|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jozek82 Neznanec

Pridružen-a: Tor 31 Mar 2015 8:27 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 8:32 am Naslov sporočila: TOMOS ELEKTRIKA |
|
|
Pozdravljeni, imam eno težavo predvsem z lučmi na mojem tomosu avtomatiku, žarnico zamenjam mi sveti cca 5-10 minut ko se vozim, ko se dlje časa vozim pa žarnica crkne, to se mi je zdaj zgodilo z tremi žarnicami v dveh dneh.
Najprej se zgodi to da žarnica malo bolj zasveti, potem še nekaj časa normalno sveti potem pa crkne, isto se zgodi z dolgimi lučmi na isti način crknejo.
Ima kdo kako idejo kaj bi bilo alhko narobe?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Napetost enega in drugega?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozek82 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Peter123 je napisal/a: |
Napetost enega in drugega? |
izmerjena z voltmetrom se giblje tam maksimalno do 11V tako enega kot drugega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm tale trditev mi da misliti.
Si meril AC ali DC in če si slučajno AC ali si imel true RMS?
Poleg je še vprašanje obratov motorja med merjenjem.
Skratka namontiraj regler!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro bi bilo vedeti kateri letnik je moped? Starejši so imeli 6V elektriko in brez reglerja, tako da je lahko tudi pod polnimi obrati dosegel 10+V, kar je rado kurilo žarnice. Seveda so bile žarnice za 6V napetost.
Če je novejši moped, ki ima 12V elektriko in regler, bi moral imeti približno konstantno napetost ne glede na obrate. Če imaš to, pomeri napetost, ter dviguj in spuščaj obrate in poročaj kaj se dogaja.
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozek82 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
dkone je napisal/a: |
Dobro bi bilo vedeti kateri letnik je moped? Starejši so imeli 6V elektriko in brez reglerja, tako da je lahko tudi pod polnimi obrati dosegel 10+V, kar je rado kurilo žarnice. Seveda so bile žarnice za 6V napetost.
Če je novejši moped, ki ima 12V elektriko in regler, bi moral imeti približno konstantno napetost ne glede na obrate. Če imaš to, pomeri napetost, ter dviguj in spuščaj obrate in poročaj kaj se dogaja. |
mOPED JE LETNIK 98 Tomos targa 35 ima 12V napetost vse žarnice so 12v. koliko sem meril s kolegom napetost in je skakala tam od 9V prostem teku do 11V skoraj pri polnih obratih.
Bom pa še danes zvečer enkrat probal kako in kaj, napetost pa merim na iztoku žarnice.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozek82 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peter123 je napisal/a: |
Hmmm tale trditev mi da misliti.
Si meril AC ali DC in če si slučajno AC ali si imel true RMS?
Poleg je še vprašanje obratov motorja med merjenjem.
Skratka namontiraj regler! |
kolega je meril, tako da ti ne vem povedati kaj je meril, je pa moped kot sem napisal Tomos Targa 35 letnik 98.
Na avtoservisu mi je rekel da bi naj bil mogoče celo crknjen regler, zdaj moram še samo najti kje se to nahaja da ga odmontiram pa pogledam ali drži.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odstrani levo plastiko nad motorjem in ga boš videl.
Še lepše bi se napetost dala videti z osciloskopom, ker vsaj voltmeter tudi ne pokaže vsega. Meristi pa je treba seveda pod visokimi vrtljaji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozek82 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Odstrani levo plastiko nad motorjem in ga boš videl.
Še lepše bi se napetost dala videti z osciloskopom, ker vsaj voltmeter tudi ne pokaže vsega. Meristi pa je treba seveda pod visokimi vrtljaji. |
žal nimam osciloskopa da bi lahko meril z njim. bom pa danes odstranil levo plastiko nad motorjem da ga poiščem in potem vidim koliko je potrebno demontirati da pridem do njega upam da ne veliko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvsem preveri kontakte na temu regulatorju, da trdno stojijo na sponkah.
Če na regulatorju izgubi stik napetost poskoči in adijo žarnica
Pa za hec poglej na žarnico, da ti ni trgovec "uturil" 6V, ki je po obliki enaka.
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozek82 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2015 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
danes zvečer odstranil plastiko, pogledal regulator in izgleda normalno, je sicer dejstvo da ne vem kako bi moral zgledati pokvarjen in kako dober regulator, tudi sponke zgledajo ok.
Glede žarnice sem preveril, in ja so brez skrbi 12V na to sem res bil zdaj pozoren, pa danes sem še preveril vse ostale žarnice in so vse BP, vse razen kratke glavne luči in dolge glavne luči.
Vse ostale svetijo normalno.
jutri bom verjetno šel do trgovca da mi preveri ali ima regulator in bom ga poskušal zamenjati, da vidim če bi to rešilo zadevo, preden menjujem žarnice, ker tako ali tako vem da mi jih bo po petih minutah skurilo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
salvador Član

Pridružen-a: Pon 04 Okt 2004 18:51 Prispevkov: 87 Aktiv.: 0.37 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2015 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče ti bo koristilo... elektro shema mopeda...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
207.85 KB |
Pogledana: |
119 krat |

|
_________________ "Ni pomembno , da se mi danes nič ne da, važno je, da se mi nič ne vzame!!!!!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozek82 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2015 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
salvador je napisal/a: |
Mogoče ti bo koristilo... elektro shema mopeda... |
Ja shemo to sem videl ampak zanimivo je to, da mi je cudno to da bela zica ki je v blizini luci sploh nima toka, tok imajo rjav ki je tako ali tako masa, potem modra ki je za dolge luci in siva zica, katera zgleda da je za kratke luci. Tako modra kot siva prideta do luci dve zicki, bela pa pride samo ena.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozek82 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Maj 05, 2015 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
NO MENJAL SEM REGULATOR ELEKTRIČNEGA TOKA IN ZADEVA DELUJE bp hvala za vse nasvete.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni