|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Tor Jul 07, 2015 9:02 pm Naslov sporočila: Magnetofon Grundig |
|
|
Zdravo!
Popravljam magnetofon Grundig TK 120 de luxe. Osnovna napaka je bila, da je bil čisto mrtev. Vzrok so bila oksidirana podnožja varovalk, zaradi česar varovalke niso imele stika s podnožji. Zamenjal sem vsa podnožja in varovalke. Sem že mislil, da sem zadevo rešil, potem pa se je naslednji dan, ko sem magnetofon za test še enkrat prižgal pokazala nova čudna napaka.
Motor brni, in se vrti zelo zelo počasi. Ta napaka sedaj ni stalno prisotna, pojavi se naključno, drugače vse deluje ok. Sem mislil, da je še nekje slab stik na kakšnem stikalu, zato sem odspajkal vse kable od motorja, in ga prklopil direktno na omrežno napetost, vendar napaka ostaja.
Gre za asinhronski motor s kratkostično kletko, ki je hkrati tudi napajalni transformator za elektroniko. Motor je narejen tako, da ima dve primarni navitji (2x 110V) vezani zaporedno, zato sem takrat ko je bila napaka prisotna pomeril napetost na vsakem navitju posebej in je napetost na obeh navitjih enaka (le 1V razlike), zato predvidevam, da sta navitji ok. Motor sem tudi odmontiral iz aparata in ga neobremenjenega priključil na mizi, in je opisana napaka še vedno občasno prisotna. Če rotor motorja vrtim ročno, se po občutku normalno vrti, tako da po mojem tudi v ležajih ali čim podobnim ni problem.
Slike motorja in električna shema aparata so v priponki.
Kakšna ideja, kje bi še lahko bil problem?
Lp, Matic
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
203.94 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
239.85 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
Grundig TK120.pdf |
1.06 MB |
Downloadano: |
3 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nima Član

Pridružen-a: Čet 27 Feb 2014 14:03 Prispevkov: 192 Aktiv.: 1.39 Kraj: Bakovnik
|
Objavljeno: Sre Jul 08, 2015 5:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Čeprav se rado vrti je še vedno lahko ležaj fuč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.05
|
Objavljeno: Sre Jul 08, 2015 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Štima, po vsej verjetnosti prevelika zračnost v ležaju.
Včasih začne opletati in šteka.
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Čet Jul 09, 2015 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm ročno se rotor vrti čisto gladko, nič ni slišati ali čutiti, da bi se ležaji kakor koli zatikali. Tudi "lufta" nimajo, levo/desno se rotor ne premika skoraj nič. Res, da nisem ravno iz te stroke, ampak po mojem niso problem ležaji.
Bom nesel motorček nekam, kjer jih previjajo pa če ga bodo tam hoteli pogledati.
Hvala za odgovore.
Lp, Matic
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

|
Objavljeno: Ned Avg 23, 2015 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Rešeno.
Motor sem dal v popravilo nekam, kjer previjajo in popravljajo motorje, in so rešili zadevo.
Problem je bil v dveh vijakih, ki držita motor skupaj. Ta dva vijaka sta se namreč malo odvila, in je izgleda rotor potegnilo malo iz centra. Zanimivo, da se ni nič videlo ali na roke čutilo, da se karkoli maje zaradi losanih vijakov.
Sedaj motor deluje kot nov.
Lp, Matic
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni