|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2016 9:51 am Naslov sporočila: Locky virus |
|
|
Po medijih sem zaznal, da je na pohodu virus locky, ki zakodira vse datoteke in potem zahteva plačilo, da pošljejo ključ za dekodiranje.
Vse lepo in prav, a odpira se mi kup vprašanj:
Kaj se ne da slediti, kam je šel denar in tako priti do lumpov in jim stopiti na rep?
Če so onemogočili finančno podporo Assange-u žvižgaču Wikileaksa, (ki je za razliko od teh lumpov naredil dobro delo z objavo dokumentov), ki je sedaj zaprt v nekem veleposlaništvu v Londonu, potem bi lahko onemogočili, če bi hoteli tudi finansiranje take izsiljevalske družbe, ki je spustila v svet Locky virus
Če je bitcoin denar res neizsledljiv, bi veljalo prepovedati ga, saj se lahko uporablja tudi za finansiranjs islamske države.
In končno, če prilklopim zunanji disk na računalnik, kjer imam kopije, mar mi ne bo zakodiral tudi podatke na priklopljenem zunanjem disku, čim disk priklopim?
Ah, ta svet je bil nekoč lepši. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57KSL Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2012 14:52 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.43 Kraj: Slov. Konjice
|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2016 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Pomembne podatke zapeci na DVD, tam so par let varni. Svet je lep tudi danes, le TV vrzi stran. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmartin Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Zg. Polskava
|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2016 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ampak, če prav razumen, ta virus in razne Tesne ne delujejo v Linux-u?
Torej, mogoče je pametno napraviti dual boot na PC-ju ali pa vsaj Virtualni Linux v katerem se preverja pošta ali koplje po čudnih straneh. _________________ Lep pozdrav,
webmartin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57KSL Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2012 14:52 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.43 Kraj: Slov. Konjice
|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2016 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za linux ni toliko virusov, ker je na namizju manj razširjen. Nikarte si ga torej nameščati, da bomo varnejši tisti, ki ga imamo.
ontopic: Lahko si namestiš virtualni računalnik in ga skloniraš. V klonu odpiraš čudne priponke z dvojno končnico in ostale neumosti. Okužen klon na koncu pobrišeš.
To bo skoraj 100 % simulacija. Prebrisan virus namreč lahko zazna, da se ga poganja v virtualnem stroju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1662 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2016 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če delaš backup izmenoma na več zunanjih USB diskov in jih menjavaš ciklično, imaš več časovno različnih backupov, torej morebitna okužba enega, ne pomeni nobene katastrofe
Drugače pa, okužba s takim virusom skoraj ni mogoča, če ima uporabnik vsaj povprečno znanje računalništva, nevarnost dodatno pada sorazmerno s stopnjo znanja. V tem primeru so na udaru predvsem uporabniki z nižjim znanjem ali pa so preprosto naivni, da nasedejo na take in drugačne fore.
Logično je, da če nekdo pošlje priponko, ki naj bi bila koristna in uporabna, mogoče celo dogovorjena, bo pošiljatelj natančno napisal, kaj pošilja in kaj točno je v priponki. No, jaz to počnem, kadar pošljem nekaj v priponki, vedno napišem kaj točno sem poslal oziroma priložil. Večinoma tudi prejmem na podoben način, če ne je takoj sumljivo in niti slučajno ne odpiram, gre v brisanje takoj. Če upravičeno menim, da bi bila vsebina mogoče uporabna, pošiljatelja pozovem za pojasnilo in naj mi pošlje še 1x skupaj s pojasnilom, kaj prilaga in zakaj, če še ne vem. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bonus Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2014 22:50 Prispevkov: 130 Aktiv.: 0.95 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 26, 2016 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Crypto virusov je precej. Tudi delujejo različno. Nekateri zakriptirajo le .txt, .doc in .xls drugi vse. Nekateri na lokalnem računalniku ne naredijo nič (najbrž zaradi protivirusnega sw), na strežniku pa kriptirajo vse do česar ima user dostop. Precej pestro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 27, 2016 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na številke, navedene tukaj dvomim, da je zaradi enega virusa svet kaj drugačen.
Tudi v kameni je marsikdo dobil z gorjačo, ali s kamnom po butici.
Če bi takrat oboje prepovedali, mi danes ne bi imeli težav z računalniškimi virusi. _________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni