|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.67 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Čet Dec 03, 2015 12:00 pm Naslov sporočila: Generator izmenične napetosti |
|
|
Živjo,
Lotevam se projekta, kjer bi potreboval izmenično napetost. Na voljo imam +12VDC, iz nje pa bi rad dobil sinusoidno izmenično napetost s frekvenco okoli 2 KHz in s tokovno zmogljivostjo cca 50 mA pri napetosti 5 VAC (več ne potrebujem).
Z generiranjem izmeničnega toka se še nisem ukvarjal. Bi lahko prosil za par nasvetov glede tega?
Hvala in lep pozdrav.
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 03, 2015 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za začetek tale enostavni oscilator z neta. Dodati bo treba kakšno komplementarno stopnjo za tokovno ojačenje.
Na vrhu je + napajanje, spodaj je masa.
Pa še tole z op-amp:
http://www.ti.com/sc/docs/apps/msp/journal/aug2000/aug_07.pdf
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
4.54 KB |
Pogledana: |
1378 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.67 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Čet Dec 03, 2015 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekdo mi je omenil, da bi moral uporabiti kar navadno square-wave generator, kot je npr. NE555. Ker je square-wave v frekvenčnem prostoru v bistvu vsota sinusoidnih valovanj, naj bi potem uporabil filtre, ki bi odstranili nezaželjene frekvence.
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 03, 2015 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za 5V AC rms pri half bridge",oz. "push-pull" izhodni stopnji rabiš 5*2*sqrt(2) > cca 14,14V. Tej napetosti je potrebno prišteti še padce napetosti na stikalnem elemenu in filtru, če je uporabljen.
Za "full bridge" izhodnjo stopnje je dovolj 5*sqrt(2) + 2* padec napetosti na stikalnih elementih + padec napetosti na filtru, če je uporabljen.
Približek sinusa lahko dobiš tudi z dvojno integracijo pravokotnega signala.
_________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 479 dni