|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14667 Aktiv.: 61.98 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Maj 20, 2015 12:30 pm Naslov sporočila: Nitka za kosilnico |
|
|
Izbira v trgovinah je velika. Kaj priporočate? Motorna kosa KAWASAKI TJ 35
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.02
|
Objavljeno: Sre Maj 20, 2015 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam na malo manjšem kavasakiju (tvoj je dvoročen) eno tako nitko, ki je malce nazobčana, kot bi na npr vsakih 5mm imela manjši zobec na dveh straneh nitke. Debela cca 3mm ali malo več. Jo bom v kratkem moral kupit, ker sem zadnji konec navil v glavo. Lahko pohvalim, dobro reže travo, tudi tanšje vejice praviloma dobro, pa trpežna je, se jo ne porabi prav hitro.
Kupim pri našem lokalnem trgovcu s tako robo.
Slike trenutno nimam, jo pa po želji naredim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.79 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Maj 20, 2015 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se je najbolje obnesla tista s kvadratnim preskom in je nekoliko debelejša. Sem imel tudi tako, ki je imela zvezdico za presek. Nikoli več tako hitro se mi je polomila, da je bila samo potrata denarja. Od te je vseno dosti boljša navadna z okroglim presekom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.45 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sre Maj 20, 2015 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se dobro obnese Oregon FlexiBlade. Dobiš pa različne debeline.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
43.94 KB |
Pogledana: |
18 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 20, 2015 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preiskusil sem veliko različnik nitk višjega cenovnega razreda. In ugotovil, da se nekatere zelo hitro trgajo. Celo to, da se mi je nova nitka (skoraj ne glede na proizvajalca strgala hitreje, kot nitka, ki je bila nekaj časa "skladiščena". V glavnem nič več mi ni bilo jasno.
Nekoč sem na račun slabih nitk pojamral dobremu prijatelju. Mi je takoj razložil v čem je težava. Vsa plastika je nekoliko porozna. Takoj, oz. kmalu ko pride iz ekstruderja tudi popolnoma suha in s tem zelo krhka. Predlagal mi je, naj kolut nitke namočim za nekaj dni v vodo, preden jo navijem v glavo. Sicer mu nisem najbolj verjel, sem pa vseeno upošteval njegov nasvet. In glej ga zlomka. Nitka, ki se je prej strgala ko je smo "videla" bolj čvrsto steblo kake rstline v travi, bog ne daj kakšno šibo, je sedaj čudežno kar trajala.
Ugotovil sem tudi to, da so nitke, ki sem jih kupil na zalogo in shranil trajale dlje, ker sem jih shranil v precej vlažnem prostoru. Dalj časa je čakala tam, bolje se je obnesla. Ampak niti približno tako dobro, kot če je bila pred uporabo namočena nekaj dni. Sedaj nitke, ki jih kupim vedno večjo količino, po nakupu enostavno vržem v plastični Jupolov "hobok" , zalijem z vodo ter zaprem s pokrovom. Na koso jih navijem naravnost iz vode.
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.45 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Maj 21, 2015 6:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Nitka mora biti ne glede na vrsto v vsakem primeru namočena. Izsušena se bo lomila ne glede na ceno/obliko/tip/proizvajalca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.79 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Čet Maj 21, 2015 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali bi se zelo deformirala, če bi jo dal kar v zelo toplo vodo, ki se potem sama od sebe ohladi? Ali mora za to biti samo hladna voda?
Moram reči, da tega pa tudi jaz nisem vedel, da se more namakat v vodi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rafaellsi Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 18:54 Prispevkov: 479 Aktiv.: 2.86 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Čet Maj 21, 2015 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z dviganjem temperature se prinicanje vlage v poliamid pospeši. Se pravi hiteje prideš do željene stopnje vlage v materialu. S količino vlage se material spreminja tudi dimenzijsko, vendar za nitko to niti ni pomembno.
Načeloma nitke ni potrebno namakati, se pa žilavost material bistveno poveča če material vsebuje primerno količino vlage (2-3%). Zahtevnejše izdelke iz PA je potrebno kondicionirati (potopek navlaževanja) zato bi od proizvajalcev (vsaj tistih ki se hvalijo s kvaliteto) pričakoval da pred pakiranjem izvedejo kondicioniranje.......
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.31 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Čet Maj 21, 2015 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi če jo v vinski kleti hraniš je OK.
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Čet Maj 21, 2015 7:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
rafaellsi je napisal/a: |
Načeloma nitke ni potrebno namakati, se pa žilavost material bistveno poveča če material vsebuje primerno količino vlage (2-3%). |
Tega si pa ne znam v celoti razložit.
Moje izkušnje govorijo v prid uporabi navlažene nitke. Kondicioniranje v proizvodnem procesu doprinese kvaliteti, če imaš "srečo" in dobiš svežo nitko. V večini primerov pa temu žal ni tako. Pot od proizvodnje do končnega uporabnika zna biti precej dolga.
Zelo podobna zgodba je s plastičnimi vezicami za povezovanje kabelskih snopov. Postavi jih nekaj na kak topel radiator ali prisojno okensko polico za kak teden, potem pa poskusi uporabit. Rezultat bo zanimiv.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rafaellsi Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 18:54 Prispevkov: 479 Aktiv.: 2.86 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Čet Maj 21, 2015 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
rafaellsi je napisal/a: |
Načeloma nitke ni potrebno namakati, se pa žilavost material bistveno poveča če material vsebuje primerno količino vlage (2-3%). |
Tega si pa ne znam v celoti razložit.
|
V zgornji povedi je odveč zapis v oklepaju. Pred objavo posta sem nekaj popravljal, pa izgleda nisem vsega izbrisal.
2-3% vlage naj bi poliamid(nylon, PA ....) vseboval pri normalnih pogojih skladiščenja (22C/RH60%). Pri teh pogojih bi morala biti tudi nitka normalno uporabna. Pri shranjevanju na radijatorju pa so pogoji verjetno precej drugačni ......
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1903 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Čet Maj 21, 2015 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
Nitka mora biti ne glede na vrsto v vsakem primeru namočena. Izsušena se bo lomila ne glede na ceno/obliko/tip/proizvajalca. |
Popoldne sem to razlagal prijatelju, ki je obkosil še in še cest in poti z "nahrbtno".
Še on ni vedel tega.
Vsekakor hvala za koristno informacijo
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.73 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Čet Maj 21, 2015 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
ravno danes testiral oregon jetfit glavo in nitko techni blade (fi7mm) in lahko rečem da je zadeva BRUTALNA ....mogoče celo malce preveč za 39ccm nahrbtno(malce frizirano)
Zmrzne pa na celi črti v gosti mladi travi, če bi imel tanjšo nitko bi verjetno šlo ok, vendar sem nalašč vzel tadebelo ker imam za pokosit par parcel ob zidu kjer je ogromno enoletne podrasti.
_________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.59 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Pet Maj 22, 2015 8:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz nisem slišal za namakanje nitke
Ampak vem da sem pred leti uporabljal ceneno rumeno nitk, ki se ni trgala. Po daljši uporabi se je potem utrgala pri glavi. In potem ugasni motor odpri glavo.... Najbolj mi je pa zoprna Stihlova ker se cepi po dolžini. Trenutno je še od lani gor no name nitka pa je pokosila že kak hektar je pa na Kavasakiju 43, ta ima na glavi nekaj nižje obrate pa zato lažje kosi visoko podrast. Za tisto hitro britje trave pa Stihl 120 tisti stari je res dober stroj.
Za staro olesenelo podrast je pa nož zakon.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 485 dni