www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kam z zlatom in ostalilimi plemenitimi kovinami iz odpadne e
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Fenix
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 11 Jul 2014 10:55
Aktiv.: 0.05
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 11:42 am    Naslov sporočila:  Kam z zlatom in ostalilimi plemenitimi kovinami iz odpadne e Odgovori s citatom

Pred mnogo leti sem na potovanju Ameriki srečal nekoga, ki je in sigurno še zbira eletroniko, katera vsebuje zlato in druge plemenite kovine. Nekaj dni sem pri tem gospodu bival in se vestno zapisoval postopek, ki dan danes ni več neka skrivnost.

Takoj ko sem prisel domov sem se zapodil v delavnico in veselo nabral mnogo "bogatega" odpadnega materiala. Seveda, ker nisem bil dovolj potrpežljiv se mi je nekaj bogastva uničilo in tako sem se ustavil z samo reciklažo. Vendar pa še vedno zbiram eletroniko bogato z plemenitimi kovinami.

Tako se mi je nabralo mnogo materiala za reciklažo. Nabralo se mi je mnogo keramični čipov z visoko gostot zlata in uspelo mi je pobrati mnogo zlata iz PCI ISA, E-PCI in podobnih kartic.

Zdaj pa me zanima sledeče:

Ali poznate koga, ki bi odkupil to zlato kramo?

Prosim brez posmehovanja, ker vprašanje je resno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napiši mi ZS, kaj imaš in koliko.
LP
Nazaj na vrh
twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.16

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 12:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pokliči v Zlatarno Celje, tam znajo prečistiti in/ali odkupiti...
Nazaj na vrh
eboc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42
Aktiv.: 1.10

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Fenix: lahko poveš kaj več o postopku?
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@eboc
kateri postopek te zanima oz. za kakšen material
Nazaj na vrh
eboc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42
Aktiv.: 1.10

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu sem mislil malo na splošno ker ne vem dosti o tej temi.
Recimo kaj je mogoče dobiti it stare elektronike .....
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal ni splošnega postopka. Postopki se ponavadi delijo na dva dela. Prvi je pridobivanje, drugi pa prečiščevanje. Za pridobivanje so v uporabi piroliza, jedkanje, obratna elektrogalvanizacija... Prečiščevanje pa ponavadi poteka z raztapljanjem v kislinah in selektivno precipitacijo ali cementiranjem.

"Recimo kaj je mogoče dobiti it stare elektronike ....."

Zelo odvisno. Zlato je skoraj vedno prisotno. Pogosto srebro, včasih tudi paladij, platina, rutenij...
Nazaj na vrh
Fenix
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 06, 2015 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj povem, da jaz poznam postopek z kislinami in potem kako večino dobiti iz kisline. Leto dni nazaj sem stopil okoli 2 kg keramičnih čipov iz vojaške, laboratorijske in industrijske elektronike.
Iz te tekočine sem dobil malo več kot 20g stehtane ga praha. Naredil pa sem napako in ta prah šel topit z brenerjem in tako večino razpihal okoli. Lahko si predstavljate moj jezno poten obraz in razočaranje, a na koncu sem le stopil okoli 5g 24karatnega zlata (ocenjeno na zlatarni Celje). Najboljše toplenje bi bilo z ingukcijsko pečko, a nikoga ne najdem, pa še malo sem si s kislinami poškodoval nos in tako se ne grem več.

Zaradi te katastrofe sem opustil to pacanje.

Torej ostalo mi je:
-2,9 kg čipov,
-2,2 kg pinov in kontaktov očiščenih cina in odščipnjen je samo pozlačen del,
-nekaj 10g zjetkanih blazinic iz raznih kartic in ramov (zlatar mi je ocenil da je to zlato nekje od 12 do 18 karatov),
-vrečkica ramov, ki jih je potrebno sežgati in ven posrkati kovino.
Nazaj na vrh
Fenix
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 06, 2015 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj še opišem moj postopek:

1. zmešal sem v razmerju tretin solnokislino, dušikovo kislino in destilirano vodo. Tej tekočini se reče aquaregia
2. v zmešano kislino sem zsresel material za reciklaži in počakal, da se vse kovine stopijo.
3. ko se je vse stopilo sem tekočino preko finih kavnih filtrov precedil
4. z ureo sem nevtraliziral dušikovo kislino
5. ko se je kislina umirila in bila bistra sem v kislino stresal vinobran in opazoval kako se tekočina obarva v zelo temno in motno tekočino. Ta motnost je v bistvo zlato in malo drugih plemenitih kovin
6. ta motna tekočina se je usedala več dni in potem sem preko zelo finega filtra precedil tekočino in usedline
7. ta usedlina je vbistvu in po večini zlato, ki pa je potreben še malo čiščenja
8. zmešal sem zelo blago okoli 1% do 5% mešanico solne kisline in pereoksida, da sem je prah še bolj očistil
9. evo in dobite rjavo blato, ki je v bistvu zlato.
10 tokaj pa sem jaz naredil napako. Ta prah lahko stopite z plinom MAP iz pločevinke, a se lahko zgodi da ga razpihate. Priporočam indukcijsko pečko, ki znore 1600 stopinj celzija.
11. evo in imate skoraj 24 karatov zlato.

V tem postopku vam lahko kaj zlata pobegne, a je še najbolj dostopen nam smrtnikom.
Nazaj na vrh
l3banj12
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Okt 2014 23:25
Aktiv.: 1.29
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 06, 2015 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa se točno raztopi v tej aquaregii?
Predvidevam da zlato in še kakšne žlahtne kovine? Kako se potem zlato loči od drugih žlahtnih kovin Smile?

Pa še nekaj. Koliko % pa mora biti peroksid in dušikova kislina? Ker kolikor vem so v zadnjem obdobju prepovedali prodajo peroksida močnejših koncentracij.
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 06, 2015 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peroksid se še vedno dobi 30%, drugače ga pa za namen, ki ga je omenil Feniks ne rabiš. Peroksid se kvečjemu uporablja pri jedkanju, da ločiš pozlačeno tiskano vezje s tem, da stopiš baker spodaj. 3% je več kot dovolj.
Dušikova se uporablja načeloma 67%, če imaš manj je treba preračunat proporcije. Ampak nikar ne mešat po tretjinah, kot je omenjeno v postu zgoraj.
Nazaj na vrh
grsovlan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jul 2009 17:47
Aktiv.: 2.02
Kraj: 3311 Šempeter

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2015 7:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fenix je napisal/a:

Zaradi te katastrofe sem opustil to pacanje.

Torej ostalo mi je:
-2,9 kg čipov,
-2,2 kg pinov in kontaktov očiščenih cina in odščipnjen je samo pozlačen del,
-nekaj 10g zjetkanih blazinic iz raznih kartic in ramov (zlatar mi je ocenil da je to zlato nekje od 12 do 18 karatov),
-vrečkica ramov, ki jih je potrebno sežgati in ven posrkati kovino.

Ali je še kaj te "krame" na voljo ?
Nazaj na vrh
l3banj12
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Okt 2014 23:25
Aktiv.: 1.29
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2015 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shmandi je napisal/a:
Peroksid se še vedno dobi 30%, drugače ga pa za namen, ki ga je omenil Feniks ne rabiš. Peroksid se kvečjemu uporablja pri jedkanju, da ločiš pozlačeno tiskano vezje s tem, da stopiš baker spodaj. 3% je več kot dovolj.
Dušikova se uporablja načeloma 67%, če imaš manj je treba preračunat proporcije. Ampak nikar ne mešat po tretjinah, kot je omenjeno v postu zgoraj.

Imaš mogoče še kakšen bolj "natančen" postopek od zgoraj opisanega?
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2015 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Postopki so odvisni od materiala s katerim delaš.
Ne bom pa delil podrobnosti, če koga zanima, naj sam razišče. Dela se z nevarnimi snovmi in brez pravega znanja in opreme lahko hitro pride do poškodb, tudi usodnih.
Nazaj na vrh
Fenix
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2015 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shmandi je napisal/a:
Postopki so odvisni od materiala s katerim delaš.
Ne bom pa delil podrobnosti, če koga zanima, naj sam razišče. Dela se z nevarnimi snovmi in brez pravega znanja in opreme lahko hitro pride do poškodb, tudi usodnih.

Popolnoma se strinjam. In tudi jaz opozarjam. Kisline in plini, ki se proščajo so nevarni. Sicer pa je na spletu mnogo napisanega. Ne škodi pa poznavanje kemije, da se dejansko ve kaj se dogaja v postopku, le tako se lahko prilagajaš postopku.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni