|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.25 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Ned Maj 05, 2013 10:39 am Naslov sporočila: I,K: graviranje - rezkanje |
|
|
Torej, kot v naslovu piše, bi rad, da mi nekdo obdela kos jekla ali aluminija - po dogovoru. Gre se pa za izdelavo logotipa, kateri bi se uporabljal kot žig za v les.
Velikost bi bila nekje 2 x 2 cm.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.25 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Ned Maj 05, 2013 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozabil dopisati, lahko bi to delal s pirografom, vendar je potem lahko žig vsakič drugačen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2015 5:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz bi rad vprašal nekaj.
Kdo zna oz. ima pripomočke oz. ve kam se obrnit- najbolje v bližini- za graviranje v kromasto pločevino. Rad bi naredil cca 60cm dolgo ravnilo s centimeterskimi označbami črtic, številka pa recimo vsaki 5. centimeter. Natančnost ni zelo nujna - gospodinjska uporaba. Ključar v moji neposredni bližini gravira samo plastiko.
Druga varianta bi bila vžiganje, nekoč sem na forumu zasledil "svinčnik", katerega igla odskakuje in sled pušča električna iskra. Pa tudi pojma nimam, kako bi se ta stvar imenovala...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2015 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek, googlaj za electro spark engraver. Nekateri rečejo tudi elektrograf.
Se da menda tudi v samogradnji naredit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.12 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2015 5:24 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
lojzek, googlaj za electro spark engraver. Nekateri rečejo tudi elektrograf.
Se da menda tudi v samogradnji naredit. |
Ne. Temu se reče ARKOGRAF.
Glede na to, da si iz mojih koncev (no ja, recimo), se lahko oglasiš pri meni (Ravne na Koroškem) in si zgraviraš sam.
(imam pa tudi načrte za izdelavo, sem hotel narediti pirograf in arkograf v enem, ma se mi je zataknilo s časom pri arkografu).
_________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2015 7:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha, ARKOGRAF! Sem že poiskal temo o njem. In očitno si ga ti naredil:)
Še enega ključarja moram danes poklicat, potem se pa najverjetneje tudi jaz lotim izdelave.
Aja, pa čeprav je v imenu mojega kraja "Koroška", nisem Korošec.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.12 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2015 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
Aha, ARKOGRAF! Sem že poiskal temo o njem. In očitno si ga ti naredil:)
Še enega ključarja moram danes poklicat, potem se pa najverjetneje tudi jaz lotim izdelave.
Aja, pa čeprav je v imenu mojega kraja "Koroška", nisem Korošec. |
Sem prehitro prebral, sem videl samo "koroška"
Drugače za izdelavo bi moral poiskati načrt, nekje ga imam še spravljenega..mi je en forumaš premeril njegovega.
Drugače pa če te bo pot zanesla na Koroško, se lahko oglasiš in si zgraviraš kar ti sede
_________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Sre Dec 09, 2015 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker ključar ni imel volje/možnosti ali česarkoli, da bi naredil želeno, sem se lotil izdelave arkografa. Iz smeti, edina uporabna stvar je bil star trafo in pa kos nove bakrene žice z vrstno sponko za iglo. Izdelava je trajala cca pol ure, od tega 20 minut brskanja po smeteh.
Je žena potem sama z veseljem zvečer narisala in vžgala kar je hotela.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
52.69 KB |
Pogledana: |
10 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
42.19 KB |
Pogledana: |
49 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

|
Objavljeno: Sre Dec 09, 2015 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa je narejen ta tvoj, dodaš kako skico? Iz slike se vidi le bakreno navitje na plastiki..
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Čet Dec 10, 2015 7:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj nimam kake skice, vse je bilo narejeno 123 iz odpadkov in se pravzaprav vse vidi na drugi sliki.
Žica je navita na en M4 plastični distančnik, vanj je z ene strani privit daljši vijak za lažje držanje (je bilo naknadno ugotovljeno da je brez veze). Jedro je železna žica - delček elektrode, da manj opleta sem jo malce obvil s papirjem. Mora pa se vseeno lahko gibat. Modra (mehka) žička iz Cu1,5mm2 je prispajkana na en del navitja in na tisti konec jedra, ki gleda ven iz distančnika. Služi kot vzmet, ki drži jedro malce ven iz tuljavnika. S preizkusom je bilo ugotovljeno, da se železna konica med uporabo rada magnetno prilepi na železo ali pa se "zašvasa", zato sem iglo podaljšal s sponko in kosom trde bakrene žice. Ta se ne prišvasa in ne prilepi.
Za napajanje pa sem imel trafo 2-4-6V in (po spominu) 60W, najbolje je delalo na 6V.
Tisti vijak za podaljšanje morebiti ni povsem brezveze, mogoče celo služi kot del elektromagneta, da lažje pritegne iglo - jedro
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

|
Objavljeno: Čet Dec 10, 2015 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če sem prav razumel:
tisti beli kos plastike je samo ročaj, zunaj navit baker se pa potem podaljša na kobaltovo konico (oziroma kos varilne žice)?
Ni mi jasen le del, kako si razložil, kaj mora biti mehko vpeto oz. da se lahko giblje. Bi bil hvaležen za še kakšno sliko.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2015 7:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Beli kos plastike je tuljavnik. Nanj je navita debela lakirana žica. Jaz sem jo navil v 3 plasteh in to zelo grdo. Varilna žica (malce saljša kot tuljavnik) pa je jedro. To jedro mora biti lahko gibljivo v smeri noter-ven iz tuljavnika, tako da ga EM polje lahko potegne v tuljavnik. Kot ročaj pravzaprav služi navitje, ki ga med delom držiš.
ko je magnet izključen, pa jedro modra žica potegne za kakšen mm ven iz tuljavnika, ta žica služi torej kot električni kontakt med enim delom navitja in pisalno konico ter kot vzmet.
Jaz pa sem za pisalno konico uporabil kar bakreno trdo žičko (je bila ravno pri roki) in sem jo na jedro pritrdil s klemo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni