www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Spajkalnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nido5
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Mar 2015 20:59
Aktiv.: 0.09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 26, 2015 10:38 pm    Naslov sporočila:  Spajkalnik Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

odločil sem se o nakupu spajkalnika. Malo sem gledal po spletnih straneh pa sem našel tudi par slovenskih ki prodajajo spajkalnike tudi za manj kot 10€.
Zanima me, če so uporabni. Pač potreboval ga bi za spajkanje komponent na tisto ploščo z bakrenimi luknjami, torej nič posebnega.

Priporoča kdo kakšnega določenega za ceno do 20€?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 26, 2015 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je prva uporabna stvar, ima pravo regulacijo temperature (cenejši imajo regulacijo moči), malce je moteč trd kabel, ki pa se ga da tudi zamenjat.
Aja, 5eur čez tvojo denarnico...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nido5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 26, 2015 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem še je treba neko odlegališče posebaj kupit?
Drugač pri nabavi žice za spajkanje je treba na kaj pazit?
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.52
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 26, 2015 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@nido5, za 20€ ne boš dobil ne vem kaj.
Ne vem sicer v čem je tale Toolcraftov boljši od tega, je pa definitivno boljši v ceni 100% in še malo Wink .
Na eBayu jih imaš takšne in drugačne, definitivno pa pri teh stvareh velja rek, nimam toliko denarja, da bi poceni kupoval, posebno, če se boš z elektroniko resno ukvarjal.

MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 26, 2015 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na omembo SLO trgovin ni treba še tu zlivat žolča na konrad Wink
Ebay ima marsikaj, tisti je 99% enak, ampak recimo da uporabnik še ni zasvojen z ebay kitajci Mr. Green

"Odlagališče" si lahko tudi narediš, malce improviziraj.
Tudi "gobica" za čiščenje konice ne rabi bit prav iz celulozne spužve ali medeninastih ostružkov... Vlažna bombažna krpica za začetek. Jaz sem 20 let čistil s prsti...

Spajkalna žica, spajka ali cin... Izberi nekaj kar ima še malce bakra v sebi. Torej ne samo SnPb, ampak SnPbCu. Za začetek neko malo pakungo, debeline recimo 0.8÷1mm. Tudi 100g bo za nekaj časa, ne takoj na kile kupovat. Pa ne kupuj bleifrei variante...
Ostalo pride kasneje, skupaj z novim spajkalnikom. Če te bo zasvojilo bo to itak kmalu Whistle
Nazaj na vrh
nido5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2015 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razmišljam o nabavi tega http://www.aliexpress.com/item/EU-Plug-GJ-907-Adjustable-constant-temperature-Lead-free-Internal-heating-electric-soldering-iron-5pcs-tip/1998306095.html
Ima isto nastavljivo temperaturo pa še zraven so različni nastavki.

Kaj pa kaj takega je smiselno nabavit?
http://www.aliexpress.com/item/Multi-function-electric-machine-soldering-iron-holder-table-magnifying-glass-HW020/32263104310.html
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2015 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. Če so ti konice vredne 6eur, potem kar.
2. Jaz shajam brez. Še posebej ker je vse skupaj tako ohlapno, da bi si s tresočo se babičino levo roko bolj pomagal... Z vidom pa upam da nimaš še problemov. Itak ne boš začel z 0402 SMDji...
Nazaj na vrh
nido5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2015 12:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno različnih konic res nebom potreboval bom nabavil kar tega ki ga je jaka poslal. Kaj pa praviš na ta cin http://www.aliexpress.com/item/0-8mm-New-Tin-Lead-Tin-Wire-Melt-Rosin-Core-Solder-Soldering-Wire-Roll-E5M1/1965965286.html

Ne najdem pa podatka kaj vsebuje. Je pa najpopularnejši na aliexpressu.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2015 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne poznam. Se držim preverjenega fluitina.
Glede na to, da smo pred 30+ leti delali z vsem mogočim kar se je dalo dobit (celo iz trikotne palice za spajkanje žlebov smo delali "žico") verjetno ne more biti slabši. Edino da takrat še ni bilo SMD tehnike dosegljive...
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.52
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2015 1:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Glede na omembo SLO trgovin ni treba še tu zlivat žolča na konrad Wink

Kje ti vidiš zlivanje žolča, če pokažem na neprimerno ceno?
Conrad ja, če res ni mogoče kje drugje dobiti.

MadMax je napisal/a:
Tudi "gobica" za čiščenje konice ne rabi bit prav iz celulozne spužve ali medeninastih ostružkov... Vlažna bombažna krpica za začetek. Jaz sem 20 let čistil s prsti...

Poleg tega je tudi naravna spužva odlična.

MadMax je napisal/a:
Spajkalna žica, spajka ali cin... Izberi nekaj kar ima še malce bakra v sebi. Torej ne samo SnPb, ampak SnPbCu. Za začetek neko malo pakungo, debeline recimo 0.8÷1mm. Tudi 100g bo za nekaj časa, ne takoj na kile kupovat. Pa ne kupuj bleifrei variante...

Se popolnoma strinjam.

rrok1989
Član
Član

Pridružen-a: Sre 08 Jul 2009 15:20
Aktiv.: 0.33
Kraj: Mislinja

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene tudi zanimajo spajkalniki s teh linkov. Podobne sem našel na eBay. V glavnem me moti da nimajo ozemljitve in imam kar slab občutek ko imam kaj takega v rokah. Se mi zdi pa malo neumno da bi nov spajkalnik predeloval in vgrajeval nov kabel z ozemljitvijo.Smile Osebno najbolj pomembno mi je, da se da naročit dodatne konice in rezervni grelec. Ali je problem pri uvozu teh kitajcev.? CE oznak nikjer ne vidim.
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CE oznako plačaš, če jo ne pa pomeni ChinaExport. Za 10eur jo pač ni...
Grelec... Pri spajkalniku za 10eur bi menjal grelec? Rolling Eyes
Konice: vrstica višje. Tudi če rabiš drugačno obliko konice. (ersa ali weller konica je dražja kot tak cel spajkalnik).
Torej ne boš kupil takega spajkalnika, ker?
Nazaj na vrh
rrok1989
Član
Član

Pridružen-a: Sre 08 Jul 2009 15:20
Aktiv.: 0.33
Kraj: Mislinja

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom še počakal in še iskal. Naveličan [slovenščina je zame španska vas] teh spajkalnikov pod 20 Eur, ki jih včasih menjam na par mesecev, včasih po enem letu. Rad bi mel neko robustno in enostavno zadevo za 230 V, cena do 30 Eur.Fajn bi blo tudi, da se dajo dobit poceni grelci in konice, po recimo 5 Eur.
jure94
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11
Aktiv.: 2.34
Kraj: Jesenice / Lj

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsega tega ne boš dobil. Pri ceni do 30€ lahko obdržiš samo možnost 230V. Sem jih dal nekaj takih skozi, nikoli več.
Kakšno leto nazaj sem kupil Erso, res, da je bilo 120€ (vredno vsakega centa) ampak ne zamenjam za nič (razen za boljšo Erso ali JBC Smile ).
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 31, 2015 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobre izkušnje od "nizkocenovcev" imam s kitajsko firmo Aoyue (kako hudiča se to izgovori?! Wink ). Imaš tudi (pre)prodajalca v Sloveniji, kar mogoče ni napačno, če so kakšni problemi.

Na tvojem mestu bi vzel kombinirano postajo (še vroči zrak), ker vroč zrak pride IZREDNO prav pri vsakodnevnih opravilih (stiskanje bužirk ...) in raznih popravilih (odstranjevanje SMD komponent ...). Kaj takega: http://www.aoyue.si/kombinirane-postaje/kombinirana-spajkalna-postaja/spajkalna-postaja-906c-vroci-zrak-spajkalnik?sort=p.price&order=ASC

Navaden pa npr. http://www.aoyue.si/spajkalne-postaje/spajkalne-postaje-navadne/spajkalna-postaja-936-smd-postaja?sort=p.price&order=ASC

LP, g

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni