www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Senzorji za toploto in tlak

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
borut8
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 14 Maj 2015 11:34
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 11:39 am    Naslov sporočila:  Senzorji za toploto in tlak Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Sicer ne vem, če sem dal temo v pravilno not.
Zanima pa me, če je že kdo kdaj slišal, da bi v RF konektorjih( za antenske sisteme) bili senzorji za temperaturo ali tlak ali pa oba.

Hvala za odgovor.
Lp, Borut

Nazadnje urejal/a borut8 Pet Maj 15, 2015 7:42 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Senzor za toploto ali za temperaturo ?
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.46
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

milan62 je napisal/a:
Senzor za toploto ali za temperaturo ?

Kako to misliš? Saj temperatura je merilo za toploto Whistle

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toplota in temperatura sta dva zelo različna pojma.

Kot termometer in toplomer.
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, žal veliko Slovencev, ki so vsaj nekaj let poslušali pouk fizike, ne ve kaj je toplota in kaj je temperatura.
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.46
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem se malo prenaglil, pa napisal definicijo, ki so jo nas (očitno malce poenostavljeno) učili v osnovni šoli in mi je še po skoraj 30 letih v glavi.

Ko sem še enkrat prebral, sem videl, da sem ustrelil kozla Smile. Sicer mi je čisto jasna razlika med tema pojmoma.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.97
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2015 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet doktorati iz fizike na preprosto vprašanje Rolling Eyes

borut8 je napisal/a:
Zanima pa me, če je že kdo kdaj slišal, da bi v RF konektorjih( za antenske sisteme) bili senzorji za toploto ali tlak ali pa oba.
Jaz za tako kombinacijo, da bi bila tipala not poleg kabla v samem RF konektorju še nisem slišal. Sem pa dostikrat naletel na slučaje, ko se signali takšnih tipal vodijo preko takšnih konektorjev.
En tak redek primer je, da se na kontakte konektorja namesto kabla direkt prispajka temp. senzor, odprtina za kabel pa se zapre s kakšnim čepom. Takrat ima ta konektor lastnost temp. tipala čeprav ni najboljši ker se pojavi zakasnjeno registriranje hitrih sprememb temperature - velika masa tipala = temperaturna inercija.
Za tlak pa je malo težje ker je problem tesnjenje.

Če boš podal bolj podrobnejšo razlago namena take kombinacije se bo mogoče našlo kaj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borut8
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 14 Maj 2015 11:34
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2015 7:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Spet doktorati iz fizike na preprosto vprašanje Rolling Eyes

borut8 je napisal/a:
Zanima pa me, če je že kdo kdaj slišal, da bi v RF konektorjih( za antenske sisteme) bili senzorji za toploto ali tlak ali pa oba.
Jaz za tako kombinacijo, da bi bila tipala not poleg kabla v samem RF konektorju še nisem slišal. Sem pa dostikrat naletel na slučaje, ko se signali takšnih tipal vodijo preko takšnih konektorjev.
En tak redek primer je, da se na kontakte konektorja namesto kabla direkt prispajka temp. senzor, odprtina za kabel pa se zapre s kakšnim čepom. Takrat ima ta konektor lastnost temp. tipala čeprav ni najboljši ker se pojavi zakasnjeno registriranje hitrih sprememb temperature - velika masa tipala = temperaturna inercija.
Za tlak pa je malo težje ker je problem tesnjenje.

Če boš podal bolj podrobnejšo razlago namena take kombinacije se bo mogoče našlo kaj.

Se opravičujem za napako. Moralo bi biti za temperaturo.

Drugače pa gre tukaj za antenske sisteme in kabl, ki gre od anten do oddajnika. In tukaj bi radi, da se pri kablu meri tlak v kablu in temperatura in se ta javi v neko zbirališče podatkov. Upam, da je kaj bolj jasno
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni