www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rele za vklop 400V elektromotorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
memi007
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 15 Nov 2015 20:37
Prispevkov: 7
Aktiv.: 0.12
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 15, 2015 9:05 pm    Naslov sporočila:  Rele za vklop 400V elektromotorja Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Upam da nisem zgrešil teme, imam pa eno vprašanje.
V delavnici bi rad vezal med en 3fazni 7kw porabnik in drug 3fazni 2kw motor nekakšen rele, kateri bi zaznal vklop stroja št.1 ter prižgal motor št.2, lahko je zakasnjeno, ni pa nujno. Rad bi tudi da bi se ugasnila po enakem principu. Zanima me kakšen rele oziroma kaj bi poteboval da bi mi to funkcioniralo.

Za vse odgovore se že v naprej lepo zahvaljujem, saj bi mi zelo olajšali delo.

Lp Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vajdo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Prispevkov: 1088
Aktiv.: 6.07
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 15, 2015 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzameš kontaktor, narediš samodržnost in nadaljuješ do naslednjega kontaktorja. Vmes daš lahko tudi časovni rele, da ti drugi motor zažene s zakasnitvijo. Pa 7kw motor verjetno vklapljaš zvezda-trikot.
_________________
Lep pozdrav, Primož
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član



Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Prispevkov: 4974
Aktiv.: 27.76
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2015 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če želiš imeti zakasnjen vklop rabiš še On Delay timer, za zakasnjen izklop pa Off Delay timer.

http://www.schrack.com/industry/relays/timer-relays/

Če varnost zahteva moraš vezat tako, da timer zakasnjenega izklopa ob pritisku na tipko Emergency-Stop tudi izklopi takoj vse.
S tipko Normal-Stop pa se zakasnitev potem lahko izvede.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
memi007
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 15 Nov 2015 20:37
Prispevkov: 7
Aktiv.: 0.12
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2015 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.
Ja 7kw ima tako mehak zagon tako da ni problema, prižigata se pa lahko sočasno. Zasilnega izklopa se ne potrebuje ker je 2kw motor za silos. Mi bi še lahko samo povedali kateri kontaktorji mi pridejo v poštev?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
memi007
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 15 Nov 2015 20:37
Prispevkov: 7
Aktiv.: 0.12
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2015 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja pa še to, 7kw ima zagon preko tipk in to vse vezano v svojo omarico, tako da zanj ne potrebujem kontaktorja?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član



Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Prispevkov: 4974
Aktiv.: 27.76
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2015 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za vklop 2kw motorja lahko uporabiš npr. kontaktor Siemens 3RT1015-1AP02 http://www.enaa.com/oddelki/conrad/izd_5383_co502436_kontaktor_siemens_sirius_3rt1_co502436

Vključi pa ga lahko soft-start motorja 7kw, če ima kakšne izhodne signale preko relejčkov. To pa piše v njegovih navodilih.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
memi007
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 15 Nov 2015 20:37
Prispevkov: 7
Aktiv.: 0.12
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2015 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala, tale bi mi tudi prišel v poštev? Saj išcem poceni varianto..
http://www.schrack.si/trgovina/kontaktorji-motorska-zascitna-stikala-bimetalni-releji/instalacijski-kontaktorji-ac-1/instalacijski-kontaktor-25a-1-z-3-o-kontakte-24v-ac-bz326464.html
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član



Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Prispevkov: 4974
Aktiv.: 27.76
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2015 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi ta bi bil OK. Pri izbiri poleg ostalega pazi tudi na to, da boš imel na stroju napetost zanj. Drugače boš moral kupovat posebej še napajalnik kontaktorja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
memi007
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 15 Nov 2015 20:37
Prispevkov: 7
Aktiv.: 0.12
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2015 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To bom že nardil ni problema, hvala vsem za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član



Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Prispevkov: 578
Aktiv.: 3.23
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2020 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Da ne odpiram nove teme me zanima, če bi lahko vklapljal 400V elektromotor moči 0,55kW kar z relejem RXM4AB2BD?
Trenutno imam vgrajen kontaktor amppak je prišlo do spremembe, da se mora motor vrteti v obe smeri in zaradi prostorske stiske lahko dam edino 2 zgoraj omenjena releja oz. mogoče bi šlo da pustim obstoječi kontaktor in 1x omenjeni rele.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 1079
Aktiv.: 8.22
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2020 6:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Crknil bo po nekaj vklopijo, morda že pri prvem.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4641
Aktiv.: 26.97
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2020 7:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naceloma bi lahko uporabil en rele in obstojeci kontaktor, ampak samo pod pogojem, da bi bil novi rele za izbiro smeri, ki bi ga preklapljal IZKLJUCNO ob izklopljenem kontaktorju!!! Se pravi, najprej izberes smer in nato preko kontaktorja aktiviras motor, izklop pa ravno obratno - izklopis kontaktor in sele nato po potrebi preklopis reke.
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 749
Aktiv.: 10.99
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2020 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

king25 je napisal/a:
Pozdravljeni,

Da ne odpiram nove teme me zanima, če bi lahko vklapljal 400V elektromotor moči 0,55kW kar z relejem RXM4AB2BD?
Trenutno imam vgrajen kontaktor amppak je prišlo do spremembe, da se mora motor vrteti v obe smeri in zaradi prostorske stiske lahko dam edino 2 zgoraj omenjena releja oz. mogoče bi šlo da pustim obstoječi kontaktor in 1x omenjeni rele.


NE Shame on you

[Ui] rated insulation voltage
250 V conforming to IEC

Čeprav ima 4 preklopne kontakte, je to še vedno signalni rele. To ni rele z motorskimi kontakti. Boljša izbira bi bila 3 releji s kontakti vsaj 8A, bolje 16A, vsak rele za svojo fazo, za preklop smeri ne rabiš 6 relejev, dovolj jih je 5 in naj imajo samo delovne kontakte.

Primer: Iskra TRM2917 releji (kontakt NO 16A, tuljava 24VDC) držijo vklop 400V elektromotorja že dolga leta, seveda sem uporabil 3 releje, vsak za svojo fazo, saj le na ta način zagotovim zanesljivo izolacijo med fazami.

Signalni releji niso namenjeni preklapljanju 3 faz, saj je razdalja med kontakti premajhna, za ta namen se uporabljajo kontaktorji. Kontaktorji, ki so primerni za elektromotor imajo oštevilčene kontakte od 1 do 6, tisti kontakti z dvomestnimi števili so pomožni kontakti in niso primerni za vklop elektromotorja, čeprav pogojno lahko celo deluje nekaj časa.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Prispevkov: 614
Aktiv.: 4.05
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2020 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsak od vaju ima nekaj prav:
Mucek - kako bi šlo preklapljanje in je upošteval AC3. pa je spregledal napetost
Vili - kako zagotoviti medfazne razdalje, ni pa upošteval AC3 kategorije. (slednje gre, če gre za mali in ob zagonu neobremenjen motor)

Še moja polovična rešitev:
Od predpostavki, da je na šini prostora samo za odstranjeni kontaktor, se namestita dva dvopolna instalacijska kontaktorja (primer)
Polovična rešitev je zato, ker izklapljaš le dve fazi, ena je stalno vezana na motor. To sicer ni ovira in ustreza predpisom, v kolikor je ostala instalacija skladna. Ne vem pa, če ustreza željam.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 1079
Aktiv.: 8.22
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2020 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa montiraš stikalo 1-0-2 za spremembo smeri v svojem ohišju.
Prilepi sliko omarice, mogoče bo padla še kakšna ideja.

_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 51 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group