www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DIY varialbilni trenežer za kolo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fonejayy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 01 Okt 2014 13:09
Aktiv.: 0.08

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 7:36 pm    Naslov sporočila: icon_great DIY varialbilni trenežer za kolo Odgovori s citatom

DIY Idea

Zdravo,

ker rad kolesarim se nameravam malo za hec malo za res lotit manjšega projekta za krajšanja časa ob slabem vremenu - naprave za sobno kolo. Ker sem imel že možnosti stestirat komercialni trenežer vem da to ni to vsaj zame ne (preveč fiksno) in si želim nekaj bolj podobno "realni izkušnji kolesarjenja". Po razmišljanju in brskanju po spletu za raznimi diy napravami sem opazil tole zanimivo že narejeno (video). Pri okvirju sicer še ne vidim problema izdelave ampak bolj v samih rolah. Kovinske nimam namena kupovat, ker jih je (sem gledal) težko dobit in še relativno dragi so v primerjavi s PVC rolami. Zato imam namen iti s PVC rolami prbl. pol metra...naprej pa mi nastane težava kako najbolj optimalno naredit gladko-free motion vrtenje oz. kako ležaj čimbolje povezati s pvc tubo s čim manjšimi stroški.

Verjamem, da zna še koga zadeva pritegnit in bo lahko dodal svoj prispevek iz tehničnega vidika.

Lp Smile

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej64
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana-Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako je pa v tem primeru izvedena regulacija moči oz. "bremzanje" valjev?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
fonejayy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na sliki lahko opaziš manjšo vrv ki povezuje srednji in sprednji valj, ki rahlo bremza (odvisno od natega) in naj bi omogočala uravnoteženo vožnjo.
Nazaj na vrh
Andrej64
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana-Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da je za nastavitev moči potrebno sestopiti s kolesa in nastaviti "bremzo". Če to drži, potem je to velik minus napram komercialnim trenažerjem. V realnosti pač nikol ne goniš z konstatnimi obrati. Je pa ideja o lovljenju ravnotežja v tem primeru dobra.

Kar se tiče valjev bi se jaz plastike izogibal. Sicer obstaja tudi kakšna primerna, vendar jaz tukaj nebi kompliciral in vzel nekaj kovinskega. Kakšen aluminij bi bil najverjetneje še najbolj primeren. Na vsaki strani dodaš zaprte ležaje in si zmagal. Za obliko daš pa nekomu postružit. Tako bojo valji masivni in skoraj večni.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
fonejayy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno zato je mišljeno levo-desno-gor-dol variabilnost da se ne potrebuje nekegega regulatorja in je vadba bolj intenzivna, kar se meni zdi ok. Super si mi pomagal, sem še brskal po spletu in vidim da so aluminjaste cevi morda res boljša rešitev.

Nazadnje urejal/a fonejayy Pet Maj 15, 2015 10:40 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.84
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2015 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.ideal-velenje.si/kraus/KATALOG%20VALJCKI%20Internet.pdf

vzel bi gumirane valje

Mihec
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 20:10
Aktiv.: 1.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2015 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preden pričneš z izdelavo, si poglej na YouTubu še tako imenovane "Faile". Mogoče po tem vseeno raje kupiš trenežer Very Happy
Nazaj na vrh
fonejayy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2015 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
http://www.ideal-velenje.si/kraus/KATALOG%20VALJCKI%20Internet.pdf

vzel bi gumirane valje

Hvala za predlog bom upošteval pri izbiri, ponudbe je nekaj samo še izberem nekaj primernega kje kupit, inoxcenter v lj se mi zdi solidna izbira teh cevi...ležaje pa bi potem v tem primeru moral sam privarit...trgovine, ki bi pa že imela sestavljene transportne role pa v Lj še nisem našel, če kdo kaj pozna prosim za delitev podatkov (našel sem edino eno podjetje, ki ima odlično ponudbo s temi produkti ampak so mojstri na žalost v MB (lar)!

Mihec je napisal/a:
Preden pričneš z izdelavo, si poglej na YouTubu še tako imenovane "Faile". Mogoče po tem vseeno raje kupiš trenežer Very Happy

Sem jih že... lepo sem se nasmejal ob tem hysterical drugače pa ja sem naštudiral in vzel v poduk kako zmanjšati te faile tako da bom verjetno dovolj varen ko bo sestavljeno, stranska kolesa in spodnja kolesa in malo zdrave pameti pa bo šlo in se bom lahko pohvalil s končim rezultatom sbeer !
Nazaj na vrh
NaMi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Jan 2012 15:21
Aktiv.: 0.59
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2015 5:12 pm    Naslov sporočila:  Zaviranje valjev Odgovori s citatom

To lahko izvedeš z uporabo avtomobilskega alternatorja (generator) gnanega preko jermena, najbolje kar iz zadnjega valja. S spremenljivim bremenom pa uravnavaš obremenitev. Sami ležaji in trenje koles nabrž nudijo premalo upora za kak resen trening razen vrtenja pedalov.
Rdeča vrv ( v bistvu je gumica ne vrv) na sliki ima drugo funkcjo in sicer "amortizira" energijo koles ob zaustavljanju in poganjanju, da ne poletiš iz valjev ampak se kompleten trenažer pomika naprej in nazaj v "smeri vožnje".

Potem pa še Android aplikacija za WiFi kontrolo in krmilnik za spreminjanje bremena....
Nazaj na vrh
miharix
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59
Aktiv.: 2.70
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2015 6:05 pm    Naslov sporočila:  Re: Zaviranje valjev Odgovori s citatom

NaMi je napisal/a:
S spremenljivim bremenom pa uravnavaš obremenitev.

Breme pa naj bo nek "koristen" porabnik.
Npr LCD, ki prikazuje pokrajino po kateri se voziš, v naključnih intervalih pa se vklopi različno močan veter(ventilator) ter močno sonce(luč) Mr. Green
ali pa celo motorček, ki spreminja naklon podlage.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.02

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2015 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa mislim, da gre na takem trenažerju kar trdo, če zamenjaš v višjo prestavo. Po moje z prestavo reguliraš trdoto.
RobiStrom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00
Aktiv.: 1.76
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2015 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fotr je pred leti naredil fiksno varianto - vzameš sprednjo gumo dol, vilice pritrdiš na fiksen okvir, zadaj sta pa dva uležajena aluminijasta valja. Tole pa vidim prvič - zanimivo. Mogoče bom kdaj predelal staro mašino ali pa prodal za dele Smile
fonejayy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 20, 2015 12:43 pm    Naslov sporočila:  Re: Zaviranje valjev Odgovori s citatom

miharix je napisal/a:
NaMi je napisal/a:
S spremenljivim bremenom pa uravnavaš obremenitev.

Breme pa naj bo nek "koristen" porabnik.
Npr LCD, ki prikazuje pokrajino po kateri se voziš, v naključnih intervalih pa se vklopi različno močan veter(ventilator) ter močno sonce(luč) Mr. Green
ali pa celo motorček, ki spreminja naklon podlage.

mojstrska popestritev za deževne dni Smile

Sem pa na srečo še pred samo izdelavo doumel da bi se mi na napravi brez regulatorja vrtljajev hitro začel nabirat prah zato me zanima ali ve kdo še za kateri drug DIY mehaničen način poleg že omenjenega avto.alternatorja?
Nazaj na vrh
botsub
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50
Aktiv.: 1.56
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 20, 2015 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam enega za prodat. Če te zanima Smile

TACX fortius

fonejayy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 20, 2015 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne hvala mojster, mam željo sam izdelat napravo po svojih željah, ker trenutne komercialne niso to kar želim pri indoor kolesarjenju oz. so zame trenutn precenjene.

Še vedno pa iščem odgovor na vprašanje, če ve kdo še za kateri drug DIY mehaničen način omejevanja obratov za implementacijo na valje? Mogoče kaj v velikosti ležaja.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 485 dni