|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 3.99 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 10:11 am Naslov sporočila: Obdelava fotografij |
|
|
Mi lahko kdo pove kako narediti tole:
Slika v sliki
in tole
Sestavljanje več različnih slik skupaj
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonic Član

Pridružen-a: Pet 16 Dec 2005 17:48 Prispevkov: 183 Aktiv.: 0.77 Kraj: Loče
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
to se že da rešit z več mspainti (integriran v WIN) in copy/paste in rezanje/resizanje posameznih slik
lp,
Toni |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Za to opravilo seveda potrebuješ primeren grafični program. Kateri je najbolj primeren bi ti težko svetoval, ker jaz uporabljam le enega in to je Corel Draw paket. Za obdelavo slik se uporablja Corel Photo Paint. Da narediš sliko v sliki, lahko na eno sliko enostavno položiš še eno sliko in shraniš. Za sestavljanje večih slik pa odpreš nov prazen dokument in v ta dokument postaviš slike. Novemu dokumentu določiš velikost, resolucijo in barve. Seveda lahko ta nov dokument tudi kasneje spreminjaš po velikosti.
Mimogrede naj omenim, kako zelo uporabna je ta funkcija v primeru da potrebuješ slike za dokumente, tiste za osebno in podobno ... velikost 3x4 cm oziroma tam nekje, kakršne so pač zahtevane. Najprej poslikaš obraze oseb za katere potrebuješ slike. Osebe postaviš pred bel zid, če pa imaš svetlo modro podlago pa je tudi v redu, tako kot v foto studiju. Poslikaš več slik, da izbereš najboljšo. Potem odpreš nov prazen dokument, kateremu določiš velikost ki točno ustreza velikosti fotografij (13x9 cm, 15x10 cm in podobno), za dimenzije pogledaš v foto studij. V ta nov dokument nato vstaviš fotografije in s pomočjo merila nastaviš točno velikost sličic (objektov v dokumentu) Na eno normalno fotografijo gre 6 slik, lahko tudi 8 slik. Slike daš ali pošlješ v foto studij in narejene potem razrežeš. Namesto jurja in pol za 4 slike, daš 20 ali 30 sit Tako sem jaz naredil ko smo cela familija dali delat osebne. Na občini ni nobeden nič rekel da kaj ni v redu, sicer pa so bile slike po kvaliteti primerljive, če ne celo boljše. Toliko o tem, kako se da prihraniti denar v takem primeru in z današnjimi možnostmi tehnologije in opreme.
Mimogrede bi dodal vprašanje še jaz, tudi v zvezi s slikami.
Vsaka slika ima obliko, katera je definirana s pikami po horizontali in po vertikali, torej število pik po horizontali (širina) x število pik po vertikali (višina). Želel bi, da je slika po vseh štirih robovih zamegljena tako, da se slika počasi prelije v transparentno ali v belo barvo (namesto bele lahko tudi katera druga) Ta pas ob robovih naj bi se dal nastaviti v pikah ali mm, prehod iz slike v zamegljeno pa mora biti postopen. Na vogalih naj ima možnost zaokroževanja vogalov. Ne vem kako se tej funkciji ali efektu reče, zato tudi ne znam tega narediti. Enkrat sem to že videl v enem programu (mogoče je bil to photoshop) pa se ne spomnim v katerem in kako se ukaz imenuje. Funkcija je uporabna za to, da se slika bolj lepo zlije s podlago na web straneh, za lepši prehod slike z belo podlago in podobno. Tudi za sliko v sliki je to uporabno, da vrinjena slika ne izstopa tako močno, če to ni potrebno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Reber hvala za tako jasen in obširen odgovor! Sem probal in je res enostavno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.86 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam za obdelavo grafike uporablam enostaven izredno zmogljiv ter FREE program irfanview Gre za zelo znan grafični preglejevalnik avtorja iz bivše Jugoslavije. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Irfanview poznam, ampak ga ne uporabljam.
Moje vprašanje se nanaša na nekaj takega kot je http://www.insideimages.com/default/photoshop_edges_tutorials.htm konkretno za soft emboss, oziroma nekaj v tem smislu. Tutorials velja za photoshop, jaz pa iščem za corel photo paint. Nekaj sem sicer že našel, imenuje se "Feathering softens the edges of an object by gradually increasing" efekt je podoben kot photoshopov primer. Sliko je potrebno najprej odpreti, potem pa kreirati objekt iz podlage, kar pomeni, da podlaga postane objekt. Ta objekt je potem možno obdelovati. Na koncu pa se objekt spet shrani kot podlaga, sicer pa se to tako ali tako zgodi avtomatično, če se shrani v bitno sliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
panasonic Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.66 Kraj: med Notranjsko in Primorsko
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber: v Corelu imaš to možnost pod : Bitmaps/Creative/Vignette.
Obstaja pa tudi v Photoshop-u pod istim imenom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem iz Photoshopa presedlal na Gimp. Zastonjski program, ki deluje na Oknih in Linuxu. Saj je za ene stvari malo lesen, se pa z malo potrplenja da narediti vse kar se da z Photoshopom. No Verzijo 5.5 sigurno
Imam pa z Photoshopom kar nekaj izkušenj. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Pon Jul 24, 2006 1:26 am Naslov sporočila: |
|
|
panasonic je napisal/a: |
reber: v Corelu imaš to možnost pod : Bitmaps/Creative/Vignette.
Obstaja pa tudi v Photoshop-u pod istim imenom. |
Ja, pod effects/creative/vignette je res ta funkcija, ampak še vedno pomankljiva, tako kot prejšnji način. Ima možnost samo krog, elipsa, pravokotnik in kvadrat, jaz pa bi rabil pravokotnik z zaobljenimi vogali. Funkcija bi morala biti takla, da se oblika pravokotnika sama prilagaja razmerju stranic slike, vpisati pa bi moral samo debelino okvirja in pa offset v vogalu, koliko naj bo zaokrožen.
Še najbolj sem se približal željenemu s podobnim efektom: effects/creative/frame kjer so raznorazne predloge okvirjev, možno pa je določiti barvo okvirja. Nisem zasledil transparentno možnost namesto barve, ampak bo v redu tudi barva, ker tako ali tako rabim belo ali pa transparentno. Predloge z okvirji lahko tudi sam naredim, saj so predloge čisto navadni cpt-ji
No, če obstaja preprost ukaz, kjer bo zameglitev robov taka, da bodo tudi vogali zaokroženo zamegljeni, bo to točno tisto kar iščem. Je pa zameglitev z okvirji tudi v redu, saj ponuja naključno obliko robov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Pon Jul 24, 2006 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Sam za obdelavo grafike uporablam enostaven izredno zmogljiv ter FREE program irfanview Gre za zelo znan grafični preglejevalnik avtorja iz bivše Jugoslavije. |
Silvo tudi sam uporabljam ta program. Mogoče veš kako se v njem to naredi? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.40 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Jul 24, 2006 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa z uporabo ImageMagicka? Iskano mislim da najdeš že med primeri.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.86 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jul 24, 2006 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je enostavno:
Image -> create new empty image
(odpreš prazno fotografijo željenega formata)
Sedaj poženeš irfanview še enkrat ter odpreš fotografijo, ki jo želiš dodati.
-označiš del ali celo fotografijo ter to shraneš
Edit -> copy
Postaviš se v irfanview, kjer si odprl prazno fotografijo.
Označiš mesto kamor želiš dati shranjeno fotografijo ter jo "prilepiš"
Edit -> paste
Ko končaš zadevo shraneš File -> Save _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Pon Jul 24, 2006 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Silvo! Enostavno kot pasulj  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni