|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Čet Nov 19, 2015 4:27 pm Naslov sporočila: elektronski top - osnove |
|
|
Malo berem o vakuumskih ceveh, in mi ni povsem jasno, kakšni morajo biti potenciali na posameznih delih elektronskega topa.
Ali mora biti napetost na y in x elektrodah povezana, ali galvansko ločena. Enako anodna napetost in fokusna napetost - proti čem je ta napetost in ali morata biti galvansko povezane med sabo.
Kaj se zgodi če so napetosti galvansko povezane in kaj če so ločene? Mogoče kdo ve? _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ivan2 Član

Pridružen-a: Ned 06 Jan 2013 21:40 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Nov 20, 2015 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slika na povezavi tukaj (in vrsta podobnih, ki so na spletu) menim, da lahko odgovori na vprašanje. Vsi potenciali se gledajo proti masi naprave. Anodna napetost je lahko tudi dosti višja, kot je na tej sliki in se v takem primeru ločeno vodi na anodni priključek. L.P. Ivan _________________ Na koncu se vse uredi (če se ne, pomeni, da še ni konec). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Nov 20, 2015 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzami si malo časa in čitaj _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pet Nov 20, 2015 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred tem, ko sem to vprašal, sem že čital. Tudi tukaj nisem našel odgovora:
Kakšna je razlika, če nek del galvansko ločim, ali če ga ne. Ali sploh je kaka razlika. Če bi bila Einzelova leča galvansko ločena od ostalega, bi ravno tako funkcionirala? Enako deflektorja?
Drugo kar me zanima (in tudi ni tukaj napisano) je, kje se elektroni, ki zletijo iz katode na ekran, vračajo do napajalnika. Če prav razumem mora biti tokokrog sklenjen, pa ne vidim kje je? _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Nov 20, 2015 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je tole kaj bolj jasno?
Mogoče pa tole?
Se ne vračajo do napajalnika. Zakaj bi se pa? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ivan2 Član

|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
O zadevi sem se učil v šoli kakšnih 35 let nazaj. Takrat nam je učitelj razlagal, da se zaslon sčasoma negativno nabije. Ustvari se neke vrste ravnotežje, kjer se elektroni s hladno emisijo, zaradi nastalega električnega polja med negativnim zaslonom (v katerega udarjajo elektroni) in pozitivno anodo zopet vračajo na anodo. V bistvu nekako vidim, da pridemo do tega, da je delovanje podobno, kot pri navadnih elektronkah, le da se anodni tokokrog ne zaključi tako direktno, ampak na malo bolj zanimiv način. L.P. Ivan _________________ Na koncu se vse uredi (če se ne, pomeni, da še ni konec). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Ali je tole kaj bolj jasno?
Mogoče pa tole? |
Ne. Kje konkretno vidiš odgovor na moje vprašanje?
Se ne vračajo do napajalnika. Zakaj bi se pa? |
Ker bi elektronov sicer lahko tudi zmanjkalo. Se pravi hočeš povedat, da Kirckofov zakon za katodno cev ne velja? _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ivan2 Član

|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede galvanske ločitve:
Menim, da morajo biti medsebojni potenciali (v bistvu potencialne razlike) med elektrodami jasno definirani. S tem zagotovimo pravi delovni režim. Tega pa z galvansko ločitvijo ne moremo (v tem primeru medsebojni potenciali niso več pod nadzorom, vsaj ne enostavno). L.P. Ivan _________________ Na koncu se vse uredi (če se ne, pomeni, da še ni konec). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blay44 Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17 Prispevkov: 604 Aktiv.: 3.42
|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaključuje se tokokrog od KATODE(ta je greta) do ANODE, ki je običajno notranja metalizacija cevi lahko pa posebna tanka mrežica na zaslonu, kamor se odbijajo elektroni ko zadanejo fosfor. Vse napetosti so, kakor je rekel Ivan2, proti masi, da se ustvari elektrostatična sila, ki krmili snop elektronov. Pri Branezovi cevi je to pin 8.
Tako sem moral razložiti fotru preden mi je dodal keš za moj osciloskop. Bil je zadovoljen, torej je verjetno res.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
trot je napisal/a: |
Ne. Kje konkretno vidiš odgovor na moje vprašanje? |
Če že iz člankov tega ne razbereš, je pa shema Branetovega osciloskopa popolnoma jasna in iz nje se lepo vidi, da so vsi potenciali glede na minus oz. maso.
Ker bi elektronov sicer lahko tudi zmanjkalo. Se pravi hočeš povedat, da Kirckofov zakon za katodno cev ne velja? |
Za tok elektronov od katodne cevi na zaslon ne velja, zakaj pa bi, saj niso ti elektroni posledica napetosti med katodo in anodo temveč posledica gretja katode.
Seminarska naloga študentke geodezije je popolnoma jasno napisana (pustimo slovnične napake ob strani).
In seveda tudi teh elektronov ščasoma zmanjka, takrat se pa poveča napetost kurjave in ko to ni več dovolj, se zamenja katodna cev (tudi same elektrode se lahko menjajo). _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 5:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če že iz člankov tega ne razbereš, je pa shema Branetovega osciloskopa popolnoma jasna in iz nje se lepo vidi, da so vsi potenciali glede na minus oz. maso. |
Ja, to vidim, ampak še vedno ne vem zakaj mora tako biti in zakaj ne sme biti galvansko ločeno. Tega tam ni napisano.
Zdej mislim da se mi dozdeva: če galvanske povezave ni, potem bi vsi elektroni, ki bi prileteli, recimo na deflektor, začeli na njem vzpostavljati vedno večji negativni naboj, in v končni fazi, zaradi negativnega naboja, zablokirali tok elektronov.
Za tok elektronov od katodne cevi na zaslon ne velja, zakaj pa bi, saj niso ti elektroni posledica napetosti med katodo in anodo temveč posledica gretja katode. |
Prvič slišim da je Kirckofov zakon omejen samo za določene primere - mislim da temu ni tako.
In ja, tok elektronov je ravno zaradi te napetosti med anodo in katodo in ničesar drugega. Kar vzemi jo stran, pa toka ne bo več. Gretje samo poveča število prostih elektronov. Ti pa so tam vedno, tudi pri sobni temperaturi, le da jih je veliko manj. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 6:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
trot, ne da se mi več.
Torej, po tvoje se tok elektronov, potem, ko prileti na fosforno plast katodne cevi, preko stekla vrne nazaj.
Sicer pa, pred štirimi leti si načel temo z malo drugačnim naslovom in kot vidim, si imel že takrat težave z razumevanjem, kako je z napajanjem posameznih elektrod.
Ja, pa zaboga, v štirih letih bi pa že lahko razčistil te zadeve, kajne? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Forum deluje na prostovoljni bazi, tako da če se ti ne da, pač ne piši.
Glede na tvoje zadnje prispevke pa mislim da bi bilo dobro, da si tvoje linke tudi sam dobro prebereš, ker očitno tudi tebi ni vse povsem jasno. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
.......Glede na tvoje zadnje prispevke pa mislim da bi bilo dobro, da si tvoje linke tudi sam dobro prebereš, ker očitno tudi tebi ni vse povsem jasno. |
Samo še razložiti mi moraš, kaj je to, kar na povezavah (niso moje, da ne bo pomote), ki sem jih prilepil, ne štima?
Če je vmes katodna cev za TV, ki namesto odklonskih plošč uporablja tuljave, to še ne pomeni, da osnove niso enake.
Razen odklanjanja je vse enako.
Najbolje bi bilo, da začneš tukaj .
Čez štiri leta pa "jovo na novo". _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka, kaj konkretno je namen tvojega pisanja v tej temi, ker v pomoč nisi? _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni