www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

I,K: graviranje - rezkanje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mali oglasi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 05, 2013 10:39 am    Naslov sporočila:  I,K: graviranje - rezkanje Odgovori s citatom

Torej, kot v naslovu piše, bi rad, da mi nekdo obdela kos jekla ali aluminija - po dogovoru. Gre se pa za izdelavo logotipa, kateri bi se uporabljal kot žig za v les.
Velikost bi bila nekje 2 x 2 cm.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 05, 2013 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil dopisati, lahko bi to delal s pirografom, vendar je potem lahko žig vsakič drugačen. Shame on you
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2015 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz bi rad vprašal nekaj.

Kdo zna oz. ima pripomočke oz. ve kam se obrnit- najbolje v bližini- za graviranje v kromasto pločevino. Rad bi naredil cca 60cm dolgo ravnilo s centimeterskimi označbami črtic, številka pa recimo vsaki 5. centimeter. Natančnost ni zelo nujna - gospodinjska uporaba. Ključar v moji neposredni bližini gravira samo plastiko.

Druga varianta bi bila vžiganje, nekoč sem na forumu zasledil "svinčnik", katerega igla odskakuje in sled pušča električna iskra. Pa tudi pojma nimam, kako bi se ta stvar imenovala...
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2015 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek, googlaj za electro spark engraver. Nekateri rečejo tudi elektrograf.
Se da menda tudi v samogradnji naredit.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.12
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 08, 2015 5:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
lojzek, googlaj za electro spark engraver. Nekateri rečejo tudi elektrograf.
Se da menda tudi v samogradnji naredit.

Ne. Temu se reče ARKOGRAF.

Glede na to, da si iz mojih koncev (no ja, recimo), se lahko oglasiš pri meni (Ravne na Koroškem) in si zgraviraš sam.

(imam pa tudi načrte za izdelavo, sem hotel narediti pirograf in arkograf v enem, ma se mi je zataknilo s časom pri arkografu).

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 08, 2015 7:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, ARKOGRAF! Sem že poiskal temo o njem. In očitno si ga ti naredil:)

Še enega ključarja moram danes poklicat, potem se pa najverjetneje tudi jaz lotim izdelave.

Aja, pa čeprav je v imenu mojega kraja "Koroška", nisem Korošec.
Nazaj na vrh
Jakey
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 08, 2015 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Aha, ARKOGRAF! Sem že poiskal temo o njem. In očitno si ga ti naredil:)

Še enega ključarja moram danes poklicat, potem se pa najverjetneje tudi jaz lotim izdelave.

Aja, pa čeprav je v imenu mojega kraja "Koroška", nisem Korošec.

Sem prehitro prebral, sem videl samo "koroška" Very Happy

Drugače za izdelavo bi moral poiskati načrt, nekje ga imam še spravljenega..mi je en forumaš premeril njegovega.

Drugače pa če te bo pot zanesla na Koroško, se lahko oglasiš in si zgraviraš kar ti sede Smile

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 09, 2015 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker ključar ni imel volje/možnosti ali česarkoli, da bi naredil želeno, sem se lotil izdelave arkografa. Iz smeti, edina uporabna stvar je bil star trafo in pa kos nove bakrene žice z vrstno sponko za iglo. Izdelava je trajala cca pol ure, od tega 20 minut brskanja po smeteh.
Je žena potem sama z veseljem zvečer narisala in vžgala kar je hotela.

Photo0325.jpg
 Opis:
Med testiranjem
 Velikost datoteke:  52.69 KB
 Pogledana:  10 krat

Photo0325.jpg

20151208_205314.jpg
 Opis:
Izdelek
 Velikost datoteke:  42.19 KB
 Pogledana:  49 krat

20151208_205314.jpg

Nazaj na vrh
Jakey
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 09, 2015 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa je narejen ta tvoj, dodaš kako skico? Iz slike se vidi le bakreno navitje na plastiki.. Smile
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 10, 2015 7:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj nimam kake skice, vse je bilo narejeno 123 iz odpadkov in se pravzaprav vse vidi na drugi sliki.

Žica je navita na en M4 plastični distančnik, vanj je z ene strani privit daljši vijak za lažje držanje (je bilo naknadno ugotovljeno da je brez veze). Jedro je železna žica - delček elektrode, da manj opleta sem jo malce obvil s papirjem. Mora pa se vseeno lahko gibat. Modra (mehka) žička iz Cu1,5mm2 je prispajkana na en del navitja in na tisti konec jedra, ki gleda ven iz distančnika. Služi kot vzmet, ki drži jedro malce ven iz tuljavnika. S preizkusom je bilo ugotovljeno, da se železna konica med uporabo rada magnetno prilepi na železo ali pa se "zašvasa", zato sem iglo podaljšal s sponko in kosom trde bakrene žice. Ta se ne prišvasa in ne prilepi.
Za napajanje pa sem imel trafo 2-4-6V in (po spominu) 60W, najbolje je delalo na 6V.

Tisti vijak za podaljšanje morebiti ni povsem brezveze, mogoče celo služi kot del elektromagneta, da lažje pritegne iglo - jedro Think
Nazaj na vrh
Jakey
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 10, 2015 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem prav razumel:
tisti beli kos plastike je samo ročaj, zunaj navit baker se pa potem podaljša na kobaltovo konico (oziroma kos varilne žice)?

Ni mi jasen le del, kako si razložil, kaj mora biti mehko vpeto oz. da se lahko giblje. Bi bil hvaležen za še kakšno sliko.

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 11, 2015 7:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Beli kos plastike je tuljavnik. Nanj je navita debela lakirana žica. Jaz sem jo navil v 3 plasteh in to zelo grdo. Varilna žica (malce saljša kot tuljavnik) pa je jedro. To jedro mora biti lahko gibljivo v smeri noter-ven iz tuljavnika, tako da ga EM polje lahko potegne v tuljavnik. Kot ročaj pravzaprav služi navitje, ki ga med delom držiš. Very Happy
ko je magnet izključen, pa jedro modra žica potegne za kakšen mm ven iz tuljavnika, ta žica služi torej kot električni kontakt med enim delom navitja in pisalno konico ter kot vzmet.

Jaz pa sem za pisalno konico uporabil kar bakreno trdo žičko (je bila ravno pri roki) in sem jo na jedro pritrdil s klemo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mali oglasi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni