|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.31 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2015 6:24 pm Naslov sporočila: Malo zlobno pa vendar ne toliko... |
|
|
Berem in berem, pa mi kot "nemotoristu" nekaj ni jasno. Mi lahko vidva razložita kje in kdaj motoristi niste opazni in bi kot taki vi potrebovali 5kg macole in ostale pripomočke?
(tema se seveda lahko razdeli, ker pričakujem debato, ki bo mimo naslova teme, kjer je govora o dodatnih lučeh)
Moj nasvet: montirajo se rdeče - modre utripajoče luči + 100dB sirena, boste opaženi takoj in povsod. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.84 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2015 7:00 pm Naslov sporočila: Re: Malo zlobno pa vendar ne toliko... |
|
|
Bizgec65 je napisal/a: |
Mi lahko vidva razložita kje in kdaj motoristi niste opazni in bi kot taki vi potrebovali 5kg macole in ostale pripomočke? |
Lepo, da sodiš po sebi. In lepo, da si v prometu tak, da vidiš ostale soudeležence. Žal je resnica kruto drugačna. Obstajajo ljudje, ki ne samo da ne vidijo motorista, ampak celo ne vidijo kamiona... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4221 Aktiv.: 17.84 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2015 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz ga velikokrat ne vidim !
so vjugasti oseki skozi gozd recimo hotedršica , planina , bločice , kjer se ovinki hitro izmenjujejo !
vozniki se normalno izmikamo luknjam na cesti in dejansko sploh ne gledam nazaj
ampak gledam kako bom obvozil luknjo , seveda pred seboj nimam avta da bi se mu moral umikati pa še največkrat imam še zastrt ogledalo.
tako da če me prehiteva od zadaj ...... _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2015 8:23 pm Naslov sporočila: Re: Malo zlobno pa vendar ne toliko... |
|
|
Mi lahko vidva razložita kje in kdaj motoristi niste opazni in bi kot taki vi potrebovali 5kg macole in ostale pripomočke? |
Daleč od tega, da bi se hvalil kakšen voznik sem. Odgovori na zgornje, da vidim, kje ga hudiča jaz in prenekateri drugi lomimo, da vas ne opazimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.93 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2015 8:43 pm Naslov sporočila: Re: Malo zlobno pa vendar ne toliko... |
|
|
19.9.2005, ura 17,20, cesta iz Valete(Izola) proti Strunjanu, prvo križišče, ko prideš na strunjansko ravnico. Kombi, C25 pripelje iz leve stranske ceste in se ustavi z nosom na cestišču. Jaz prihajam po glavni cesti iz Valete proti Strunjanu.(Yamaha DragStar 1100) glede na to, da je bil kombi že delno na cesti sem se postavil bolj proti sredini cestišča. Voznik je sigurno pogledal levo desno, ker je tam stal nekaj sekund. Ko sem bil samo 10m do njega je potegnil ven, zavil proti Izoli in zaprl celo cestišče. Zadel sem ga za zadnjim levim kolesom in ga obrnil za 270°, sam sem zletel naprej na cestišče. Če bi ga zadel bolj v sredino bi se s telesom zalepil na bok kombija.
Rezultat:
5 dni bolnice, ploščica in 12 vijakov v desnem zapestju, zlomljen mezinček na levi nogi. Podpludbe po celem telesu razen glavi.
Kako, da me ni videl niti sam ne ve.
Moja hitrost, je bila med 80 in 90km/h. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2015 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bizgec, daj ne obnašaj se, kot da vsi vse vidijo. Če bi bilo to res, ne bi bilo nesreč. Sem ti že rekel, da ne sodi po sebi. če si tak, da vse vidiš, si pač eden izmed teh - hvala bogu. Ne privoščim ti, da se ti zareče in zbiješ motorista, kolesarja ali pešca.
Zgodb, kot jo je opisal hudamravljica je veliko. Ja, velikokrat je zraven prevelika hitrost. Ampak velikokrat pa NI, ampak je zraven izključno NEgledanje drugega. Pa naj bo to zaradi telefoniranja, brskanja po radiu, pogovora s sovoznikom ali zgolj zaradi šlamparije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2015 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, saj sem rekel, da nisem vzoren voznik. Kot si ti imel slaboizkušnjo se tudi navadnim smrtnikom na štirih kolesih dogaja isto. Cesta od Valete proti Strunjanu, se oproščam, ne vem koliko je omejitev?
Ne želim nikomur ne vijakov ne zlomov in ničesar podobnega.
Vem le to, da ko vozim v koloni, kjerkoli, po voznem pasu, po prehitevalnem pasu (AC), še nisem nikjer prebral (nekateri so tukaj res načitani z zakoni), da bi me lahko motorist prehiteval: med menoj in odbojno ograjo (jaz v tem primeru na prehitevalnem pasu prehitevam z nevem cca 140km/h), med vozili (jaz v tem primeru na voznem pasu), pred cestninami, pred mejnim prehodom, za 5mm mimo mojega "retrovizorja", po možnosti mi v hipu, ko je nekje ob zadnjem mojem kolesu nabije gas.....(saj ne da bi se ustrašil in nenamerno zapeljal vanj ), ko se mi nabije na zadnji odbijač in vozi spet nekje na 10 cm.....dobro, da imam močne meglenke, no v teh primerih me zanima kaj pravi zakon o CPP, mogoče to, da za motoriste obstajajo drugi predpisi, ne vem, morda sem pozabil.
Podobno, kot jamrajo kolesarji, da so neopaženi. Samo čakam kdaj bom ko v LJ pridem iz tunela na zmajski (taščin) most, kjer kolesarji prečkajo cesto, kot da bi osvobodili LJ leta gospodovega, in so se celo pripravljeni kregati s tabo. Slišati bo grdo, ampak imam se na sumu, da bom enkrat "nenamerno" kakšnega na havbi peljal do "komenskega ulice". Ni samo poanta BITI OPAŽEN, je tudi nekaj na tem OPAŽATI okolico in kot vedno prilagoditi vožnjo razmeram na cesti. Še vedno sem spustil vsakega motorista predse, če je le pripeljal kot normalen človek, sem se umaknil tudi v koloni na skrajno desno, pa so lahko peljali mimo mene, četudi je bila polna črta, saj prostora je marsikje veliko. Ampak delujem po sistemu "daj - dam" Ne moremo pa prirejati CPP kot komu paše, ali pač? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2015 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, zdaj si pobral vse najslabše dogodke, zdaj pa poberi še vse kontra...
Zate so torej vsi kolesarji in motoristi norci, pametni pa samo tisti v avtih. OK vzeto na znanje.
Pa saj nima smisla... Over&out. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.02 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2015 9:57 am Naslov sporočila: |
|
|
.. od Valete proti Strunjanu... ne vem koliko je omejitev? |
Tam je bila pred križiščem vedno 60, zdaj ko je krožišče pa 50 ... še dobro, da nisi zletel v ona debla dreves takoj za križiščem na desni ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.45 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2015 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Protonček vsaka čast izjemam, ki med motoristi in kolesarji seveda so. Praviloma pa je vsaj po mojih izkušnjah običajno približno tako, kot je opisal Bizgec65.
Ne bom opisoval situacij in dogodkov, ki sem jim bil tudi sam priča, ker verjetno nima nekega smisla. Je pa tudi moje mnenje tako, da je na cesti bistveno višji procent neotesanih kolesarjev in motoristov, ki krepko izkoriščajo ZVCP termin "šibkejšega udeleženca", kot pa agresivnih voznikov štirikolenikov.
In ja ... tudi za lase privlečene teorije lahko poslušaš ko enkrat pride do nesreče. Nihče pa resno ne pomisli na to, da je po toči (nesreči) običajno prepozno zvoniti. Poslušal sem tudi pogovore z invalidi (motoristi) in njihove izjave ... če bi imeli še eno priložnost ... . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2015 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Se čisto strinjam, da veliko njih krši predpise. Predvsem kolesarji v LJ recimo - za njih semafor ne obstaja... Niso pa vsi taki, tudi jih ni tako malo, da bi jim lahko rekel "izjeme". In metanje vseh v isti koš ni ravno fer.
Sta pa kršitev in "kršitev" dve popolnoma drugačni besedi. Nekdo lahko divja 130 po Tržaški in s tem ogroža vse daleč naokoli, drug pa recimo pred semaforjem počasi mimo avtov pripelje do križišča. Ja, ni po predpisih, ampak ko vsi avti stojijo, takrat nikogar ne ogroža, niti ovira, ker motor spelje hitreje kot avto.
Sploh se je pa debata začela na temo, da nekateri vozniki ne vidijo dogajanja okoli sebe, kar je Bizgec65 demantiral. Kruta realnost je žal taka, da cca. polovica voznikov NE GLEDA okoli sebe in ne vidi drugega kot samo sebe. Če kolesar ali motorist v takem primeru vozi po predpisih ali ne, v tem trenutku to niti nima veze. Edino posledice so lahko lažje/težje zaradi tega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.33 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2015 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, ker opažam na cesti, sem mnenja, da je objestnost prisotna v vseh prevoznh sredstvih. Tisti, ki se ti z avtom na AC prilima na pol metra za ritjo, se verjetno z motorjem (če ga ima) ne bo vozil nič bolje. Nikakor se vozniki ne razlikujejo glede na prevozno sredstvo, ki ga vozijo, ampak zgolj glede na to, kaj majo v glavi. Sam vozim avto, motor, kolo, letalo in je moj način vožnje in obnašanje vedno podobno, ne glede na to, kaj vozim... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.45 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2015 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Protonček ni fer, se strinjam. Ampak omenjenim kolesarjem prištej še voznike "koles s pomožnim motorjem", uporabo kolesarskih stez kjer so na voljo, ..., pa boš videl dejansko stanje.
protoncek je napisal/a: |
... drug pa recimo pred semaforjem počasi mimo avtov pripelje do križišča. Ja, ni po predpisih, ampak ko vsi avti stojijo, takrat nikogar ne ogroža, niti ovira, ker motor spelje hitreje kot avto. |
Če mu ob speljevanju motor ne crkne . Moja izkušnja z motoristom pred 14 dnevi.
protoncek je napisal/a: |
... nekateri vozniki ne vidijo dogajanja okoli sebe ... |
Seveda ne. Vsaj ne tistega, česar niti v sanjah ne pričakuješ. Razloži mi, kako lahko zapreš pot za teboj vozečemu motoristu ob zavijanju desno na cesti, kjer je samo vozni pas brez kolesarskih stez in podobnega? Lahko, ker se je odločil za prehitevanje po desni. In vožnja po predpisih v tem primeru ima vezo, ker ob upoštevanju le-teh do opisane situacije niti ne bi prišlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjay Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07 Prispevkov: 537 Aktiv.: 2.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2015 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Danes je promet zelo zgoščen. Veliko je kolesarjev in peščev.
Kolesarji v strahu pred avtomobili uporabljajo pločnike. To se dogaja v Portorožu že kar nekaj let. Tako se s kolesi vozijo med mizami na pločniku. Verjanem, da je za majhne otroke na cesti problem, vendar, da se kolesarji v popolni opremi za na offroad vozi po pločniku je malo bolj nerazumljivo. Oblast pa nič.
Kjer so pa urejene kolesarske steze, se pa nekateri vozijo tudi po levi v nasprotno smer. Sam sem tudi kolesar, vendar se vozim po predpisih. Zato je potrebno, da vsi v prometu upoštevamo predpise, saj so zato, da smo bolj varni.
LP
Matjaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2015 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Oh, Frenki...nima smisla. Enako kot Bizgec vidiš samo slabe stvari. Podal si primer zavijanja desno...le zakaj nisi podal primera, ko avto tik pred motoristom (ki pelje nasproti) zavije levo? Bil sem 100m za tistim avtom, ki je to naredil. In da ne bo spet nabijanja o hitrosti: voznik za motorjem je jasno povedal, da je motorist vozil okoli 70 (omejitev je bila pa 90). Sreči se je končalo samo z razbitim motorjem. Voznik pa je rekel da sploh ni razmišljal, samo zavil je. Je tam doma in pozna cesto  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 485 dni