www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Triac Ločevalnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
oslak
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 23 Maj 2010 9:40
Aktiv.: 0.01
Kraj: muta

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2015 9:23 pm    Naslov sporočila:  Triac Ločevalnik Odgovori s citatom

Lep Pozdrav

Se opravičujem če je kje kakšna podabna tema jas je nisem zasledi.
Stvar je sledeča delam diplomsko nalogo za podjetje naloga naprave je da sma ločuje izdelke na dobre in slabe. Zataknilo pa se mi je pri releju, ki vklopi motor namreč ko ga enkrat vklopim ga nemorem več izklopiti. Na rele pripejem 0V na vhod A2 ter iz PLC-ja na vhod A1 24V DC. Nato na izhod 11 pripeljem + 12vDC iz napajalnika ter na izhod 14 + od motorja. - od motorja pa je vezan direktno na napajalnik. Ko iz plcja rele dobi 24V ta vklopi motor ampak, ko plc prekine napetost na rele je ta še vedno vklopljen, ter motor še teče. A mi lahko gdo svetuje kako zadevo zvezati, da bo motor izklopilo.

Link od strani na kateri sem kupil zadevo slika na njem je simbolična prava shema je v priponki.
http://www.megashop.si/triac-o-evanik-1-vkopni-kontakt-k1st-24-vdc-hiquel-505961

Prilagam slike od Releja

Hvala za Pomoč

LP

Picture56.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  50.21 KB
 Pogledana:  55 krat

Picture56.png

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.89
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2015 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.ia.omron.com/support/faq/answer/18/faq02155/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.29
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2015 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj odgovor gre verjetno v smeti, ampak si ne morem pomagati.
=benti pa tako diplomo, če še po slovensko ne znaš napisati petih stavkov! Brick wall

Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.14
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2015 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem prišel do "Se opravičujem če je kje kakšna podabna tema jas", sem VEDEL, da si iz Mute.
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2015 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

-Za začetek preberi, kaj piše na sliki, ki si jo pripel: "switching voltage 24Vac..230Vac /48Hz..63Hz".
Citiram:
Nato na izhod 11 pripeljem + 12vDC iz napajalnika ter na izhod 14 + od motorja. - od motorja pa je vezan direktno na napajalnik.

-Naštudiraj, kar si prespal na predavanjih: Karakteristiko triaka, ali tiristorja.

Če dobiš DC napetost iz izmenične, je DC lahko stabilizirana, glajena, ali samo usmerjena. Samo v enem primeru bi mogoče celo delovalo.

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2015 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa morebiti triak ni prava rešitev...
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.57
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2015 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:

Zakaj pa ne, potrebuje samo izmenično napajanje in motor zveže kot na spodnji sliki, namesto obkroženega pa vstavi tisti SSR, ki ga je že kupil.
Problem je edino, če je za napajanje uporabil SMPS in ne klasični napajalnik, kajti potem nima na razpolago izmenične napetosti.

In seveda, kot je napisal int47, bo potrebno malo naštudirati delovanje triaka in tiristorja.

DC-permanent-Magnet-Motor-speed-Control-schematic.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  43.28 KB
 Pogledana:  1 krat

DC-permanent-Magnet-Motor-speed-Control-schematic.jpg

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 29, 2015 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motor poganja z 12V DC.
Tudi, če bi preklapljal 12V AC, ali neglajenih usmerjenih 12V DC, rele še vedno deluje pod min. napetostjo 24V AC.

Tudi, če za test deluje, je zanesljivost lahko vprašljiva.

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 29, 2015 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:
........ rele še vedno deluje pod min. napetostjo 24V AC.
Tudi, če za test deluje, je zanesljivost lahko vprašljiva.
Drži!
Nisem tako podrobno gledal tiste slike, definitivno pa mora pogledat kako delujejo triaki in tiristorji ali pa poiskat DC/DC SSR, čeprav mi ni jasno zakaj ne uporabit Mosfeta?

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 30, 2015 7:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
lojzek je napisal/a:

Zakaj pa ne,

No pa si tam, kjer sem jaz z idejo že bil...
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 30, 2015 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj imam občutek, da se bolj kot ne, pogovarjamo drug z drugim, brez bodočega diplomanta Brick wall , ali pa noben prispevek ni bil vreden njegovega odgovora?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni