočnima kosama in kar gre. Seveda se ponavadi kosi meter in več visoko travo. Če gre trava za živino z noži če ne pa pač z nitko.
Tudi z bočno kosilnico ni muka kositi, le električna ne sme biti, kot drugo pa moraš takoj po nakupu avtomatsko glavo zamenjati s tako, kjer vpneš notri konce 3 ali 4mm nitke. Pri tem tipu glave je nitka vzdržljivejša, se ne reže, ampak le obrablja in posledično ni večjih ostankov nitke v travi, poleg tega pa lahko z glavo brez težav drsiš po tleh. Je pa res, da mora biti kosa vsaj 2KM. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kramko 69 Član

Pridružen-a: Sob 20 Mar 2010 20:39 Prispevkov: 200 Aktiv.: 1.07 Kraj: Laško
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz imam v glavnem hrib in kosim z vrtno kosilnico tako, da jo vlečem za seboj. Sem pa opazil, da je pokošeno dosti slabše, kadar gre kosilnica nazaj kot če gre naprej. Ne znam si predstavljati zakaj, ker se kosa vedno vrti v isto smer, pa če kosilnico potiskaš pred seboj ali vlečeš za sabo.
Kakorkoli - problem je bil rešen tako, da se je ročaj prestavil na drugo stran. Sedaj dobro pokosi, če jo vlečem za seboj in slabo, če jo potiskam. _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Sob Apr 20, 2013 8:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Sem pa opazil, da je pokošeno dosti slabše, kadar gre kosilnica nazaj kot če gre naprej. Ne znam si predstavljati zakaj, ker se kosa vedno vrti v isto smer, pa če kosilnico potiskaš pred seboj ali vlečeš za sabo. |
Kaj pa če... je ohišje kosilnice v kombinaciji z nožem narejeno tako kot ventilator, da spredaj vleče noter, zadaj (ali tudi bočno) pa piha ven?
Kar se pa pogona (prednji/zadnji) tiče: sem za zadnji.
Prednjega sicer zagovarjajo tisti z absolutno ravnino, ker jo je morda malce lažje manipulirat.
Če pa imaš vmes tudi hribčke oz. jo je treba še malce potiskat, se je veliko lažje hkrati še malce upret nanjo kot pa pazit, da jo potiskaš natančno vzporedno s terenom. Če pa ob tem še malce zdrsuje je pa prednji bolj kot ne katastrofa...
Posebni primeri pa so kot že ime pove, posebni (kot recimo zgornji). Čeprav tudi sam včasih vlečem kosilnico za sabo, imam vedno neprijeten občutek-kaj pa če mi spodrsne in gre noga pod nož... Pri novih to ni več tako izrazito, kakšna 2T gorenje/tomos pa se ne ustavi zlepa... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Sob Apr 20, 2013 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
jaz imam v glavnem hrib in kosim z vrtno kosilnico tako, da jo vlečem za seboj. Sem pa opazil, da je pokošeno dosti slabše, kadar gre kosilnica nazaj kot če gre naprej. Ne znam si predstavljati zakaj, ker se kosa vedno vrti v isto smer, pa če kosilnico potiskaš pred seboj ali vlečeš za sabo.
Kakorkoli - problem je bil rešen tako, da se je ročaj prestavil na drugo stran. Sedaj dobro pokosi, če jo vlečem za seboj in slabo, če jo potiskam. |
Uf, vlečenje kosilnice je lahko tudi nevarno. Poznam gospo, ki je kosila zelenico okrog hiše (sama ravnina, vmes pa nekaj drevesc in grmovnic).
Pri vlečenju kosilnice nazaj je klecnila, se refleksno oprijela ročaja kosilnice, a vseeno padla in zvlekla kosilnico nase. Še vedno ima vse prste na nogah in cele podplate, povsem scefrane lahke športne čevlje in njihove na koščke zrezane podplate ima pa shranjene za spomin (in opomin, da se je treba pred košnjo kakovostno obuti). _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.81 Kraj: Nova Gorica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni