|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
BorisK Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43 Prispevkov: 278 Aktiv.: 1.33 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2015 1:08 pm Naslov sporočila: IR osvetlitev |
|
|
Želim izdelati panel z IR osvetlitvijo za kamero. Panel je polje 10x10 5mm IR ledic na medsebojni razdalji 1cm. Imam kupljen vzorec, ki dobro deluje, za svoj prototip pa nisem izbral ustreznih LEDic, ker preslabo sveti.
1. Kamera ima vgrajen senzor SONY IMX174LLJ/IMX174LQJ, za katerega ne najdem podatka o spektralni občutljivosti (iz kamere sem predhodno odstranil IR filter). Ne vem, ali je kaj važna izbira med 840 ali 950nm LEDicami?
2. Uporabil sem ledice LD274, te sem pač z lahkoto dobil. Te so 950nm, stekelce imajo zatemnjeno.
3. LEDice v kupljenem vzorcu so čisto prosojne (oznak na njih seveda ni) in ko so priklopljene, je s prostim očesom vidno slabotno rdečkasto žarenje. Takega žarenja pri mojih ledicah ni. Tok skozi ledice je povsod enak 20mA.
Lahko kdo iz navedenega potegne uporaben zaključek, kakšne ledice naj izberem?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.68 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2015 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pred kratkim imel opravka s podobno težavo. Ledice z 840nm valovno dolžino resda žarijo malce rdečkasto, so pa kamere ponavadi bolj ubčutljive na njihovo valovno dolžino, kot pa na 950nm, ki je očem povsem nevidna.
Predlagam ti, da zadevo stestiraš. Izdelaj si kakšen reflektor s posameznima vrstama ledic in ju v temi (noč) uporabi, da osvetliš dvorišče. Nato primerjaj kateri je boljši oz. če kamera sploh zazna 950nm. Moja kamera je zadevo zaznala, zato sem jih tudi uporabil. Na ebay-u dobiš poceni 5mm IR ledike, bodi pa pozoren tudi na količino svetilnosti (lumnov), ki jih oddajajo. Jaz sem dobil paket stotih ledik, ki delujejo na toku 60 mA, osvetlijo pa super. Imaš pa tudi močnejše npr: http://www.ebay.com/itm/100pcs-5mm-IR-infrared-LED-940nm-Lamp-High-Power-/201414995031?hash=item2ee544ec57:g:EE8AAOxyQfJTfg0t
Ali imaš izdelan tudi mehanizem ta zaznavo svetlobe oz. teme in vklaplanje IR ledik ter preklop IR filtra na kameri?
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5522 Aktiv.: 24.09 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2015 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Velika večina kamer (razen strogo namenskih) je pri 950 nm bistveno (ranga 10x!) slabše občutljiva kot pri "standardnih" 850 nm (+-10). Če želiš imeti popolnoma nevidno osvetlitev, ti ostaneta dve možnosti: menjaš kamero za namensko ali močno povečaš število IR ledic ...
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43 Prispevkov: 278 Aktiv.: 1.33 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2015 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole, ponovil sem poskus z 840nm in rezultati so bistveno boljši. Verjetno ne samo zaradi valovne dolžine, pač pa so one 950nm ledice videti namenjene bolj za nemočnostne aplikacije, IR komande in podobno.
Da se vidi rdečkasto, me niti najmanj ne moti, to sem navedel zgolj kot opažanje.
Aplikacija je industrijska optična kontrola, kamera je od vira svetlobe oddaljena 40 centimetrov, vmes je merjenec.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 476 dni