|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
borut8 Neznanec

Pridružen-a: Čet 14 Maj 2015 11:34 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Čet Maj 14, 2015 11:39 am Naslov sporočila: Senzorji za toploto in tlak |
|
|
Pozdravljeni!
Sicer ne vem, če sem dal temo v pravilno not.
Zanima pa me, če je že kdo kdaj slišal, da bi v RF konektorjih( za antenske sisteme) bili senzorji za temperaturo ali tlak ali pa oba.
Hvala za odgovor.
Lp, Borut
Nazadnje urejal/a borut8 Pet Maj 15, 2015 7:42 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.08 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Maj 14, 2015 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Senzor za toploto ali za temperaturo ? _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Maj 14, 2015 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
milan62 je napisal/a: |
Senzor za toploto ali za temperaturo ? |
Kako to misliš? Saj temperatura je merilo za toploto  _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2748 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Maj 14, 2015 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Toplota in temperatura sta dva zelo različna pojma.
Kot termometer in toplomer. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.08 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Maj 14, 2015 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, žal veliko Slovencev, ki so vsaj nekaj let poslušali pouk fizike, ne ve kaj je toplota in kaj je temperatura. _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Maj 14, 2015 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem se malo prenaglil, pa napisal definicijo, ki so jo nas (očitno malce poenostavljeno) učili v osnovni šoli in mi je še po skoraj 30 letih v glavi.
Ko sem še enkrat prebral, sem videl, da sem ustrelil kozla . Sicer mi je čisto jasna razlika med tema pojmoma. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.97 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Maj 14, 2015 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet doktorati iz fizike na preprosto vprašanje
borut8 je napisal/a: |
Zanima pa me, če je že kdo kdaj slišal, da bi v RF konektorjih( za antenske sisteme) bili senzorji za toploto ali tlak ali pa oba. |
Jaz za tako kombinacijo, da bi bila tipala not poleg kabla v samem RF konektorju še nisem slišal. Sem pa dostikrat naletel na slučaje, ko se signali takšnih tipal vodijo preko takšnih konektorjev.
En tak redek primer je, da se na kontakte konektorja namesto kabla direkt prispajka temp. senzor, odprtina za kabel pa se zapre s kakšnim čepom. Takrat ima ta konektor lastnost temp. tipala čeprav ni najboljši ker se pojavi zakasnjeno registriranje hitrih sprememb temperature - velika masa tipala = temperaturna inercija.
Za tlak pa je malo težje ker je problem tesnjenje.
Če boš podal bolj podrobnejšo razlago namena take kombinacije se bo mogoče našlo kaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borut8 Neznanec

Pridružen-a: Čet 14 Maj 2015 11:34 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Pet Maj 15, 2015 7:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Spet doktorati iz fizike na preprosto vprašanje
borut8 je napisal/a: |
Zanima pa me, če je že kdo kdaj slišal, da bi v RF konektorjih( za antenske sisteme) bili senzorji za toploto ali tlak ali pa oba. |
Jaz za tako kombinacijo, da bi bila tipala not poleg kabla v samem RF konektorju še nisem slišal. Sem pa dostikrat naletel na slučaje, ko se signali takšnih tipal vodijo preko takšnih konektorjev.
En tak redek primer je, da se na kontakte konektorja namesto kabla direkt prispajka temp. senzor, odprtina za kabel pa se zapre s kakšnim čepom. Takrat ima ta konektor lastnost temp. tipala čeprav ni najboljši ker se pojavi zakasnjeno registriranje hitrih sprememb temperature - velika masa tipala = temperaturna inercija.
Za tlak pa je malo težje ker je problem tesnjenje.
Če boš podal bolj podrobnejšo razlago namena take kombinacije se bo mogoče našlo kaj. |
Se opravičujem za napako. Moralo bi biti za temperaturo.
Drugače pa gre tukaj za antenske sisteme in kabl, ki gre od anten do oddajnika. In tukaj bi radi, da se pri kablu meri tlak v kablu in temperatura in se ta javi v neko zbirališče podatkov. Upam, da je kaj bolj jasno |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni