|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Feb 13, 2016 8:26 pm Naslov sporočila: IP telefonija preko brezžičnega mostu |
|
|
Težavo imam z nastavitvijo wireless mostu, preko katerega bi rad spravil par Telekomovih IP telefonskih linij. Zanima me, ali mogoče kdo ve, če so kakšne posebne zahteve za prenos, ki bi jih moral upoštevati pri nastavitvi wireless AP-jev? Konfiguracija mostu v primeru običajnega TCP/IP prometa mi dela brez težav.
Lp, frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Feb 13, 2016 9:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zaenkrat uspešno "stlačil" dve IP telefonski liniji preko Ubiquiti nanoM5 bridgev. Z drugimi nisem poskušal, je pa res da je hitrost tega mosta preko 300Mbps kar pomeni dobolj pasovne širine za raznorazne eksperimente.
Lahko seveda pogledam konfiguracijo AP-ja, vem pa da nisem šaral nikjer drugje kot po NAT sekciji (SIP enablanje) in pa po QOS za prioriteto paketkov.
Pa tebi to sploh ne dela ali je degradacija tako velika da je neuporabno? _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Feb 13, 2016 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne dela sploh. Most se postavi, zaštrika se pa, ko telefon poskuša dobit konfiguracijo od DHCP strežnika. Nekaj ne špila na tem segmentu. Nastavitev QOS v tej fazi po moje ni bistvena, SIP pa mislim, da je enabled. Pipa je dovolj široka, tako da to ne bi smel biti problem. Če ta isti most prestavim na segment ostalega mrežnega prometa zadeva dela bp. Vse komponente posamezno so preizkušene, tako da HW napako lahko izključim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Feb 13, 2016 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sama hitrost ne bi smela biti problem saj za en telefon rabiš največ 128kb.
Morda bi se lahko pojavil kakšen problem z odmevom zaradi velikega pinga ampak dvomim.
Če telefoni že sedaj delujejo na istemu NATu moraš samo vzpostaviti "brezžični UTP" in to je to. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Sob Feb 13, 2016 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
robert je napisal/a: |
Če telefoni že sedaj delujejo na istemu NATu moraš samo vzpostaviti "brezžični UTP" in to je to. |
Jap, to bo to. Ampak očitno je moj "brezžični UTP" dovolj dober za drug mrežni promet, s telefonijo se pa neha. Nimam neke ideje, kje ga lomim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Feb 13, 2016 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vem delajo na svojemu VLAN-u ampak ne vem na kateremu. Ti ga morda kaj blokira ?
Jaz včasih napravim kakšen most z Mikrotik SXT ali Ubiquiti NanoStation pa kar dela  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Feb 14, 2016 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, sem preveril in dejansko nič posebnega nisem nastavljal (očitno sem se s tistim QOS igral iz nekega drugega razloga) in kar dela - 2x Ubiquiti nano M5 na razdalji 200m. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni