www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kras 54 v slabem stanju

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mitchW
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Aktiv.: 4.28
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 25, 2015 1:14 am    Naslov sporočila:  Kras 54 v slabem stanju Odgovori s citatom

Pred propadom sem rešil radio Kras 54. Žal je v izjemno slabem stanju, saj je poleg tega, da je tekla po njem voda na podstrešju, uničena še šasija, saj jo je nekdo imel za dele. Potrgane so žice na izhodni trafo, manjkajo obe medfrekvenci, nekaj kondenzatorjev in uporov, ter špule na glavni pertinaks plošči. Od teh 6 tuljavic sta prisotni le še 2. Manjka tudi vrvica za skalo ter kolo vrt. kond. in indikator. Samo škatlo je voda kar dobro uničila, saj je furnir na zgornji strani cca. 3 cm odstopil in počrnel, cela škatla pa je tudi rahlo zvita. Manjka tudi letvica, ki pride pod skalo, po moje bo kar težko narediti novo zaradi zaobljene oblike.

Vendar pa imam namen ta radio obnoviti, saj je bil last pokojne žlahtnice, na katero imam lepe spomine.

Zaenkrat sem zalepil furnir, zlepil počen del škatle, škatlo zravnal, zbrusil in posvetlil furnir, očistil šasijo, zalepil strgano membrano zvočnika, polakiral zvočnik, izhodni in mrežni trafo ter nosilec. Polakiral tudi črno ozadje skale in levi nosilec elektrolitov. Zbrusil in polakiral sem vsa zelo rjava rimlock podnožja elektronk, s sijajno krom srebrno barvo. Poravnal lističe spremenljivega kondenzatorja, popravil spoje antenske tuljave, itd. Skratka veliko in še tudi veliko ostane. Glede manjkajočih delov šasije bi bilo seveda enostavno dobiti kar kakšno drugo razbito šasijo, npr. s skurjenim mrežnim trafotom in pobrati z nje dele, vendar teh Krasov bojda ni bilo dosti. Gumbe in skalo imam. Skala je rahlo zabrisana, vendar ni panike.

Je pa ta Kras 54 identična kopija radia Orion 222, tako, da so deli verjetno kompatibilni tudi iz kakšnega Oriona.

Skratka, če ima kdo kakšen del za ta radio, ki ga potrebujem, se priporočam. Tudi kakšen € sem pripravljen dati, da ne bom kar po cigansko fehtal... Smile

2015-08-15 18.52.48.jpg
 Opis:
šasija ob prevzemu radia
 Velikost datoteke:  1.03 MB
 Pogledana:  17 krat

2015-08-15 18.52.48.jpg

2015-08-16 19.16.22.jpg
 Opis:
pregled "pod kiklo"
 Velikost datoteke:  1.08 MB
 Pogledana:  12 krat

2015-08-16 19.16.22.jpg

2015-09-25 01.04.13.jpg
 Opis:
šasija zdaj
 Velikost datoteke:  934.84 KB
 Pogledana:  21 krat

2015-09-25 01.04.13.jpg

2015-09-25 01.05.10.jpg
 Opis:
škatla zdaj (faza svetlenja furnirja)
 Velikost datoteke:  885.21 KB
 Pogledana:  9 krat

2015-09-25 01.05.10.jpg

2015-09-21 15.55.13.jpg
 Opis:
že zlepljen furnir ter zbrušena pasova levo in desno - sredina še neobdelana
 Velikost datoteke:  1.93 MB
 Pogledana:  8 krat

2015-09-21 15.55.13.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitchW
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Aktiv.: 4.28
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 22, 2015 4:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred nekaj dnevi sem za dobro ceno našel še enega Kras-a 54. V primerjavi s tem, je v zelo dobrem stanju, vendar vseeno manjka nekaj stvari. Manjka mi kovinsko ozadje skale (z znakom Telekomunikacije) ter vrvica za postaje in kazalec postaj.

Zdaj to kovinsko ozadje sicer že imam od prejšnjega Krasa, vendar ni ravno v najboljšem stanju, manjka tudi znak Telekomunikacije, ampak bolje kot nič. Vseeno mi pa nato manjka kazalec. Verjetno bi ga lahko tudi sam naredil iz kakšnega dela ravne žice, vendar ne vem kako je bil vpet na vrvico itd., saj slik šasije zunaj aparata ni nikjer za najti.

V primeru, da ima kdo ozadje postaj ter kazalec, bi ga prosil, da me kontaktira. Tudi če mi le pošlje kakšne fotografije kazalca, tudi to bi mi že dosti koristilo.
Nazaj na vrh
mburica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Jan 2014 10:45
Aktiv.: 1.04
Kraj: Zadar, Croatia

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 15, 2015 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav ekipa, nabavio sam i ja jednog Krasa, nije u losem stanju, ali mu fali zadnja strana i skala se ogulila ..

Ima li mozda neko scan zadnje strane i skale. Hvala unaprijed
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni