|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
alphaone Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 17:27 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.32 Kraj: Za računalnikom
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2012 11:32 pm Naslov sporočila: Žaga za železo |
|
|
Pozdrav; razmišljam o nakupu rabljene žage za kovino. Uporabljal bi jo za razrez klasičnih železnih profilov, cevi in občasno polnih železnih in alu obdelovancev za npr. stružnico/rezkar premera do npr. 15cm.
Sedaj pa bi potreboval nasvet; kakšne so prednosti/slabosti tračne žage pred krožno žago za kovino (tiste starejše na masivnem podstavku- asihronc z reduktorjem in na njem hss list ki se počasi vrti)? Katera je bolj natančna in vzdržljiva? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pet Avg 10, 2012 7:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Imamo tračno, manjšo, z dolžino lista 2m in širino 18mm. Motor je krtačni.
Regulacija je odpovedala prva, po cca 2 letih uporabe. Sem naredil novo, ki je držala kako leto, od tedaj gre vse na polno hitrost.
2x crknil rotor in 2x vodna črpalka (ki je sedaj od pralnega stroja).
Največji problem pa so listi.
List drži, odvisno od serije in sreče, od 1 do 2 dni aktivnega rezanja po 8 ur/dan. To je glavna pomanjkljivost in največji strošek. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Modlar Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2009 10:59 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.95 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Čet Avg 16, 2012 8:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam krožno žago fi 250 , lepše reže polni material kot pa profile ,za rezanje cevi pa moraš imet žago z zelo finimi zobmi . _________________ LP Mare
Kdor visoko leta - daleč vidi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maty Član

Pridružen-a: Pon 11 Jan 2010 0:57 Prispevkov: 124 Aktiv.: 0.66 Kraj: Svečina
|
Objavljeno: Čet Avg 16, 2012 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam tračno žago, že kakšna 4 leta. Režem občasno profile. Sem zelo zadovoljen. Odvisno je koliko boš jo potreboval. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Avg 16, 2012 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas so v strojni delavnici pred kratkim kupili tračno žago, in sicer horizontalno, ki jo potem pritisneš dol na obdelovanec, ki je na mizi. Podobno kot dela vrtalni stroj.
Glede na to, da je šef strojne delavnice starejši gospod, orodjar in finomehanik, zelo picajzlast, se je za to žago odločil z razlogom.
Žaga pa je bolj poredko v uporabi.
Upam, da to mnenje vsaj malo koristi. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alphaone Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 17:27 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.32 Kraj: Za računalnikom
|
Objavljeno: Čet Avg 16, 2012 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, hvala za mnenja  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 17, 2012 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam tisto malo tračno žago od Jet-a. Eden izmed najboljših nakupov zadnjih let. Edini problem sem imel z razrezom večje količine inox profilov, ki so mi zelo hitro skrhali žago.
Dobra stran te žage je, da jo lahko uporabljaš vertikalno in izrežeš poljubne oblike iz ploščatih materialov.
Žage kupujem pri temle angležu: http://www.tuffsaws.co.uk/ _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 15, 2013 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
HVBS-56 _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Maj 15, 2013 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bolj natančna je gotovo krožna. Pri tračni gre rez lahko postrani, če preveč pritiskaš po drugi strani gre pa s tračno širše rezat, tudi globje,če je žaga večja.
Sicer pa listi držijo dlje od dan-dva, samo prave kvalitete morajo biti. V moji bivši firmi smo jih menjali na 14dni, tudi več. Pogoj je pravilno in zadostno hlajenje, ne prevelik pritisk in, kot rečeno, kvaliteten list. Pri obeh. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Maj 15, 2013 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je slučajno pogoj glasnost potem je tračna vsekakor v prednosti. Krožne so, saj glede nato, kar imam jaz izkušenj zelo glasne. Kaj se pri krožni zgodi ob napačnem vpetju kakega kotnika pa nebi razlagal. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Sre Maj 15, 2013 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žago sem kupil v Merkurju za 350€ vendar imam občutek, da Jeta sploh ni več pri nas.
Glede mazanja nimam težav - to počnem ročno. Če nimaš za razrez res veliko ni nikakršen problem vsake toliko kapnit kapljico olja. Drugo je z večjimi profili, ker žaganje traja dlje. Največji kos, ki sem ga žagal na tej žagi je bila siva litina s premerom 140mm. Tisto je trajalo 45 min. Takrat sem bil kar zadovoljen, da motor ni krtačkar.
Za žagine liste sem že dal link v tej temi. Zadnjič sem list zamenjal novembra 2011, prežagal pa kar nekaj pohištvenih profilov in ostalega železja. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.72 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Čet Maj 16, 2013 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri tračni žagi je pomembna tudi gostota zob, načeloma naj bi za kvalitetni rez bilo na enkrat v rezu vsaj trije zobje, kar pa je pri kakšnih tankostenskih ceveh problem, oziroma je problem če režeš mešano (polne profile in cevi)... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni