www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Plazma vs. LCD

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Testni forum, brisano, smeti, offtopic
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2016 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
....Naj si raje omislijo nov LED LCD, ki ima majhno porabo energije v primerjavi s plazmo.......
Ne zamenjam LED LCDja s svojo plazmo, ne glede na porabo in kljub temu, da je stara 5 let, kajti, ko primerjam (pa ne samo jaz, da ne bo subjektivno) sliko na LED LCDju in plazmi ni primerjljivo.
Za marsikatero neumnost mečemo denar proč, zdaj naj bi pazil pa še na porabo plazme, japajade Wink .
Kar se tiče čiščenja pred servisiranjem, ni problema, saj bo vso svinjarijo ščasoma s prsti pobrisal, preden bo videl (opazil) kje je lahko napaka, časa bo pa porabil neprimerno več Very Happy

In seveda v.j. se popolnoma strinjam s tvojim prvim in zadnjim stavkom!

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2016 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo Jaka, tudi jaz opazim bistveno razliko v kvaliteti prikaza slike na plazmi oziroma LCD in moje subjektivno mnenje oziroma okus, je ravno obratno od tvojega.

Osebno mi je ostrina, visoka ločljivost, živahne realne barve, hitra odzivnost in kontrast LED LCD zaslonov bistveno bolj všeč, kot lastnosti, ki jih ponuja plazma. Če je zaslon z IPS matriko, je vidni kot z vseh strani maksimalen. Današnji LED LCD zasloni že opazno prekašajo plazmo in mit izpred nekaj let ne drži več. Vsekakor pa so okusi različni, nekaterim je še vedno všeč rahlo spacana zablurana slika, k sreči novi zasloni znajo tudi to, stvar nastavitev. Kakorkoli, v vseh primerih velja, da je za malo denarja malo muzike, tako da je opaziti bistveno razliko med cenenimi in nekoliko boljšimi aparati.

Dejstvo je tudi to, da mnogi sploh ne opazijo razlike med plazma in LCD, tudi ne opazijo razlike med 1366x768 in 1920x1080 in razliko med navadnim in HD programom in še bi lahko našteval, npr razliko v prikazu slike s kabli scart ali HDMI Rolling Eyes

Vse je stvar okusa in zahtevnosti uporabnika, kaj želi in kaj pričakuje. Če uporabnik nima pojma in razjasnjenega okusa, je vsekakor dobro upoštevati tudi porabo.

Da ne bomo zašli iz teme, želel sem pojasniti razliko med nekoč in danes, glede na to, da sem predlagal nakup novega aparata, v primeru, da bi bilo popravilo preveč drago ali zakomplicirano in zato pogosto ekonomsko ni upravičeno.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
S57KSL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2012 14:52
Aktiv.: 1.43
Kraj: Slov. Konjice

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2016 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sodelavcu sem pred časom svetoval nakup plazme. Zdaj pravi, da na nobenem obisku ne more gledati televizije, ker je vsepovsod obupna slika. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2016 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
.....Osebno mi je ostrina, visoka ločljivost, živahne realne barve, hitra odzivnost in kontrast.........
Vse to kar si napisal prav tako drži za mojo plazmo Wink , ki je, mislim da, zadnja generacija iz Panasonicove tovarne.
Zanimivo, da še nisem videl LCDja na katerem bi bila črna res črna.
In seveda, od kje rahlo spacana zblurana slika? Na mojem tega ni, škoda pa je, da niso vsi programi v HD.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2016 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej je treba vedeti, kakšno sliko primerjate: ali SD ali HD? Namreč, tudi jaz se strinjam, da LCDji niso sposobni prikazati lepe SD slike. Zadeva pa se občutno popravi pri HD. Jaz temu rečem takole: lcdji sicer ZNAJO prikazati SD sliko, niso pa temu namenjeni, zato to vlogo odigrajo zelo grdo...
Sicer sem jaz včasih bral, da je razlika v tem, (med drugim, seveda) da plazma npr ne more prikazati tako črne kot lcd, po drugi strani pa lcd ne doseže kontrastnga razmerja plazme (pustimo dinamični kontrast, govorim o statičnem).
Po drugi strani spet ne moreš ravno primerjat najcenejšega LCDja s plazmo. Obstajajo LCDji in obstajajo "LCD"ji. Razlike so lahkozelo vidne in velike. Ne verjamem, da so v časih plazme delali tak šrot od plazm kot danes lcd...takih ogromnih razlik v kvaliteti po moje ni bilo, saj je plazma veljala kot exotika in draga zadeva.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2016 9:06 pm    Naslov sporočila: icon_cool  Odgovori s citatom

S57KSL je napisal/a:
Sodelavcu sem pred časom svetoval nakup plazme. Zdaj pravi, da na nobenem obisku ne more gledati televizije, ker je vsepovsod obupna slika. Smile
Zakaj pa hodi na obiske gledati TV? Kaj doma ne more prenesti stroška porabe ali kaj drugega.

Če sem jaz kje na obisku in domačin vključi TV, mi to pomeni: "Beži Branko, poln kufer te imam, hočem svoj mir!" in takoj se poberem.

Sicer pa: Vsake oči imajo svojega malarja.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2016 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, nisem poznavalec ne enega ne drugega, vem samo to, da je na mojem črna res črna, ne glede na osvetlitve ostalih delov slike.
Pri tej debati pa lahko zaidemo zelo hitro na podobne polemike kot med audiofili.
Torej, prvenstveno imam svoj prikazovalnik zato, da vidim vsebino, za moje oči, zadovoljivo in to je to.

- LED vs Plasma,
- kaj je IPS display,
- LED-LCD vs Plasma vs LCD

pri vsem skupaj pa velja, da gre tehnologija naprej in še malo pa primerjave z najnovejšimi prikazovalniki tudi slučajno ne bodo več mogoče.

Branez je napisal/a:
.....Sicer pa: Vsake oči imajo svojega malarja.
Tako kot pri poslušanju glasbe ušesa Wink .
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2016 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene osebno najbolj moti pri led tzv. hladna svetloba led osvetlitve. Kako ostali gledate na to "čudno" belo svetlobo.
mrtn
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Aktiv.: 1.22
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2016 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ob dobavi optike sem nabavil še 4K TV, ampak kaj mi služi tako napredna oprema, če imam pa za predvajanje 4K vsebine prenizek prenos podatkov (povezava 10/10). Da ne govorim, da je potrebno pri ponudniku televizije dokupiti cel kup dragih opcij, da imaš vsaj nekaj HD programov (kje so šele Full HD ali pa Ultra HD).
Dejansko sem kupil napravo, za katero sploh še ni uporabne vsebine, da bi jo na njem predvajal. Sam TV mi služi zelo dobro in sem z njim povsem zadovoljen, ampak če bi še enkrat kupoval bi bila maksimalna resolucija Full HD ter večji zaslon.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Testni forum, brisano, smeti, offtopic Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni