|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
infernal Član

Pridružen-a: Pet 29 Jun 2007 0:46 Prispevkov: 239 Aktiv.: 1.09 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2015 6:26 pm Naslov sporočila: Računalnik se ne zažene |
|
|
Pozdravljeni,
V delavnici imam računalnik kateri mi nagaja. Ko pritisnem gumb za vklop se vsi ventilatorji poženejo na 100% in zadeva tukaj obstoji. Enkrat na X vklopov mi zadevo uspe pognat in deluje vse normalno. Grafična in disk sta nova. Kondenzatorje na matični in napajalniku sem pregledav, zgledajo OK.
Kaj mislite da bi bilo narobe ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2015 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi se bolj razpisal, saj smo tu gor slepi in gluhi.
Kakšna je starost pcja in konfiguracija ?
Moč napajalnika ?
Če je grafika novejša je lahko bolj požrešna od prejšnje in posledično napajalnik ne zmore...
Preveri baterijo na osn.plati, če ima 3V.
Daj kako sliko osn.plate in kondenzatorjev.
Naredi še Clear Cmosa ob izklopljenem napajalnem kablu ! _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2015 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa še to...če kondenzatorji IZGLEDAJO dobri, ni nujno, da so res. Žal, ampak elektroliti znajo biti suhi tudi, če se na zunaj ne vidi. Ena izmed variant je preventivna menjava elektrolitov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infernal Član

|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2015 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Računalnik je star 9 let, notri je amd processor x64, 1gb ddr2 rama.
Napajalnik je LC5500 moči 550W.
Grafična je Gigabyte GT730, prejšna je bila močnejša.
Osnovna plošča je asus m2r-fvm
Baterija je crknila, po zamenjavi z novo problem ostaja. Malo prej sem odstranil baterijo in napajalni kabel, potem sem držal gumb za vklop kakšno minuto. Računalnik se je prižgal in deluje normalno. Me zanima če se bo jutri normalno zagnal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2015 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako obnašanje meni smrdi ravno po slabih elektrolitih...
Naslednjič, ko se ne bo zagnal, poskusi samo napajalni kabel odstranit za 5 minut.
Pa če imaš kakšen napajalnik, poskusi še s tistim, da eliminiraš možnost slabega napajalnika.
Pa...ko menjaš baterijo, je včasih treba kakšne malenkosti v biosu nastavit. Stare plate niso imele vse samodejnega zaznavanja in je nenazadnje možno tudi, da je hitrost procesorja (in ramov) nastavljena na manj, kot je treba. Zaradi tega sicer vseeno dela, a počasneje kot bi moral. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roby Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.03
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2015 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej preveri napajalnik. Najlažje tako, da ko ti ga uspe prižgati pritisni pavzo ko se prikažeje začetni napis z napetostmi, ali pa v bios-u če imaš tam prikaz napetosti. Pa najbolj pozoren bodi na +5Vstb. Sam sem zaradi nje enkrat skoraj doktoriral.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DenisH Član

Pridružen-a: Pet 07 Sep 2012 0:05 Prispevkov: 95 Aktiv.: 0.61 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2015 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem imel podobne težave z enim svojim računalnikom. Ko sem ga prižgal, je vse zalaufalo (disk, ventilatorji), ampak slike na monitorju ni bilo. Na vsakih 10 zagonov, resetiranj in fizičnih iztikanj napajalnega kabla iz PSU-ja, je prikazal sliko in zalaufal kot da nič ni bilo. Potem pa spet 10 zagonov tema na monitorju. Ko sem že skoraj obupal, sem iztaknil FDD. Od takat naprej se vsakič normalno zažene. FDD je bil sicer pravilno priklopljen, ampak iz ne vem kakšnega razloga je bil alergičen nanj.
Probaj to, probaj še zdrugim ramom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2015 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvo zamenjaj napajalnik. Minimum za tvojo grafiko je 300W. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infernal Član

|
Objavljeno: Čet Dec 24, 2015 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgleda da je cmos reset pomagal, ta dva dni se je računalnik normalno zagnal.
Hvala vsem za pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni